• Vai algas pielikums ietekmēs pensiju?

    Nauda
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    21. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Līdz pensijai atlikuši divi gadi, un darba devējs piedāvā papildu darbu, līdz ar to iespēju vairāk nopelnīt. Neesmu īsti pārliecināta, vai darbus spēšu apvienot, tomēr spēcīgs motivētājs būtu lielāka pensija. Tāpēc vēlos noskaidrot, vai tas, ka divus gadus pirms pensijas pelnīšu lielāku algu un maksāšu lielākus nodokļus, palielinās manu pensiju?

    Visas iemaksas, kas veiktas pirms pensijas piešķiršanas, ietekmē aprēķinātās pensijas apmēru. Ja pieaug uzkrātais kapitāls, pieaug arī pensijas apmērs. Tomēr Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciālisti uzsver, ka svarīgas ir visas veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas un viss stāžs!

    Vecuma pensijas apmēru ietekmē pensionēšanās vecums, apdrošināšanas stāžs līdz 1995. gada 31. decembrim, vidējā apdrošināšanas iemaksu alga no 1996. gada 1. janvāra līdz 1999. gada 31. decembrim, pensijas kapitāls, kas uzkrāts no 1996. gada 1. janvāra, ikgadējie apdrošināšanas iemaksu algas indeksi, kurus izmanto pensijas kapitāla aktualizācijai, un plānotais vecuma pensijas izmaksas laikposms.

    Precīzāk aprēķināt, kāda varētu būt šo divu gadu ietekme uz vecuma pensiju un uz tās iespējamo apmēru, var portālā latvija.lv VSAA platformā, izmantojot vecuma pensijas kalkulatoru un norādot paredzamo algu.

    Tāpat svarīgi sekot līdzi, vai darba devējs veic nodokļu faktiskās iemaksas, un arī to var darīt latvija.lv VSAA platformā. Tur var redzēt iepriekšējā mēnesī aprēķināto algu un izdarītās iemaksas. Ja tās ir mazākas vai vispār nav maksātas, tās būs iezīmētas sarkanā krāsā. 

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē