• Ādai ļoti slāpst! Kā tai palīdzēt?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    12. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto - Shutterstock
    Foto - Shutterstock
    Lai āda pēc ziemas justos labi, pats galvenais uzdevums ir to intensīvi mitrināt un jau šobrīd rūpīgi aizsargāt pret sauli un UV starojumu. Sausai ādai nepieciešama arī barošana.

    Konsultēja ārste kosmetoloģe, Starptautiskās kosmetoloģijas koledžas docētāja Irēna Kermen.

    Mitra āda izskatās jaunāka!

    Kopta, mitrināta āda vienmēr izskatās jaunāka, turklāt tai ir vieglāk pārciest vides negatīvo ietekmi – UVS, karstumu, vēju, sālsūdeni un stresu. Labāku rezultātu dod nevis kampaņveidīgas rūpes, bet gan regulāra ādas kopšana ar mitrinošo kosmētiku ikdienā. Ar to nevar pilnībā izlīdzināt grumbas, taču tā sakopj ādu, sniedz komforta sajūtu, palēnina ādas novecošanu un stiprina tās dabisko aizsardzību.

    Arī pavasarī kosmētiku sejai jāizvēlas pēc iedarbības, pielāgojot konkrētai vajadzībai. Kosmētiku varētu iedalīt divās grupās: viena ir profilaksei – ar mitrinošu un aizsargājošu iedarbību, otra kopj ādu un palīdz risināt konkrētas ādas problēmas, piemēram, mazināt ādas jutīgumu, pigmentāciju, kuperozi, tā var būt ar reģenerējošu, restrukturizējošu iedarbību vai liftinga efektu.

    Ikdienai – kosmētika ar antioksidantiem   

    Jaunībā ādai var pietikt ar labu mitrinošo krēmu. Pēc 30 gadu vecuma papildus var lietot intensīvas iedarbības mitrinošas maskas un serumus ar vitamīniem, antioksidantiem, augu ekstraktiem – tie labi darbojas pret brīvajiem radikāļiem, kas aktivizējas saulainā laikā. Kad āda sāk zaudēt tonusu, nepieciešami mitrinoši līdzekļi ar intensīvākas iedarbības vielām – hia­luronskābi, liposomām, augu un dzīvnieku valsts izcelsmes ekstraktiem, kolagēnu, jūras aļģēm u. c. Izteikti sausai ādai ieteicams izvēlēties krēmu, kam piemīt gan mitrinošas, gan barojošas funkcijas. Ļoti labu efektu sniedz nakts krēmi vai nakts maskas, kas dziļi mitrina ādu, atjauno tās elastību un komforta sajūtu. Katru dienu jāmitrina ne tikai seja, bet arī kakla un dekoltē zona. 

    Intensīvam kopšanas kursam – labs serums

    Tieši šobrīd var būt nepieciešams kāds īpaši iedarbīgs kosmētikas līdzeklis, kas spēj sniegt ko vairāk – veikt padziļinātu ādas mitrināšanu, atjaunošanu, iedarboties uz grumbiņām, izlīdzināt ādas reljefu, mazināt ādas jutīgumu, nomierināt kuperozu ādu. Ja šķiet, ka ikdienas kopjošais krēms iedarbojas pārāk lēni, jūtamāku un redzamāku rezultātu spēj sniegt serums, jo tajā ir daudz augstāka aktīvo vielu koncentrācija.

    Lietošanas ABC

    Jebkurš mitrinošais līdzeklis jāklāj uz attīrītas ādas. Reizi 7–10 dienās veic sejas ādas pīlingu – nedzīvā raga slāņa atlobīšanu. Neattīrot ādu, raga slānis būs biezs, tādējādi mitrinošās vielas nespēs iekļūt līdz dzīvajām šūnām un paliks ādas virskārtā.

    Izpēti norādes, vai kosmētisko līdzekli drīkst klāt acu zonā, jo dažas intensīvas iedarbības vielas, piemēram, C vitamīns, var kairināt plakstiņu ādu, izraisīt tūsku, asarošanu u. tml. 

    Pēc seruma obligāti klāj krēmu, jo serums ātri iesūcas ādā, bet tās virskārta paliek sausa. Serumā trūkst vajadzīgo vielu, kas nodrošina ādas aizsargbarjeru un komforta sajūtu. 

    Viens krēms vai fluīds neietver visas ādai vajadzīgās vielas, tādēļ tos var pamainīt vai lietot uz nakti aktīvākus līdzekļus. Vienīgais izņēmums ir vasaras karstās dienas, kad ādai vajadzētu ļaut atpūsties no kosmētikas.  

    Āda jāmitrina divreiz dienā – no rīta un vakarā. To var darīt arī biežāk – tas atkarīgs no nodarbošanās, dekoratīvās kosmētikas lietošanas, laikapstākļiem utt. 

    Lokšņu masku nevajadzētu likt uz nakti tieši pirms gulētiešanas, jo tās aktīvie komponenti labi iesūcas ādā, piebriedina šūnas, stimulē ādu, tāpēc dažkārt no rīta var būt sejas tūska. Labāk to lietot no rītiem, ideāli – atvēsinātu ledusskapī. 

    Aizsargā ādu!

    Katru rītu lieto mitrinošu dienas krēmu ar SPF. Ja tas nesatur SPF, papildus lieto aizsarglīdzekli ar SPF 30. To klāj uz dienas krēma, kad tas ir iesūcies ādā. Tālu vairs nav pirmās vasarīgās dienas, taču saule šajā laikā ir īpaši spēcīga. Ja esi ieplānojusi iet sauļoties, obligāti lieto aizsarglīdzekli ar SPF 50, bet serumu vai krēmu ar spēcīgas iedarbības vielām pirms saules no rīta lietot nevajadzētu. Labāk to darīt uz nakti, jo saules ietekmē tās var izraisīt nevēlamu ādas reakciju – tūsku, apsārtumu, kairinājuma vai diskomforta sajūtu. Vakaros lieto mitrinošu krēmu, klāj to uz sejas, kakla, dekoltē un roku ādas, kas ir vairāk pakļauta UV starojumam un noveco ātrāk.

    Zelta sastāvdaļa – hialuronskābe

    Populārākā mitrinošā sastāvdaļa kosmētikā ir hialuronskābe. Tā gluži kā lietus tūdaļ samitrina izsausējušo ādas virskārtu un ļauj tai atgūties. Ātrāko efektu sniedz hialuronskābes serums – tā sīkās molekulas dziļi iesūcas ādā –, tam virsū klāj krēmu, kura sastāvā ir lielmolekulāra hialuronskābe, kas notur mitrumu ādas virskārtā. Līdzvērtīgi iedarbojas arī SOS maskas, vienreizlietojamās salvešu, lokšņu hidrogela maskas un acu pači. Ļoti noderīgi ir attīrošie līdzekļi ar hialuronskābes piedevām, izsmidzināmi spreji u. c.

    Izsmidzināms svaigums – kad āda ir saspringta

    Izsmidzināmie ūdeņi – termālais ūdens, ziedūdens, hidrolāts un kosmētiskais ūdens – ir labs papildinājums kopjošajai kosmētikai brīžos, kad āda jūt spriedzi, piemēram, sausumu, karstumu, kairinājumu. Tos var lietot kā relaksējošu miglu vairākas reizes dienā – arī virs dekoratīvās kosmētikas. Ļoti jutīgai, prasīgai, bojātai ādai labāk ir piemēroti termālie ūdeņi.  

    Ķermenim – skrubis un mitrināšana

    Lai neizsausinātu ādu, ziepjveidīgos līdzekļus lieto tikai reizi dienā. Tīrs ūdens ādai nekaitē, vari atsvaidzināties, cik bieži vien vēlies. Ir ļoti svarīgi katru reizi pēc tam ieziest ādā mitrinošu krēmu vai losjonu – tas mitrina, baro ādu un palīdz atjaunot dabisko aizsargbarjeru. Ja ķermeņa āda ir sausa un dažviet lobās, ādai ir nepieciešams skrubis, lai to attīrītu no atmirušo raga šūnu kārtiņas, un pēc tam – intensīva mitrināšana. 

     

    Mūsu izvēle!

    VICHY Laboratoires Mineral 89 līnijā – divi mitrinoši un atjaunojoši krēmi ar hialuronskābi, minerāliem un lipīdiem: Rich sausai ādai, Light normālai ādai. Svaigs, viegls, ātri uzsūcas, ilgstoši uztur mitrumu un ādas barjerslāņa funkciju. 50 ml 31 €, aptiekās 

    AME PURE Wrinkl-Eraser™ spēcīgs mitrinātājs grumbu apkarošanai.  Krēma vieglā tekstūra nodrošina intensīvu 24 stundu ādas mitrināšanu. Piemērots sausai, dehidratētai, mirdzumu un elastību zaudējušai ādai. 49,99 €, amepure.eu

    L’OCCITANE šī sviesta divfāžu serums ar šī eļļu, alveju un hialuronskābi. Intensīvi mitrina, baro dehidratētu, sausu un jutīgu ādu, mazina diskomforta sajūtu, stiprina ādas aizsargbarjeru. 30 ml 34 €, loccitane.lv

    EISENBERG Moisturising Fluid Cream īpaši viegls fluīds, mitrina un atsvaidzina ādu ar naktssveces, makadamijas riekstu eļļu un hialuronskābi. Izcils pamats grimam. 50 ml 61,99 €, Douglas

    Sargā no saules jau tagad!

    BIOTHERM jaunums – Urban UV Defense Protective Hydrating Fluid ar SPF 50 ir patentēta antioksidantu kompleksa Life Plankton™, hialuronskābes un SPF 50+ kombinācija ar UVB un UVA aizsardzību. Lielisks sabiedrotais pilsētniecēm no agra pavasara līdz vēlam rudenim! 52, 49 €, Douglas

     

    Maigām, īpašām rūpēm

    STENDERS sprejs Labsajūtas balanss. Bagātināts ar rozmarīna ūdeni, hialuronskābi, cinka, vara, magnija un dabisko cukuru kompleksu, lai mitrinātu un līdzsvarotu pat jutīgāko sejas ādu. 85 ml 16,90 €, stenders-cosmetics.lv

    AVÈNE termālais avota ūdens ar pH 7,5. Mitrina un nomierina ādu. Perfekts atbalsts jutīgai, ievainotai, alerģiskai un hiperjutīgai ādai. 300 ml 15,46 €, 150 ml 11,25 €, 50 ml 9,60 €, aptiekās

    ACQUA DI PARMA Arancia di Capri zīdains losjons roku un ķermeņa maigumam un skaistumam ar smalku apelsīnu aromātu, mandeļu, olīvu un vīnogu kauliņu eļļu, kas baro un dziļi mitrina ādu. 300 ml 52,90 €, Stockmann

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē