• Latvijā sirds pārstādīta trešajam bērnam

    Aktuāli
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    30. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ārsti ziņo, ka patlaban paciente pēc operācijas jūtas labi, bet kādu laiku viņai būs jāpaliek Bērnu slimnīcā. Meitenei jāsaņem imūnsupresīvā terapija, lai viņas imūnsistēma nesāk atgrūst jauno (donora) sirdi.

    Precīzāk sakot, pusaudzei, kurai savā dzīvē nācies daudz ko pārciest ļoti reti sastopamas ģenētiski pārmantotas slimības dēļ, kas meitenei tika konstatēta gada vecumā. Kopš tā laika viņai sirds mazspēju ārstē Bērnu slimnīcā.

    Kardiologi izmēģināja visu, ko piedāvā mūsdienu medicīna, tai skaitā savulaik arī cilmes šūnu transplantāciju, kas tomēr izrādījās neefektīva.

    Tika piesaistīti mediķi no Vācijas Šaritē klīnikas. Kardiologi zināja, ka meitenei būs nepieciešama sirds transplantācija un ir jāsagatavojas, lai tā vispār būtu iespējama. Tāpēc paralēli ārstēšanai ar zālēm viņai pirms trim gadiem sirdī implantēja īpašu ierīci, kura savieno sirds labo un kreiso priekškambari, lai izlīdzinātu spiedienu. Šo ierīci vēlreiz paplašināja, bet pirms gada visas iespējas bija izsmeltas, atlika vienīgi transplantācija.

    Pirmo donora sirdi ārsti, izvērtējot orgāna atbilstību, kuru nosaka pēc daudziem rādītājiem, bija spiesti noraidīt. Otra derēja.

    Transplantēšanas procesu organizēja Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centra transplantācijas komandas vadītājs, Latvijas Universitātes asociētais profesors Uldis Strazdiņš: «Sirds transplantācija ir lielas komandas darbs. Kad līdz mums nonāk informācija par donoru, attālināti komunicējam ar reanimatologiem konkrētajā slimnīcā, izvērtējam dažādus izmeklējumus. Ja orgāns der, veidojam komandu, lemjot, kurus speciālistus no kurām slimnīcām piesaistīsim. Kopīgi pieņemam lēmumu, kas būs tie, kuri dosies izņemt sirdi un kuri piedalīsies transplantēšanas operācijā Sirds ķirurģijas centrā. Kamēr ņēmām ārā donora sirdi, Stradiņos otra mediķu komanda vēra vaļā pacientes krūškurvi, lai sagatavotu vietu jaunajai sirdij. Valsts robežsardze nodrošināja operatīvu donora sirds transportēšanu no patālās reģiona slimnīcas uz Rīgu.»

    Transplantācijas operācijā piedalījās Valts Ozoliņš, Bērnu slimnīcas Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs, kopā ar kolēģi Lauri Šmitu un jauno kolēģi Jūliju Žmarjovu.

    Visa lielā sirds transplantācijas komanda izsaka pateicību donora piederīgajiem, kuri piekrita transplantācijai.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē