• Vai tavas mājas ir vieta, kas atspoguļo tavu personību un kur vari būt tu pats?

    IKEA
    3. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ja mājoklis ir mūsu atspulgs, pastāv divkārt lielāka iespēja, ka uzskatīsim to par savas garīgās labsajūtas avotu. Tomēr, kā liecina aptaujas rezultāti IKEA ikgadējā globālajā pētījumā Dzīve mājās, šobrīd tikai seši no desmit Latvijas iedzīvotājiem uzskata, ka mājoklis atspoguļo viņu personību. Psihoterapeits Artūrs Miksons un IKEA interjera dizainers iesaka, kā panākt, lai dzīves telpa kļūtu par mūsu identitātes atspulgu.

    «Mājas ne tikai simbolizē mājokļa fiziskās īpašības un praktiskos aspektus, kas nodrošina pamatvajadzības, bet arī dod mājīguma sajūtu. Jo mājas ir vieta, kur atgriežamies no dienas gaitām, atgūstam spēkus un rodam patvērumu. Mājās valdošais mikroklimats ietekmē mūsu emocionālo stāvokli – ja klimats nav labvēlīgs un mēs nejūtamies ērti, ļoti iespējams, pēc iespējas vairāk laika centīsimies pavadīt ārpus mājām. Spēkā ir arī pretējais – ja radīsim sev vietu, kur justies fiziski un emocionāli labi, kas uzlabo dzīves vidi un atspoguļo mūsu personību, ar prieku pavadīsim laiku mājās,» skaidro psihoterapeits Artūrs Miksons.

    Mājas – vieta, kur vari būt tu pats

    Psihoterapeits uzsver – mēs varam uzlabot savu pašsajūtu un rast piepildījumu, iekārtojot mājokli ar mēbelēm, aksesuāriem, kas mums patīk un atbilst mūsu personībai, kā arī atvēlot vietu, kur ļauties vaļaspriekiem. Galu galā tās ir mūsu mājas, un mājām ir jādod mums iespēja justies brīvi, būt mums pašiem un izpausties, kā vien vēlamies.

    «Iekārtojumā izmanto elementus, kas tev patīk un kalpo tieši tavām vajadzībām. Piemēram, ja patīk mūzika, var iekārtot omulīgu stūrīti, kur klausīties mūziku, glītu vietu ierakstu glabāšanai. Ja sapņo par plašu bibliotēku skaistā mājā, bet realitātē jādzīvo 50 kvadrātmetru dzīvoklī kopā ar ģimeni, vari vismaz izvietot mīļākās grāmatas glītos plauktos. Tas jau būs labs pirmais solis, lai gūtu patīkamas sajūtas. Vienmēr mēģini atrast veidu, kā piepildīt kādu no savām vēlmēm, pat tad, ja mitinies īres dzīvoklī un saimnieki ir noteikuši dažādus ierobežojumus. Izdomā, kā tomēr īstenot savu vīziju, lai ir vēlme mājās atgriezties, uzlādēties un atbrīvoties,» uzsver Artūrs Miksons.

    Kā ar interjera dizaina palīdzību mājās atspoguļot un izpaust savu personību?

    IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus teic, ka interjera dizains var palīdzēt paust identitāti un kļūt pat instrumentu, ar kura palīdzību radīt vietu lietām, kas patīk un iepriecina.

    «Ja tev ir grūti saprast, kāds interjera stils ir tavējais, apkopo vienkopus dažas lietas, kas tev daudz nozīmē vai kas reprezentē tavu stilu, un meklē kopīgās iezīmes. Varbūt tevi saista noteikta krāsu palete, bet varbūt visi priekšmeti ir kaut kā saistīti ar dabu? Pavaicā sev – vai šīm lietām piemīt kaut kas tāds, kas mani ir saistījis vienmēr, vai arī man tās patīk, jo šobrīd ir modē? Interjerā iesaku domāt ilgtermiņā, nekoncentrējoties uz to, kas skaitās stilīgi šobrīd. Tad interjers labāk saskanēs ar tavu personību, turklāt tas būs izdevīgāk arī no ekonomiskā viedokļa.»

    Ar dažiem vienkāršiem knifiem var veikt nelielas pārmaiņas, kas neprasīs apjomīgu budžetu, laikietilpīgu remontu vai jaunu mēbeļu iegādi. Interjera dizainers mudina ienest telpā vairāk mīļu krāsu un padarīt iekārtojumu personīgāku ar tekstila un aksesuāru palīdzību. Šādas pārmaiņas ir iespējamas pat īrētā mājoklī.

    «Padari savu dzīves telpu unikālu un mājīgu, izraugoties paklājus, spilvenus, aizkarus un gultas veļu savos iemīļotajos toņos un tos saskaņojot. Interjeru var padarīt omulīgāku arī vāzes, trauki un sveču kompozīcijas, atklājot, kas tuvs mājokļa saimnieka sirdij. Ierāmē savus zīmējumus, izgriezumus no žurnāliem vai citātus no mīļākās grāmatas un liec to visu stūrītī, kur glabājas tavi svarīgākie aksesuāri. Dabas mīļotāji ar dažādu augu statīvu palīdzību var izveidot savu zaļo oāzi,» saka Darius Rimkus.

    Vairāk ideju un speciālistu ieteikumi labākai dzīvei mājās – IKEA.lv

    Reklāmas materiāls sadarbībā ar IKEA.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē