• Ne sauktas, ne lūgtas, ne aicinātas – kā uzveikt mušas?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    31. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ne sauktas, ne lūgtas, ne aicinātas – mušas ir ne tikai kaitinošas, bet arī nehigiēniskas!

    10 padomi, kā tikt no tām vaļā:

    1. Gādā, lai mājās un ap to ir kārtība. Arī sausā tualete var būt sausa un tīra, un arī kūtij nav jāgrimst vircas ezeros. Virtuvē ieteicams neuzglabāt mušām paredzētus ēdienus – biezpiena trauku bez vāka, pusizēstu zupu un citus labumus.
    2. Lai mušas nelīstu istabā, nostiprini savu māju kā cietoksni – novieto durvīm priekšā aizkarus, logiem tas var būt siets, tīkls vai kāds cits materiāls, kam mušas netiek cauri. Vieglāk mušas ir mājā neielaist nekā dabūt tās ārā.
    3. No dabiskajiem līdzekļiem mušām nepatīk dažādas ēteriskās eļļas: lavanda, eikalipts, tējaskoks.
    4. Bioloģiski visnekaitīgākais līdzeklis ir mušu pletne (vai parasta, salocīta avīze). Vari pat sarīkot sacensības un saskaitīt, cik mušu katrs mājinieks noteiktā laikā nositis. Vienīgā nelaime – spēcīgākie sitieni uz sienām un citām virsmām atstāj neglītus pleķus.
    5. Mušu izķeršanai lieki noder lipīgās lentes. Pērkot palasi, vai tās satur indi vai dabiskas, lipīgas vielas ar mušas pievilinošu aromātu. Pieskati lentes un regulāri nomaini, kā arī atrodi piemērotu vietu to izkāršanai – ja izkārsi virs plīts vai tiešos saules staros, lentes ātri sakaltīs. Nekarini tās arī virs vietām, kur staigājat paši. Ja lente būs pārāk zemu, ātri vien kādam tajā ieķersies mati, un pēc tam pa galvu staigās lipīgas, apdullušas mušas.
    6. Ja negribi, lai telpā karājas neestētiskas lentes, iegādājies citu veidu lipekļus. Mūsdienās atrodami radoši risinājumi. Piemēram, Spider Web mušu ķērājs – līplentes rullis, kuru atritina pa daļām un kas atgādina mērķi, kurā met šautriņas, tikai tas ir mērķis mušām. Tāpat nopērkamas uz loga rāmja vai stikla piestiprināmas līmlentes.
    7. Ja kāda iemesla dēļ mušu telpā tomēr savācies vesels to pūlis un tās tur uzrīkojušas prāvu ballīti, palīdzēs kukaiņu aerosoli: gaisā izsmidzināmi līdzekļi, kas satur kukaiņus nāvējošas vielas.
      Ievēro, kas rakstīts uz aerosola iepakojuma! Proti, pirms mušu iznīcināšanas izved no telpas visus mājdzīvniekus un pēc aerosola iedarbības laika beigām telpu pamatīgi izvēdini. Pērkot aerosolu, labāk izvēlies tādu, kam ir asāka, nepatīkamāka smarža. Ja inde smaržos pēc maijpuķītēm, telpā var kāds ieiet, nopriecāties par labo smaržu, tur palikt un saindēties.
    8. Ir arī aerosoli, kas jāizsmidzina nevis gaisā, bet tieši uz virsmas – grīdas, sienas, skapja, dīvānа. Pēc smidzināšanas līdzeklis vēl ilgu laiku paliek uz virsmas, radot kukaiņiem nāvējošu slāni. Protams, tu neesi muša, un arī tavs bērns nav muša, bet padomā, pirms izmanto šādu līdzekli, kas tomēr ir inde.
    9. Cits moderns mušu apkarošanas līdzeklis ir elektriskais fumigators – kontaktligzdā iestiprināms aparātiņš, kas ik pa brīdim automātiski izdala insekticīdus.
    10. Un vēl viens dikti modīgs līdzeklis – elektrības kontaktligzdās iestiprināma ierīce, kas mušas padzen ar elektromagnētiskajiem impulsiem un ultraskaņu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē