• Bērnu slimnīcā atklās Bērna māju

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Unsplash
    Foto: Unsplash
    Unsplash
    Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) telpās rīt, 24.oktobrī, tiks atklāta Bērna māja jeb «Barnahus», kas ir jauns palīdzības mehānisms vardarbībā cietušiem bērniem, vēsta Labklājības ministrijā (LM).

    Drošības apsvērumu dēļ precīza Bērna mājas atrašanās vieta netiek izpausta.

    Bērna mājā tiks nodrošināts nepieciešamais atbalsts vardarbībā cietušiem bērniem, tostarp saudzīga nopratināšana kriminālprocesuālām vajadzībām, kā arī veiktas ārsta apskates un medicīniskā ekspertīze. Tajā nodrošinās konsultatīvu atbalstu cietušā bērna nevardarbīgajiem tuviniekiem, kā arī organizētas starpinstitūciju tikšanās un saskaņotas darbības turpmāk cietušajam bērnam nepieciešamo atbalsta pasākumu plānošanā un īstenošanā dzīvesvietā.

    Bērna mājas izveides mērķis ir novērst vardarbībā cietušo bērnu atkārtotu emocionālu traumēšanu un atkārtotu kļūšanu par cietušajiem noziedzīgos nodarījumos.

    Bērna māja Latvijā darbosies kā kompetenču centrs un vienas pieturas aģentūra darbā ar bērniem, kas cietuši noziedzīgos nodarījumos, kas saistīti ar vardarbību, īpašu uzmanību pievēršot noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

    «Barnahus» nosaukums ir aizgūts no Islandes, kas bija pirmā valsts Eiropā aizsāka šāda datos balstīta modeļa veidošanu.

    Premjerministre Evika Siliņa (JV) šodien konferencē «Investīcija bērnos šodien – labklājīga sabiedrība nākotnē» norādīja, ka Bērna māja ir ļoti ilgi gaidīts un veidots projekts, kurā «varēs savādākā veidā izmeklēt noziegumus, kas notikuši ar bērnu». Viņa minēja, ka būs pieejams gan psihologs, gan pedagogs, gan izmeklētājs un prokurors, visas liecības būs jāsniedz vienā reizē, nevis vairākas reizes, tādējādi nodrošinot bērnam draudzīgu nopratināšanu.

    Iepriekš noziegumi tika paslaucīti zem tepiķa vai ilgi izmeklēti, vai bija situācijas, kad bērna vecāki negrib ziņot, jo zina, ka patreizējā nopratināšana ir traumējoša. Mēs orientēsim sistēmu, lai palīdzētu bērniem un lai noziegumi neatkārtotos," uzsvēra Siliņa.

    Viņa arī atgādināja, ka, lai uzlabotu situāciju bērnu tiesību jomā, plānots būtiski mainīt bērnu aizsardzības sistēmu.

    Reforma paredz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju no nākamā gada 1.janvāra pārdēvēt par Bērnu aizsardzības centru.

    Papildu nosaukuma maiņai VBTAI mainīsies arī darbības forma. Pārveide paredzēs strikti nodalīt uzraudzības un kontroles funkciju un ievērojami stiprināt atbalsta bloku, pārredzot visu sistēmu ar aizsardzības funkcijas pildītājiem vienkopus, kā arī būtiski dažādos līmeņos pārredzot bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus un piedāvājot risinājumus vajadzībām, kurām atbalsts līdz šim netika nodrošināts.

    «Nosaukuma maiņai ir liela nozīme, tai ir psiholoģiska pieskaņa, un tā vairs nebūs inspekcija, bet vieta, kur bērns, tostarp izglītības iestādes varēs saņemt palīdzību,» skaidroja Siliņa.

    Konferences laikā Islandes izglītības un bērnu lietu ministrs Ausmundurs Einars Dadasons norādīja, ka tas, kas notiek bērnībā – labas vai sliktas lietas – tiek paņemtas līdzi arī pieaugušo vecumā.

    Islandes statistika liecina, ka 85% pāridarītāju paši ir bijuši vardarbības upuri un cietuši no vardarbības, tāpēc ir būtiska agrīna vardarbības gadījumu atklāšana un investēšana atbalsta un palīdzības sniegšanā. Viņš arī uzsvēra, ka bērnam ir jābūt sistēmas centrā, nevis otrādi, kad bērnu aizsardzības sistēma tiem būvēta tā, ka bērns nonāk tajā.

    «Man šķiet, ka nepieciešams nojaukt sienu, kas pastāv starp dažādu iestāžu sistēmām. Sistēmai ir jākļūst vienotai, savstarpēji salāgotai,» uzsvēra Islandes ministrs.

    VBTAI vadītāja Gunita Kovaļevska atzina, ka iestāde arvien biežāk saņem informāciju par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem skolās, ģimenēs. Pērn kopā saņemti 177 ziņojumi, bet šī gada deviņos mēnešos jau 201. Turklāt pastāv arī gadījumi, par kuriem nav ziņots.

    Viņa atzina, ka vārds «aizsardzība» ir daudz plašāks, un ir jābūt vienotai sistēmai un redzējumam. Šobrīd gaidāmi jauni izaicinājumi saistībā ar Bērna māju, kur būs jāspēj dzirdēt un dot atbalstu. Nereti, ja vienā reizē bērns netiek uzklausīts, tad otru reizi viņš vairs nenāks, piebilda Kovaļevska.

    Viņa arī skaidroja, ka VBTAI jaunais fokuss ir līdzsvarošana un tas, kādā veidā tiek skatīts uz uzraudzību, ko ar to var panākt un kā pilnveidot, jo iestādes mērķis ir palīdzēt, būt tuvākai un klātesošākai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē