• No cik gadiem skaities seniors?

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Veikali un aptiekās, kā arī dažādi pakalpojumu sniedzēji piedāvā atlaides senioriem, un rodas jautājums – no kāda vecuma cilvēkus tad uzskata par senioriem?

    Vēl ne cik sen, piemēram, Latvijas Pensionāru federācija kopā ar Lauku ceļotāju piedāvāja senioru kartes Sudraba ceļasoma, ar kurām varēja tikt pie senioriem draudzīgām naktsmītnēm un lauku tūrisma apskates vietām, kā vecumu norādot 55+.

    Ir bijuši pētījumi, kur senioru portrets Latvijā veidots, iekļaujot cilvēkus sākot no 62 gadu vecuma. Arī mobilā telefona operatori TELE 2 un LMT piedāvā tarifu plānu senioriem no 62 gadu vecuma.

    Vēl pērn Jēkabpils vēstures muzejā tika rīkota senioru diena, kurā bija aicināti piedalīties cilvēki, kas sasnieguši 60 gadu vecumu. Savukārt aptiekas un lielveikali vienkārši piedāvā dažādas akcijas senioriem, līdz ar to nav skaidrs, vai akcijas ir senioriem vai pensionāriem. Un, ja senioriem, tad – no kāda vecuma?

    Piemēram, brīvā enciklopēdija Vikipēdija saka, ka senioru vecums ir no 60 līdz 70 gadiem. Vai tas nozīmē, ka cilvēks, kuram ir, piemēram, 62 gadi, arī var pirkt aptiekā zāles kā seniors?

    «Kad savos pētījumos izceļam senioru grupu, tad tie parasti ir cilvēki 65+,» atzīst Centrālās statistikas pārvaldes pārstāve Sanda Rieksta.

    Savukārt Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš norāda: «Mūsu valstī nav tādas senioru definīcijas un nav arī normatīvu, kas šo vecumu noteiktu. Šo vārdu lieto, lai vārdam pensionārs būtu vēl kāds labskanīgs apzīmējums.»

    Līdz ar to visbiežāk, ja pakalpojuma sniedzējs piedāvā atlaides senioriem, domāts tomēr ir pensionārs, ja vien netiek kaut kā īpaši izcelts vecums, no kura minētais pakalpojums ir pieejams.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē