• «Mušiņas» acīs. Kāpēc tādas redzam un vai no tām var atbrīvoties?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    1. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    «Ik pa laikam, kad skatos uz gaišu sienu vai pa logu, man rādās tā dēvētās mazās mušiņas. Pagājušajā gadā biju arī pie acu ārsta – ar redzi viss ir normas robežās. Daktere teica, ka šīs mušiņas nav kaitīgas. Bet kāpēc tādas rodas? Ar ko tas ir saistīts? Un ko varu darīt lietas labā?»

    Atbild acu ārste Dace Lietuviete

    * Oftalmoloģe, «Aiwa Clinic» Oftalmoloģijas dienesta vadītāja

    – Evija, lielāki vai mazāki stiklveida ķermeņa apduļķojumi, ko kāds sauc par mušiņām, cits par zirneklīšiem vai «ķiņķēziņiem», ir gandrīz visiem cilvēkiem. Vairāk tos pamana, skatoties uz gaišu fonu – griestiem vai sniegu gaišā laikā. Ja laiks apmācies, tad varam tos arī nemanīt. Reizēm, pamirkšķinot acis, apduļķojumi aizpeld un vairs netraucē. Bieži vien gravitācijas ietekmē tie nolaižas zemāk un tad arī vairs nav redzami. Nereti «mušiņas» parādās, ja bijusi fiziska slodze, kā arī pēc kāda trieciena, sitiena, pieliekšanās, smagu priekšmetu stumdīšanas, tuvredzīgiem cilvēkiem izmainītas acs formas dēļ. Parasti ar gadiem «mušiņu» kļūst vairāk.

    Apduļķojumi, kas saistīti ar vielmaiņu, no vienas puses, ir nekaitīgi un var būt ikvienam, bet, ja tie pēkšņi parādījušies no jauna un pirms tam ir bijusi zibeņošana un «aizkara sajūta», tad gan steidzami jākonsultējas ar acu ārstu un jāpārbauda, vai tīklenē nav izplīsis caurums un zem tās nevar pakļūt stiklveida ķermeņa šķidrums. Ja būs nepieciešams, tad tiks veikta lāzera procedūra tīklenei – tīklenes fotokoagulācija –, norobežojot un nostiprinot stiklveida ķermeņa savienojuma vietu ar tīkleni.

    Tas gan nav nekāds mierinājums, bet, pasliktinoties redzei un izveidojoties kataraktai, «mušiņas» vairs tik daudz nemanīsiet. Bet tagad ar mušiņām neko īpašu darīt nevar. Ja tās tikko parādījušās, ārsti mēdz izrakstīt kālija jodīda vai nesteroīdos pretsāpju un pretiekaisuma pilienus – ar cerību, ka apduļķojums varētu mazliet uzsūkties, taču tas ne vienmēr notiek. Reizēm lielus apduļķojumus mēģina sašķidrināt ar lāzeru, bet arī tad efekts ne vienmēr ir labs.   

    Ja «mušiņas» ļoti traucē, varat staigāt ar saulesbrillēm. Tad uz gaišā fona punktiņi nebūs tik ļoti manāmi. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē