• 8 jautājumi ekspertam par apavu kopšanu rudenī

    Padomi
    Aiva Alksne
    4. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kad iegādājamies jaunas kurpes, zābakus vai botas, ļoti, ļoti gribas, lai šie apavi pēc iespējas ilgāk izskatītos kā jauni. Lai virsāda paliek tikpat svaiga, zoles tikpat baltas un forma – nemainīga. Vai tiešām viss noslēpums slēpjas tikai un vienīgi centīgā un pareizā kopšanā? Uz jautājumiem atbild kurpnieka amata meistars Ivars Burakevičs.

    Cik liela nozīme ir pareizai apavu kopšanai?

    No vienas puses, tā tiešām ir – kop un lolo savus apavus, un tie neliks vilties. No otras puses, tie arī pareizi jāvalkā un – kas vēl svarīgāk – atbilstoši vietai un laikapstākļiem. Turklāt, lai kurpes vai zābaki ilgi kalpotu un arī labi izskatītos, tiem noteikti jāļauj atpūsties un izžūt no ikdienas sviedriem.

    Tāpēc ar vienu apavu pāri sezonai ir par maz.

    Tāpat savā garajā darba mūžā tīri empīriski esmu novērojis, ka labāk tomēr kalpo tie apavi, kas maksā dārgāk, jo, atbilstoši cenai, tos darinot, tiek izmantoti kvalitatīvāki materiāli, kas ir izturīgāki gan pret mitrumu, gan pret locījumiem. Turklāt – jo vairāk par apaviem maksāts, jo saudzīgāk tos valkājam.

    Vai rudenī kurpes un zābaki jākopj citādi nekā vasarā?

    Rudenim sākoties, apavi vismaz reizi nedēļā ir jāapstrādā ar aerosolu, kas aizsargā pret mitrumu. Šādi apstrādāti apavi arī tik ātri nekļūs netīri. Ja nopirktas jaunas kurpes vai zābaki – tiklīdz pārnesti mājās no veikala, nopūšam ar aerosolu.

    Dzirdēts par gadījumiem, kad kopjošie līdzekļi apavus sabojājuši – āda uzburbst, mainās krāsa. Kāpēc tā?

    Atgādināšu, ka katriem apaviem ir lietošanas instrukcija, un tā noteikti jāizlasa, lai zinātu, kā jākopj tieši šie konkrētie zābaki vai kurpes. Ir arī tādi apavi, kuru kopšanai var izmantot tikai speciālus līdzekļus. Es arī ieteiktu kopšanas līdzekli vispirms izmēģināt vietā, kur tas nebūs redzams. Piemēram, zābaka iekšpusē pie rāvējslēdzēja vai kurpes augšējā malā.

    Vai apavus drīkst tīrīt ar bišu vasku?

    Bišu vasks, tāpat kā apavu krēmi, aizsargā pret mitrumu un palīdz saglabāt ādas elastību. Bet tas piemērots tikai klasiskajai ādai un vairāk tomēr rudens un ziemas apaviem. Turklāt – kas par daudz, tas par skādi! Atceros gadījumu, kad kāds kungs ar bišu vasku bija apstrādājis vasaras izejamās ādas kurpes un pēc tam sūdzējās – izskatoties kā vecas. 

    Šis defekts bija radies vaska biezā karkasa dēļ.

    Vasks jāuzklāj ļoti plānā kārtiņā – tad tas iesūcas ādā, un uz virskārtas nekas lieks pāri nepaliek. Pēc tam jāspodrina ar mīkstu lupatiņu – paņem lupatiņu aiz abiem galiem un pucē tā, lai āda spīd. Pēc tam jāuzpūš mitrumu atvairošs līdzeklis.

    Kā kopt brīvā laika apavus – tos baltos ar balto zoli?

    Es pats baltas zoles tīru ar parastu zobupastu. Taču to tīrīšanai nopērkami arī speciāli aerosoli, ko izsmidzina, patur un tad ar lupatiņu notīra. Savukārt virspusei var izmantot tīrāmās putas. Arī šādi apavi noteikti jāapstrādā ar līdzekli, kas aiztur mitrumu, un pirmoreiz tas jāizdara uzreiz pēc tam, kad apavi iegādāti.

    Vai botas un kedas drīkst mazgāt veļasmašīnā?

    Tikai tad, ja marķējumā norādīts, ka šos apavus drīkst vieglā režīmā mazgāt veļasmašīnā. Ja šāda marķējuma nav, tad to darīt nevajadzētu, jo žūstot apavi var deformēties, zaudēt formu, materiāls var izšķīst – sliktuma var būt daudz vairāk nekā labuma.

    Kāpēc reizēm kādu laiku pavalkāti apavi sāk nelabi ost?

    Tā notiek, ja mitri apavi regulāri netiek kārtīgi izžāvēti, ja vēl mitrumam piebiedrojas sviedri, baktērijām, kas veicina nelabo aromātu, ir izcila vieta, kur vairoties. Vislabāk izvēlēties apavus, kas izgatavoti no dabīgās ādas, jo tā elpo un uzsūc sviedrus, – kad kurpes vai zābakus vakarā novelkam, mitrums no ādas ātri izgaro. Profilaksei var lietot antibakteriālu dezodorantu, tikai jāatceras, ka to var pūst vienīgi sausos apavos.

    Vai apavu krēmu var aizstāt ar spodrināmo sūklīti?

    To var uzskatīt par tādu kā zibakciju, jo šie sūklīši uz apavu ādu neiedarbojas tik efektīvi kā krēms. Bet paretam, kad ātri jānotīra kurpes vai zābaki, to droši var lietot. Silikons, ko tā satur, gan rada spīdumu, gan ātri notīra netīrumus.

    Vai zināji?

    Izmanto iespēju apstrādāt profesionāli!

    Vairākos apavu veikalos ir uzstādīta imbox iekārta – ievietojot tur savus apavus, nepilnas minūtes laikā tie tiks sakopti ar profesionāliem līdzekļiem, kas atgrūž no apaviem ūdeni un netīrumus, pasargā no traipu veidošanās, aizsargā pret UV starojumu, līdz ar to baltie apavi nedzeltēs un krāsainie – neizbalēs. Šis pakalpojums maksā 4,99 eiro, un efekts saglabājas 6–7 nedēļas. Vislabāk šo pakalpojumu izmantot, sezonai sākoties, kā arī apstrādāt tikko pirktus apavus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē