• Nosaka paaugstinātu 10% nekustamā īpašuma nodokli – uz ko tas attieksies?

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    21. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli», ar kuru sankcijām pakļautu personu īpašumiem noteikts 10% nekustamā īpašuma nodoklis un atcelti atvieglojumi.

    Grozījumu sākotnējo piedāvājumu virzīja deputāti Jānis Dombrava (NA), Raivis Dzintars (NA), Agnese Krasta (JV), Edmunds Jurēvics (JV), Juris Viļums (AS) un Edgars Tavars (AS). Šodien Saeima pieņēma Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas virzīto redakciju.

    Noteikts, ka ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 10% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības apliks sankciju subjekta īpašumā esošos nekustamos īpašumus, un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi nebūs piemērojami sankciju subjekta īpašumā esošajam nekustamajam īpašumam. Tāpat noteikts, ka sankcijām pakļauto personu nekustamajam īpašumam Latvijā likmes vairs nenoteiks pašvaldības.

    Sankcijām pakļautās personas, kurām Latvijā pieder nekustamais īpašums, no šī gada 1.jūlija vairs nesaņems nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, tostarp brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās.

    Tāpat noteikts, ka attiecībā uz sankciju subjekta īpašumā esošo nekustamo īpašumu pašvaldība trīs mēnešus pēc nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža noteiktajā laikā nenomaksāto nodokli piedzīs bezstrīda kārtībā atbilstoši likumam «Par nodokļiem un nodevām» un Administratīvā procesa likumā noteiktajai administratīvā akta piespiedu izpildes kārtībai.

    Ņemot vērā, ka pašvaldības jau ir izsūtījušas paziņojumus par aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli, tās varēs nodokļa apmēru pārrēķināt un līdz šī gada 15.jūlijam izsūtīt precizētu nodokļa maksāšanas paziņojumu.

    Plānots, ka pašvaldībām kopējie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi varētu palielināties par 1,9 miljoniem eiro, norādīts grozījumu anotācijā.

    Atbilstoši Saeimas priekšsēdētājas Daigas Mieriņas (ZZS) priekšlikumam noteikts, ka vismaz 80% no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem, kas pašvaldības budžetā gūti no šādiem īpašumiem, pašvaldība izmanto atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem.

    Izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa likumā veiktas, lai personām, kuras atbilstoši Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumam noteiktas par sankciju subjektiem, liegtu iespēju izmantot līdzšinējos atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa jomā, pauž likuma izmaiņu autori.

    Pēc Finanšu izlūkošanas dienesta informācijas, ar sankcijām pakļautām personām ir saistīti 73 nekustamie īpašumi, kuri atrodas Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī, Madonas novadā un Augšdaugavas novadā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē