Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Īsts Gruzijas harčo. Autentiska recepte!

    Zupas
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    7. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Harčo
    Foto: Ieva Andersone
    Harčo
    Brīvdienās draugu lokā uzvāriet gruzīnu harčo! Tā ir drusku pikanta un nepārspējami aromātiska. Jēra gaļas vietā izcili derēs teļa ribiņas (daudzi apgalvo, ka tieši šādi vārāma īstā harčo), arī liellopu un pat vistas gaļa (atkauloti šķiņķīši). Sastāvdaļas, ko noteikti nevajadzētu izlaist, ir tkemali, adžika, kā arī pasakainās garšvielas – koriandrs, Svanetijas sāls un hmeli suneli (nopērkamas lielveikalos un Centrāltirgū). Un kinza! Tā šo zupu padara tik smaržīgu un svaigu. Tomēr, ja esat starp zvērinātiem kinzas noliedzējiem, tās vietā pievienojiet pētersīļus, baziliku un lupstāju! 
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    1 vērtējums
    5/5
    • 2 sīpolus pārgriež uz pusēm (noņem tikai pašu ārējo miziņu), burkānu sagriež lielos gabalos.
    • Sausā katlā no visām pusēm apcep ribiņas, sīpolu un burkānus. Pārlej ar karstu ūdeni tā, lai katls pilns.
    • Uzvāra, noputo, samazina liesmu līdz minimumam, pievieno laurlapas un piparus, uzliek vāku (vai pārklāj ar pergamenta papīru) un atstāj vārīties apmēram pusotru stundu.
    • Atlikušos 2 sīpolus sakapā, burkānu sarīvē. Eļļā apcep, līdz mīksti un caurspīdīgi.
    • Iejauc tomātu pastu un maisot pakarsē, līdz pasta sabrūnējusi un saldi smaržo.
    • Pievieno konservētos tomātus. Turpina karsēt, līdz šķidrums nedaudz izgarojis.
    • Iemaisa koriandru, hmeli suneli un Svanetijas sāli. Mirkli pakarsē, tad noņem no uguns.
    • Kad buljons gatavs un gaļa pavisam mīksta, to nokāš. Nokāsto buljonu lej atpakaļ katlā, pievieno rīsus un uz pavisam lēnas liesmas ļauj versmot kādas 10 minūtes.
    • Gaļas gabaliņus pārlasa, atbrīvojot no kauliem, skrimšļiem, cīpslām. Sagriež vienādos gabaliņos.
    • Ķiplokus un zaļumus smalki sakapā.
    • Gaļu liek katlā. Pievieno arī ķiplokus, zaļumus, adžiku, tkemali, sāli un piparus.
    • Uzvāra, noņem no uguns, nogaršo un pielabo garšu pēc saviem ieskatiem.
    • Uzliek vāku un ļauj ievilkties vismaz 20–30 minūtes.

     

    * Ja zupu vāra uz ugunskura, darbojas tikai ar vienu katlu. Katlā vispirms apcep sīpolus ar burkāniem, tomātu pastu un tomātiem, garšvielas. Tad tos liek malā un tai pašā katlā ķeras pie zupas vārīšanas. Buljonu nenokāš, bet izzvejo gaļu un dārzeņus.  Pievieno rīsus, pēc 7–10 minūtēm pievieno saceptos dārzeņus un tomātus, tad gaļu, zaļumus. Drusku piņķerīgi, bet ir tā vērts!

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē