• Atklāta brīnumdiēta, kas palīdz veselīgi notievēt

    Uzturs un diētas
    Elza Krūmiņa
    4. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/Brooke Lark
    Kā pareizi tievēt un uzturēt sevi formā? Daži teiks, ka panākumu atslēga ir drakoniskas diētas un kaloriju deficīts, bet citi dos padomu nodoties augstas slodzes treniņiem. Tomēr, kas strādā visefektīvāk? Ārsti, uztura speciālisti un dietologi ir likuši galvas kopā un jau septīto gadu pēc kārtas par labāko uzturu ieceļ Vidusjūras diētu.

    Izvērtējot 30 dažādas diētas un uzturu veidus, ziņu portāla «US News» veiktajā pētījumā uztura speciālisti par pašu labāko atzinuši Vidusjūras diētu.

    Pēc ekspertu domām, tieši šis uzturs ir visveselīgākais un vienkāršākais. Vidusjūras diēta ir draudzīga jebkura vecuma cilvēkam, tā nodrošina neskaitāmus ieguvumus veselībai, turklāt Vidusjūras diētu ir viegli ievērot ilgtermiņā.   

    Pētījumi liecina, ka Vidusjūras diēta mazina risku saslimt ar diabētu, demenci, depresiju un krūts vēzi.

    Tiem, kas ikdienā ievēro Vidusjūras diētu, ir novērots mazāks holesterīna līmenis, izturīgāki kauli, veselīgāka sirds un asinsvadu sistēma un pat garāks mūžs.  

    Vidusjūras diēta balstās uz augu valsts uzturu, kuru papildina jūras produkti, zivis, olas, piena produkti un retu reizi arī putna gaļa. Īpašs uzsvars tiek likts uz graudaugiem, pupām, zirņiem, sēklām un olīveļļu. Savukārt tādi produkti kā sviests un citas augu eļļas tiek izmantotas reti. Vidusjūras uzturam nav raksturīgi saldumi, tādēļ cukuru saturošus gardumus diētas ievērotāji patērē reti.  

    Populāro keto diētu, kas paredz no uztura maksimāli izslēgt ogļhidrātus saturošus produktus, piemēram, graudaugus, miltus, augļus un arī atsevišķus dārzeņus, dietologi topā ierindojuši vien 25. pozīcijā. Lai gan šī diēta uzrāda labus rezultātus svara vērotājiem, tomēr keto diētu drīkst ievērot tikai konsultējoties ar ārstu. Šāds uzturs nav piemērots cilvēkiem ar aknu un nieru slimībām, cilvēkiem ar onkoloģiskajām slimībām, grūtniecēm, bērniem un jauniešiem, kā arī sportistiem. 2023. gada pētījumā noskaidrots, ka ilgtermiņā keto diēta var novest pie dažādu uzturvielu deficīta, muskuļu zuduma, sirds slimībām un pat nierakmeņiem.

    Par sliktāko diētu, kuru ievērot 2024. gadā, pētnieki iecēluši svaigēšanas jeb «Raw» diētu, kas liedz uzturā izmantot visus dzīvnieku izcelsmes produktus, turklāt ēdiens nedrīkst būt arī termiski apstrādāts. Šo uzturu ir visgrūtāk ievērot un atsevišķos gadījumos tas var būt pat bīstams veselībai.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē