• FOTO: Jauns pastaigu maršruts Jūrmalā - Vecbulduri

    Atpūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Arhitektūras piemineklis Vienības ielā 32
    Foto: Artis Veigurs
    Arhitektūras piemineklis Vienības ielā 32
    Jūrmalas Tūrisma informācijas centrs (TIC) izveidojis jaunu pastaigu maršrutu, kas aicina saulainās brīvdienās iepazīt mazāk zināmas kūrortpilsētas pērles.

    Jūrmalas TIC aicina izstaigāt maršrutu Vecbulduri. Ziedu un kokgriezumu mežģīņu valstība un iepazīt Vecbulduru vasarnīcu rajonu, kas ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis.

    Senāko Bulduru muižas daļu starp dzelzceļu un Lielupi sauc par Vecbulduriem. Savulaik tas bija upes zvejnieku ciems ar dažām vasarnīcām.

    Pastaigu maršrutā pa Bulduriem apskatāmi izcili Jūrmalas koka arhitektūras paraugi – ēkas ar stiklotām verandām, tornīšiem, dekoratīviem kokgriezumiem, izteiksmīgiem fasādes dekoriem – un citi nozīmīgi apkaimes objekti.

    Aptuveni četrus kilometru garajā maršrutā pa Bulduriem iekļauti 27 apskates objekti. 

    Stundu līdz divas garajā pastaigā apskatāmas vietas, kas stāsta par apkaimes veidošanās vēsturi, ēkas – valsts un vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi un zīmīgi apkaimes objekti – Lielupes tilts, «Līvu akvaparks», Latvijas Kristīgā akadēmija, Bulduru Dārzkopības vidusskola – un citi.

    Pastaigas maršruts sākas pie dzelzceļa stacijas Bulduri, kas pēc dzelzceļa līnijas Rīga–Tukums atklāšanas 1877. gadā bija pirmā pieturvieta Jūrmalas teritorijā. Stacijas ēka funkcionālisma stilā celta pēc arhitekta Voldemāra Ozoliņa projekta.

    Tālāk pastaiga ved pa Vienības prospektu, kur ielas garumā līdzās rindojas vairākas Jūrmalas arhitektūras pērles. Ēkas ar stiklotām verandām un bagātīgiem dekoratīviem kokgriezumiem, grezni verandu tornīši un oriģināli kaltie metāla žogi. Ceļā sastopama arī 20. gs. vidū kafejnīcu ēku arhitektūrā populāra paviljona tipa kafejnīcas ēka.

    Vienības prospektā 28, pēc arhitekta Eižena Laubes projekta modernizētā klasicisma stilā celtā namā, savulaik dzīvojis viens no ievērojamākajiem Rīgas būvniekiem, uzņēmējs Ludvigs Neiburgs (1873–1948).

    Pastaigā pa Vienības prospektu apskatāma 19. gs. beigās celta ēka – mākslīga pildrežģa būves paraugs. Koka konstrukciju režģis, kas redzams ēkas ārpusē, piešķir ēkai vizuālu izteiksmību. Arī šī ēka ir arhitektūras piemineklis.

    Dodoties tālāk pa Stendes ielu, var aplūkot skaistas 20. gs. sākumam raksturīgas arhitektūras celtnes ar neorenesanses stila motīviem, savukārt Viļņu ielā redzama neparasta celtne ar belvederu, ko pārsedz kupols, kas liecina par Austrumu arhitektūras ietekmi.

    Atpakaļceļš gar Lielupi ved garām lielākajam ūdens atrakciju parkam Baltijā, Līvu akvaparku, un Bulduru Dārzkopības vidusskolai, kas ir Latvijā vecākā skola ar dārzkopības novirzienu. Skolas teritorijā ir glīti iekopts parks ar krāšņām rododendru audzēm un puķu dobēm un siltumnīcu komplekss, kur var iegādāties skolas audzēkņu audzētus augus un ziedus.

    Nonākot Muižas ielā, aplūkojamas vairākas Jūrmalas vēsturiskajai koka arhitektūrai raksturīgas ēkas ar stūra tornīšiem un bagātīgu dekoratīvo kokgriezumu klāstu. Rēzeknes pulka ielā redzama viena no izteiksmīgākajām jūgendstila ēkām Jūrmalā, kuru spilgti raksturo gleznieciska asimetrija, dažādo materiālu lietojums un kokgriezuma dekorējumi ar augu motīviem un fantāzijas radītiem tēliem.

    Pastaigu maršruta Bulduri un vēl divu jaunu pastaigu maršrutu – Lielupe un Buļļuciems apraksti latviešu, krievu un angļu valodā pieejami arī internetā. Turpat pieejama arī Google karte ar maršrutiem un to aprakstiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē