• Z.Tetere-Šulce: ar Edinburgh Apartments&Lofts projektu Jūrmalā atgriežas cilvēciskums – sajūta, ka Jūrmala ir piemērota visiem

    Reklāmraksts
    19. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zanes Teteres - Šulces privātais arhīvs
    Edinburgh Apartments&Lofts ir jauns apartamentu projekts, kas šobrīd top Dzintaros, atpūtnieku iemīļotajā Jūrmalā.

    Edinburgh Apartments&Lofts ir jauns apartamentu projekts, kas šobrīd top Dzintaros, atpūtnieku iemīļotajā Jūrmalā. Projekts ir izcelšanas vērts, jo tas dod cerības lauzt mītus par Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgu kā lielākajai sabiedrības daļai nepieejamu, dārgu un nepiemērotu dzīvesvietu, kur īpašumu cenas sākas teju no pus miljona un savrupnamu fasādes drīzāk kalpo par ieganstu nelielai ekskursijai pa pilsētu, apbrīnā noelšoties par to pompozitāti, kas laika gaitā ietērpusi šarmanto kūrortpilsētu.

    Edinburgh Apartments&Lofts attīstības plāni sevī ietver vairākas ļoti būtiskas idejas, kas tam piešķir nozīmīgu pievienoto vērtību un unikalitāti. Viena no tām – pasaulē šobrīd aktuālā zero waste filozofija, kas būvniecības nozarē nozīmē domāt par to, kā ne tikai nojaukt un uzbūvēt jaunu, bet arī dot iespēju mantojuma saglabāšanai un kvalitatīvai atjaunošanai. Tāpat arī pievērst uzmanību, ka arī kūrortpilsētas mājokļu tirgum ir jābūt cilvēciskam, pieejamam un pietiekami racionālam, lai radītu iespēju un vēlēšanos te dzīvot ne tikai vasaras sezonā – vasarnīcas tipa mājokļos, bet arī ikdienā, mūsdienu prasībām atbilstošos apartamentos, par plašākam sabiedrības lokam pieņemamām izmaksām.

    Edinburgh Apartments&Lofts īpašais stāsts sākās ar starptautiski atzītās arhitektes Zanes Teteres – Šulces un viņas vadītā biroja OpenAD “jā vārdu” šim projektam, kas kļuva par tā veiksmes stāsta pamatu un starta punktu. Talantīgajai arhitektei jautājām par projekta ideju un filozofiju, attīstības gaitu un to, kāpēc tas ir tieši tāds, kāds tas ir.

    Zinām, ka Jūs rūpīgi izvērtējat ikvienu sadarbības piedāvājumu. Brīdī, kad Edinburgh Apartments&Lofts attīstītāji Jūs uzrunāja sadarbībai, kāpēc šim projektam devāt zaļo gaismu?

    Zane Tetere Šulce:  Manuprāt, tēma – revitalizācija un padomju mantojums  joprojām ir ļoti aktuāla, kas vēl nesen spilgti izpaudās viedokļos par akustiskās koncertzāles projekta īstenošanu Elizabetes ielā, šīs ēkas nojaukšanu vai saglabāšanu. Šis jautājums mums bija interesants arī Edinburgh Apartments&Lofts kontekstā, jo mēs jau  sākotnēji šīm ēkām redzējām potenciālu un bija diezgan skaidrs, kāds varētu būt tieši šī projekta virsmērķis. Proti, es noteikti aizstāvu to ideju jeb pārliecību, ka nav teikts, ka mums visu laiku ir jāturpina būvēt kaut kas jauns un obligāti jānojauc viss vecais. Ja uz šo jautājumu paskatāmies plašākā un globālā mērogā, te iezīmējas jautājumi, par kuriem visiem arhitektiem kaut kādā brīdī būtu jāpadomā. Piemēram, ko mēs darām ar būvgružiem, vai domājam par resursu taupīšanu, atbildīgu dzīvesveidu, ka mēs nenojaucam un nepiesārņojam, bet revitalizējam, dodam “otro elpu”, izmantojam to materiālu, kas mums jau ir. Manuprāt, šī ir tā virsvērtība šim projektam.

    Iespējams, ir reizes, kad atjaunot ir pat izaicinošāk nekā būvēt ko pilnīgi jaunu?

    Man, labā nozīmē, šķita ļoti izaicinošs uzdevums liela apjoma silikāta ķieģeļu būvi padarīt dzīvojamu, padarīt to cilvēkam tīkamu un saprotamu, strādāt ar šo apjomu, nevis nojaukt un uzbūvēt ko pilnīgi citu. Es pat lepojos ar šo projektu tieši no šī aspekta, ka mēs esam rīkojušies sociāli atbildīgi. Protams, ir gadījumi, kad ēkas ir teju katastrofāli sliktā stāvoklī, kā, piemēram, Preses Nama gadījumā, kas mūsu acu priekšā tiek nojaukts. No arhitektūras viedokļa tas ir ārkārtīgi glīts visās savās proporcijās un pārstāv spilgtu modernisma laiku, bet citu iespēju šeit īsti nav. Par Edinburgh Apartments&Lofts stāsts ir pavisam cits. Te rekonstrukcija noteikti bija iespējama un tādā pozitīvā un optimistiskā veidā mēs uz to arī skatījāmies. Manuprāt, tieši tāpēc projekts ir izdevies tik interesants.

    Strādājot pie projekta izstrādes, kādas emocijas velējāties radīt potenciālajiem iedzīvotājiem, veidojot ēku arī kā Jūrmalas arhitektūras sastāvdaļu?

    Jūrmalas arhitektūra šobrīd ir ļoti, ļoti dažāda. Var pat teikt, ka tas viens standartizētais fokuss ir izplūdis, te sadzīvo gan senās koka mājas, gan stiklotas augstceltnes. Bet ir pilnīgi skaidrs, ka Edinburgh Apartments&Lofts projekts šeit ļoti labi ierakstās ar savu vēsturisko stāstu un kādreizējo funkciju kā sanatorijai, atpūtas un atjaunošanās vietai, gan arhitektūras ziņā ar koka apdari un koka mežģīnēm. Kas ļoti svarīgi, šis projekts aizpilda to laika gaitā izveidojušos plaisu, ka Jūrmala ir nepieejama dabiskai, vienkāršai un nepārspīlētai dzīvošanas iespējai. Gribētu teikt, ka ar šo projektu Jūrmalā atgriežas cilvēciskums, sajūta, ka Jūrmala ir piemērota mums visiem. Te jāuzsver arī tas kopējais stāsts, ka pēdējā laikā Jūrmala  bijusi atdota cilvēkiem ar ļoti augstu maksātspēju, tiek būvēti arvien dārgāki un šikāki savrupnami, un  tad pat pārtikušam vidusmēram vairs nav kur būt. Šis projekts ir labs sākums tam, kā Jūrmalu atgriezt pie cilvēkiem, kas var atļauties sev apartamentu un justies Jūrmalai piederīgi – lietot jūru, teritoriju un visu citu, ko Jūrmala piedāvā.

    Projekta viena no spilgtākajām iezīmēm ir koka apdare un mežģīņveida raksti balkonos – kāpēc izvēlējāties šādu risinājumu?

    Ņemot vērā ēkas griestu augstumu un oriģinālos projekta risinājumus, mērķis bija radīt šo vidi tādu cozy, mīlīgu, patīkamu, fasādē liekot tradicionālo Jūrmalas materiālu – koku. Svarīgs uzdevums bija arī mazākajiem apartamnetiem iedot ārtelpu. Man ļoti patīk tas rotaļīgais veids, kā  mēs vizuāli šos balkonus radījām. Izveidojām jaunu konstruktīvo sistēmu – balkonus “uz kājām”, izvietojām tos dažādos attālumos no fasādes, iekļaujot risinājumus ar dažādu tipu modernizētām margām, kā arī izmantojot krāsu, kā izteiksmes līdzekli, kas raksturīga Jūrmalas arhitektūrai, radot atbilstošu kopējo atmosfēru. Otrā ēkas daļā, bijušajās sanatorijas kluba telpās, apartamenti jau kļūst stipri lielāki, ir ar augstākiem griestiem un plašākām terasēm, bet fasādē saglabājas tas pats – rotaļīgās margas un koka apdare, asociējot to ar seno Jūrmalas koka vasarnīcu un verandu stilistiku.

    Šis cenu ziņā ir salīdzinoši pieejams projekts Jūrmalā, kas ir ļoti pozitīva tendence. Ar kādām sajūtām veidojāt tā interjeru? Esat teikusi, ka instrumenti profesionāļa rokās var būt jebkādi.

    Tas ir mīts, ka kvalitatīvam un interesantam interjeram noteikti jābūt dārgam un ekskluzīvam. Nestandarta situācijās vislabāk var redzēt arhitekta meistarību, jo instrumenti, ar ko strādāt, patiešām var būt dažādi. Ja mēs strādājam ar luksus segmentu, tur likti lietā pavisam citi risinājumi, lai panāktu vienu efektu. Savukārt šeit jāskatās citā virzienā, bet ne sliktākā. Demo apartamnets mums ir izdevies ārkārtīgi patīkams, kas tieši iemieso šo skandināvu hygee/ cozy stilu. Es nekautrēšos teikt, ka mēs ļoti daudz izmantojām arī IKEA lietas, kuras pareizi izvēloties un sakombinējot, ir ļoti derīgas un lieliski strādā! Demo apartamentā uzturoties, sajūta ir ļoti patīkama un atkal jau jāuzsver balkoni un pirmā stāva terases, kas noteikti iedod šo papildu telpas sajūtu un pievienoto vērtību.

    https://premium.giraffe360.com/city24/edinburgh/

    Pēc projekta nosaukuma noprotams, ka tiek piedāvātas divu veidu mājokļu izvēles – daļa no tiem ir ar augstākiem griestiem un rada lofta sajūtu. Kādi ir šie mājokļi?

    Edinburgh Apartments&Lofts gadījumā mēs varam runāt par telpām, kas vēsturiski bijušas paredzētas citām funkcijām, tāpēc tās patiešām asociatīvi rada šo patīkami neparasto loft telpas sajūtu. Šajā projektā šī sajūta atspoguļojas ne tikai netipiski augstajos griestos, bet arī dzelzsbetona pārsegumos, ko necentāmies slēpt vai nosegt ar citiem materiāliem. Šiem īpašajiem  apartamentiem ir savs, vēsturisks stāsts un vērtība. Divu vienādu loftu šeit nav – katram no tiem ir individuāls un atšķirīgs plānojums, lieliska un plaša terase, teicams izsauļojums un piekļuve zaļajai zonai un parkam.

    Viens no spilgtākajiem piemēriem ir projekta, kā mēs to nosaucām, “tilta dzīvoklis”, kurš izvietots vēsturiskajā savienojumā starp abu ēku daļām. Mēs ņēmām substanci, ko ēka piedāvāja un teorētiski neiespējamā vietā integrējām mājokli. Tas ir lielisks piemērs, kā var apgūt un iedzīvināt telpu, kurā sākotnēji dzīvojamā funkcija nemaz nav paredzēta.

    Viena no projekta vērtībām ir arī privāts, 14 000 m2 liels piemājas parks. Kā saredzat šīs teritorijas attīstību?

    Galvenā ideja šajā ainaviskajā stāstā ir ielikt tādu vasaras brīvdienu relaksēto sajūtu, izveidojot paviljonu, jeb lapeni, kas būtu kā modernizēts Jūrmalas verandas attēlojums, kura funkcija būtu kalpot par vietu, kur socializēties. Plānā bija arī realizēt tādus kā urbānos dārziņus, kur iedzīvotāji varbūt varētu kaut ko iestādīt un izaudzēt, pēc montessori pieredzes parādot bērniem, kā izaug burkāni vai dilles. Protams, nav aizmirsts arī par sporta funkciju un rotaļu laukumiņu.

    Kādas ir Jūsu personiskās sajūtas par Jūrmalu kā pilsētu, vai, teiksim, “recepte” harmoniskai tās izbaudīšanai?

    Jāsaka, ka pēdējos gados Jūrmalā jūtos kā viesis un autoruzraudzības veicējs. Tas tieši tāpēc, ka Jūrmala vienā brīdī kļuva atsvešināta un nepievilcīga Latvijas iedzīvotājiem. Taču vēlā rudenī un ziemā tā ir brīnišķīga vieta pastaigai, kur var baudīt gan Jūrmalas ieliņas ar vēsturisko koka arhitektūru, gan plašo pludmali. Ejot pa Jomas ielas promenādi, ar saldējumu rokā, var atcerēties bērnību, iegriežoties arī Dubultu mākslas galerijā, kas ir fantastisks objekts kopējā Latvijas kontekstā.

    Apartamentu ēka ir nodota ekspluatācijā 2021. gada janvārī.

    Uzzināt vairāk par projektu un nekustamā īpašuma iegādes iespējām: www.edinburgh.lv

    Raksts tapis sadarbībā ar City24.lv

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē