• 10 mājasdarbi, kas jāpaveic līdz gadumijai

    Labsajūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: TierneyMJ/Shutterstock.com
    Kad tuvojas gadumija, mēs instinktīvi vēlamies sakārtot savu dzīvi, atskatīties uz paveikto un izvērtēt nākotnes mērķus. Gribam vairot ap sevi skaisto un pasapņot par reibinošajām dzīves iespējām. Tāpēc ir tik svarīgi jau laikus veikt iekšējo revīziju, lai jauno gadu varētu sagaidīt ar cerībām, ka viss ir iespējams.

    Diemžēl stress un steiga parasti ir tie sabiedrotie, ar kuriem mums decembrī visbiežāk nākas sadzīvot, – līdz gada beigām taču vēl tik daudz kas jāpaspēj! Tik daudz kas jāizdara!

    Šķiet, decembris aiztrauksies garām kā ātrvilciens, un tad mazliet sagurušas attapsimies jau janvārī.

    Atkal viss sāksies no gala. Jā, gada noslēgums vienmēr aicina izvērtēt savu dzīvi, velkot plusus un mīnusus. Vēl pirms jaunā starta gribas sevi noskaņot uz hamonijas viļņa un atbrīvoties no liekā, tāpēc ir nepieciešama gan iedvesma, gan stratēģija, lai lielajā steigas un stresa virpulī pagūtu noķert foršo izjūtu vibrācijas. Lūk, desmit soļu špikeris, kas tev var palīdzēt!   

    • Izmet veco plati

    Gada nogale ir īsti piemērots laiks, lai atvadītos no visa liekā un atbrīvotu sevi no smagām nastām, kas nemanāmi nākušas klāt. Ikdienas skrējienā jau nejūtam, ka arī emocionālā pasaule uzkrāj savus kaitīgos toksīnus. Aizvainojumi, dusmas, vilšanās, bailes – negatīvās emocijas nosēžas gluži kā zobakmens. Un tad tā vecā plate jau sāk automātiski griezties, maļot negatīvo emociju dzirnavas.

    Pašas no sevis – bez apzinātas savu emociju filtrēšanas – tās dzirnavas nerimsies, tāpēc godīgi izvērtē: vai ir kāds cilvēks, kam esi gatava piedot?

    Vai ir notikumi, kurus vari atlaist? Mēdz gadīties, ka ilgi glabājam vecus aizvainojumus it kā principa pēc, lai gan pāridarījums jau sen vairs nav aktuāls. Piedot, aizmirst un atlaist senus aizvainojumus – pirms gadumijas šis patiešām ir svētīgs rituāls! Sirdsmiers būs garantēta dāvana, ko pasniegt pašai sev.   

    • Ieplāno skaistumkopšanas dienu

    Skaistumkopšanas procedūras vairākumam sieviešu saistās ar kaut ko dārgu, kas prasa ne tikai finansiālus resursus, bet arī daudz laika. Un drudžainajā decembrī izskraidīt pa saloniem, lai veiktu visu nepieciešamo – tā reizēm vispār šķiet kā neiespējamā misija.

    Tāpēc uzbur skaistumkopšanas salona gaisotni pati savās mājās!

    Ieslēdz nomierinošu mūziku, iededz sveces un palutini savu ādu, matus un nagus ar kopjošām procedūrām. Atceries – sievietes skaistumu baro rūpes un uzmanība, bet stress ir skaistuma lielākais ienaidnieks.  

    • Atrodi, kam darīt labu

    Laikā pirms Ziemassvētiem mūsu sirds tiek atmodināta labdarībai. Un šī sajūta man ir, ko dot pacilā, iedvesmo un emocionāli ļoti bagātina. Taču ir svarīgi plašajā sociālo akciju klāstā atrast savu patieso aicinājumu.

    Kas man patiešām rūp? Kam es vēlos palīdzēt?

    Padomā, ko tu varētu dot. Tas var būt laiks, tā var būt uzmanība, pašas sarūpēti našķi vai rotaļlietas. Noteikti ir labi darbi, ko vari veikt vienkārši tāpat, bez iemesla un atalgojuma!

    • Izmet krāmus

    Mēs nemanot apaugam ar liekām mantām – tas nu ir fakts. Bet krāmi rada haosu. Lai ieviestu kārtību, no liekā ir jāatvadās. Tas varētu būt labs gada nogales mērķis – iztīrīt māju no veciem krāmiem.

    Un uzdevums ir pavisam vienkāršs – katru dienu veltīt noteiktu laiku, lai māju atbrīvotu no liekām mantām.

    Bez želastības šķiries no kosmētikas, kam beidzies derīguma termiņš, dažādiem štruntiņiem, kas iegūti ceļojumos, no neveiksmīgām dāvanām, makulatūras un citiem kaitinošiem krāmiem, kas tikai aizņem vietu. Redzēsi – atbrīvojot telpu no liekā, notiks arī iekšēja sakārtošanās!  

    • Jau tagad sāc dzīvot veselīgi

    Socioloģiskie pētījumi atklāj, ka Jaungada apņemšanos dzīvot labāk cilvēki visbiežāk sāk īstenot ar to, ka par prioritāti izvirza veselīgu dzīvesveidu, taču diemžēl ne katram tas izdodas. Un iemesls ir pavisam vienkāršs – cilvēki līdz galam neizplāno, kā tieši panāks vēlamo.

    Ikdienas vāveres ritenis un vecie klupšanas akmeņi neļauj pielikt punktu atrunām un sākt reāli rīkoties.

    Bet neatliec labos nodomus uz nākamo gadu – sāc rīkoties jau šogad! Vispirms ir vajadzīgs rīcības plāns, un ir svarīgi arī sākt jau reāli kaut ko darīt. Kaut vai kopā ar treneri izveido nākamās nedēļas treniņu plānu. Un galvenais – atrodi tajā visā pozitīvos aspektus, jo tikai ar dzelzs gribasspēku vien rezultātu ilgtermiņā panākt būs grūti. 

    • Izveido īpašo sarakstu

    Tikai mazi bērni savām vēlmēm nezina robežas. Mēs, pieaugušie, domājot par savu vēlmju sarakstu, nereti uzreiz atceramies par realitāti un gari nopūšamies – nuja, tas taču nav iespējams… Bet!

    Kas nesapņo, tas nedzer šampanieti! Atrodi brīvu stundiņu un pafantazē, kādas dāvanas tu vēlētos saņemt.

    Vismaz padomā par to! Kas zina – reizēm dzīves nejaušības izspēlē pārsteidzošus scenārijus un gadās arī tā, ka kārotā dāvana gluži vai nokrīt no zila gaisa. Bet kā lai dzīves lielās nejaušības tevi pārsteidz, ja pati nemaz nezini, ko vēlies?!

    • Izdrukā skaistākās fotogrāfijas

    Mēs dzīvojam digitālajā laikmetā, kad mobilajos telefonos glabājam ne tikai svarīgas ziņas, bet arī fotogrāfijas. Taču aizņemtības dēļ bieži vien savus skaistos fotomirkļus tā arī neizdrukājam.

    Gada nogale ir īstais laiks, kad pārskatīt sava telefona arhīvu, atlasot veiksmīgākos foto, lai tos izdrukātu.

    Starp citu, fotoalbums, kurā iekļautas fotogrāfijas no īpašiem mirkļiem kopā ar tuviem cilvēkiem, var būt lieliska dāvana Ziemassvētkos.    

    • Apzinies savu personīgo TOP10

    Noslēdzot rēķinus ar aizejošo gadu, masu mediji tradicionāli veido dažādus topus. Lai vairotu savā dzīvē pozitīvās emocijas, padomā, kas ir tavi aizejošā gada labākie notikumi. Par ko tu esi bijusi patiesi priecīga un pateicīga? Vislabāk to visu piefiksē uz papīra, veidojot savu gada notikumu TOP10.

    Ne visiem notikumiem noteikti jābūt kaut kam grandiozam (no sērijas: ieguvu zinātnisko grādu; uzkāpu Everestā utt.).

    Citkārt šķietami pavisam mazi notikumi, piemēram, pirmā gurķu raža sava dārza dobē, silda sirdi kā kaut ļoti īpašs.

    Apzinoties un piefiksējot labo, tev neviļus vairosies pārliecība, ka dzīve ir dāsna un labvēlīga. Un, kā zināms, īsākais un ātrākais ceļš pie labiem notikumiem nākotnē ved caur pateicību. Atliek tikai to praktizēt!

    • Ļaujies pirts rituālam

    Pirts rituāls var būt dziedinošs un emocionāli ļoti pacilājošs piedzīvojums, ko izbaudīt kā īpašus ķermeņa un dvēseles svētkus. Ir tikai jāatrod labs pirtnieks un jāatvēl laiks, lai šo procedūru varētu izbaudīt visā pilnībā. Pirts rituāls var kalpot arī ļoti simboliski – kā pāreja no vecā uz jauno, atstājot pagātnē pāridarījumus, aizvainojumus un vilšanās un atverot sevi jaunām iespējām. 

    • Piezvani kādam mīļam cilvēkam

    Mūsdienās, kad sociālie tīkli ir pārņēmuši mūsu ikdienas komunikāciju, satikties un pat sazvanīties vienkārši tāpat kļūst aizvien grūtāk. Kaut kad būs jāsatiekas – mēs turpinām atrunāties un aizvien varāk ieslēdzamies katrs savā čaulā. Taču ne vienmēr jābūt īpašam iemeslam, lai uzmeklētu kādu mīļu cilvēku.

    Dažkārt pietiek ar to, ja vienkārši viņu atceries. 

    Padomā, kas ir šis cilvēks, kuram tev pilnīgi noteikti vajadzētu piezvanīt, lai sirsnīgi aprunātos par to, kā iet. Varbūt tā ir tava skolas laiku draudzene vai mīļa kolēģe no iepriekšējā darba, īstenībā – vienalga, kas tieši ir šis cilvēks, svarīgi, lai, atceroties viņu, sajūti sirsnīgu saikni. Draudzīgai un siltai sarunai nav vajadzīgs iesmesls, tikai atvērta sirds!  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē