• Tava personība interjerā: viegli īstenojami knifi, kā mājās parādīt savas iemīļotās lietas

    IKEA
    6. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ja mājoklis ir mūsu atspulgs, pastāv divreiz lielāka iespēja, ka uzskatīsim to par savas garīgās labsajūtas avotu. Tomēr IKEA ikgadējā pētījumā “Dzīve mājās” tikai 6 no 10 Latvijas iedzīvotājiem atzinuši, ka mājoklis atspoguļo viņu personību. Interjera dizainers Darius Rimkus dalās ieteikumos, kā mājokļa iekārtojumu padarīt personiskāku.

    Kā panākt, lai mājoklis kļūtu par saimnieku atspulgu? Tas nebūt nav grūti! Gandrīz katrs trešais Latvijas iedzīvotājs ir pārliecināts, ka būtiskākie māju sajūtu radošie elementi ir lietas, kas saistās ar atmiņām. Tomēr jāatzīst, ka šīs pašas lietas – ceļojumu suvenīri, ģimenes fotogrāfijas un dažnedažādi citi sīkumi – var aizņemt ievērojamu vietu mājā un sākt traucēt un radīt nekārtību.

    “Ja domājam par interjera personalizēšanu, skaisti parādot sev emocionāli nozīmīgās lietas, ir viens galvenais likums, kas ir jāievēro, lai šīs lietas būtu mājokļa rota, nevis nekārtību radošs apgrūtinājums. Panākumu atslēga ir grupēšana. Padari savas mīļās lietas par kolekcijām. Ja līdzīgus objektus novieto vienkopus, tie rada vienotāku, nesadrumstalotāku iespaidu, tāpēc arī vizuāli izskatās kārtīgāk. Turklāt, sagrupējot šāda veida priekšmetus, labāk var pamanīt, ja kaut kā ir par daudz, un izlemt, bez kā varbūt varētu iztikt,” iesaka interjera dizainers.

    Ļauj savam mājoklim stāstīt par tavu aizraušanos

    Viens no veidiem, kā padarīt mājokli par savas personības papildinājumu, ir atspoguļot tajā savus hobijus un aizraušanās. Ir svarīgi tam atvēlēt noteiktu vietu un tad grupēt saistītās mantas, veidojot vienotas kompozīcijas. Vienkopus sakārtotas lietas izskatās kārtīgāk un estētiskāk, tāpēc arī vairāk spēj iepriecināt.

    Dažas idejas iedvesmai

    • Ja labprāt gatavo ēst, atspoguļo to arī interjerā: dažādus virtuves piederumus var nevis paslēpt, bet dekoratīvi izvietot pie sienas, izmantojot tās platību visā augstumā. Talkā var ņemt gan pakaramos, gan dažādas stangas.

    • Dabas mīļotāji var izveidot no pārgājienos salasītajiem čiekuriem, lapām un mizas gabaliņiem kompozīciju uz kafijas galdiņa.

    • Lai akcentētu kaut ko patiesi unikālu, var to novietot zem stikla kupola, kas izcels objektu gluži kā izstādē.

    SKÖNJA stikla kupols ar pamatni, 12,99 €

    Kā dekorēt telpu, izmantojot savas iemīļotākās lietas

    Tavas skaistākās lietas noteikti ir pelnījušas īpašu uzmanību un attieksmi. Viens no veidiem, kā tās atrādīt, lieki neaizņemot vietu, ir izmantot sienas plauktiņus vai bilžu plauktus. Interjera dizainers iedrošina domāt radoši: “Gleznu, fotogrāfiju, zīmējumu vai mīļu sīkumu sakārtošana uz plaukta ir vienkārša, turklāt neprasa daudz darba un vietas un ļauj oriģināli izmantot citādi tukšu sienu. Dekorēšanai var atvēlēt atsevišķu plauktu vai arī daļu no jau esošajiem vaļējiem plauktiem.“

    PERSHULT/BERGSHULT sienas plaukts, 19,99 €; MOSSLANDA bilžu turētājs, 8,49 €

    Citas idejas dekorēšanai

    • Ledusskapja magnētus var izvietot ne tikai uz ledusskapja durvīm – tie labi izskatīsies uz magnētiska ziņojumu dēļa.

    SÖDERGARN ziņojumu dēlis ar magnētiem, 15,99 €

    • Vitrīnas un stikla plauktiņi ir radīti tieši eksponēšanai – saliec tur pašas mīļākās lietas vai kaut ko pašu rokām radītu. Vēl efektīgāku kopiespaidu var panākt, izgaismojot plauktus ar galda lampu vai īpašu apgaismojumu, kas piemērots skapīšiem.

    BOMARKEN vitrīna, 19,99 €

    Ierāmē savas labākās atmiņas

    Grupēšanas likumu var attiecināt arī uz atmiņu bildēm – tā vietā, lai pa visu māju novietotu ierāmētus attēlus, no tiem var izveidot vienu plašāku kompozīciju.

    “Radi fotokolāžas, kas raisa mīļas atmiņas. Viens no paņēmieniem, kā izveidot pašiem savu mākslas galeriju, ir salikt visus attēlus viena izmēra un krāsas rāmjos – rāmji būs vienojošais elements, kas neļaus kopiespaidam kļūt pārāk raibam. Nepiespiestākai un radošākai noskaņai var rīkoties arī pretēji un brīvi miksēt dažāda izmēra, tekstūras un krāsu rāmjus. Tas ir pat vienkāršāk, jo nekas nav jāmēra, un kompozīciju vienmēr var papildināt ar jaunām bildēm. Jāsāk tikai ar vienu vai diviem galvenajiem attēliem, ap kuriem grupē pārējos.” Interjera dizainers Darius Rimkus iedrošina izmantot mākslas izrādīšanai arī neierastākas vietas, piemēram, virs durvīm vai zem logiem. Praktiski jebkuru sienas laukumu ir iespējams pārvērst dziļi personiskā galerijā.

    Interjera dizainers iesaka ierāmēt ne tikai attēlus, bet arī sirdij tuvas un simboliskas lietas. Piemēram, dabas mīļotāji var ierāmēt kādu lapu, kas savā vienkāršībā var kļūt par burvīgu interjera elementu, īpaši, piemēram, pilnīgi caurspīdīgā rāmī pie loga, kur cauri spīdošā gaisma ļaus saskatīt katru sīkāko dzīsliņu. Dziļākā rāmī var likt pat pludmalē salasītus akmentiņus. Un kas teicis, ka nevar ierāmēt, piemēram, savu mīļāko dzejoli?

    LERBODA rāmis, 6,99 €

    Mazinot nekārtību un atvēlot vietu mūsu visiemīļotākajām lietām, mēs varam spert lielu soli uz priekšu, lai padarītu mājokli par savu personības atspulgu. Mājas ir nozīmīgs mūsu identitātes un garīgās labsajūtas avots.

    Vairāk ideju un speciālistu ieteikumi labākai dzīvei mājās – IKEA.lv

    Reklāmas materiāls sadarbībā ar IKEA.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē