• Austrālijā veidos īpašu rezervātu izmirstošajiem pīļknābjiem

    Dzīvnieku aizsardzība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    3. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Martin Pelanek / Shutterstock
    Austrālijā dabas aizsardzības organizācijas ir nākušas klajā ar plāniem veidot pasaulē pirmo rezervātu pīļknābjiem, kuru pastāvēšana savvaļā klimata pārmaiņu dēļ ir apdraudēta, ziņo aģentūra Reuters.

    Tarongas zoodārza Dabas aizsardzības biedrība un Dienvidvelsas štata valdība paziņojušas, ka 2022. gadā sāksies darbi pie īpaša rezervāta iekārtošanas zoodārzā, kas atradīsies 391 km no Sidnejas. Objekts sastāvēs lielākoties no dīķiem un alām, kuros plānots izmitināt līdz 65 pīļknābjiem.

    “Mēs tik maz ko zinām par pīļknābjiem,” žurnālistiem teica biedrības izpilddirektors Kamerons Kerrs. “Šāds rezervāts ir kritiski nepieciešams, lai mēs iegūtu zināšanas par šiem ikoniskajiem dzīvniekiem un neļautu tiem pazust no zemes virsas. Rezervāts dos mums iespēju uzzināt, kādi apstākļi viņiem patiešām patīk un kā iedrošināt tos vairoties.”

    Pīļknābju pavairošana nebrīvē līdz šim nav vainagojusies vērā ņemamiem panākumiem; kopš 90. gadiem zināmi tikai daži gadījumi, kad šie dzīvnieki sagaida un izaudzē pēcnācējus. Visveiksmīgāk šajā jomā darbojas Hīlesvilas rezervāts Viktorijas štatā, kur pīļknābjiem izveidots dzīves vide ar mākslīgu ūdens straumi. 2003. un 2006. gadā pīļknābju mazuļus izdevās sagaidīt arī Tarongas zoodārzā. 

    Pīļknābju pilnīgas izzušanas risks palielinājās pēc traģiskajiem mežu ugunsgrēkiem 2019. gada nogalē un 2020. gada sākumā, kad Austrālijā izdega 12,6 miljoni hektāru krūmu. Zinātnieki lēš, ka šajā ugunsnelaimē bojā gāja ap trim miljardiem dzīvnieku.

    Atšķirībā no Austrālijas slavenākajiem dzīvniekiem koalas un ķengura pīļknābji ir ļoti reti pamanāmi savvaļā, jo piekopj noslēgtu dzīvesveidu un tiem nepieciešami īpaši dzīves apstākļi. Viņi mājo pie nelieliem strautiem un lēni plūstošām upēm.

    Pīļknābis un ehidna ir vienīgie zīdītāji, kas dēj olas.

    Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība 2016. gadā pīļknābjus ievietoja īpaši apdraudēto sugu kategorijā, un tos aizsargā ar likumu. Pilnīga šīs sugas izzušana varētu notikt tuvāku desmitgažu laikā.

    Ārpus Austrālijas pīļknābji mīt tikai Sandjego zoodārzā ASV.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē