• Sēj un stādi kopā ar Bioefektu!

    Reklāmraksts
    29. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Maijs gan sakņu, gan augļu dārzā ir darbīgākais mēnesis, kad sēj un stāda ļoti daudzas kultūras, izņemot agros dārzeņus, kas jau ir sasēti. Lai augi augtu griezdamies un dāvātu mums bagātīgu ražu, augsne ir jāatjauno un jāuzlabo. To vislabāk var izdarīt, izmantojot sabiedrības Bioefekts dabiskos mikrobioloģiskos līdzekļus.

    Konsultē MĀRIS NARVILS, vecākais speciālists dārzkopībā

    Maijā ir īstais laiks stādīt sīpolus, vairāk gan no sīksīpoliem, kāpostus, zirņus, pupas. Maija beigās sāksies ķirbjaugu stādīšana, zirņu un dārza pupu atkārtota sēja. Varēs sēt pupiņas un kāršu pupas, un, protams, zaļumus: dilles, salātus, rukolu un citus. Izaugušos tomātu, gurķu, arī paprikas un baklažānu stādus tūlīt varēs pārstādīt siltumnīcā. Savukārt augļu dārzā iestājies tāds kā vērošanas laiks – sākas ziedēšana, un tas nozīmē, ka jādara viss, lai kociņus pasargātu no iespējamām salnām. Šis pavasaris nācis ar spēcīgām salnām, šis tas ir apsalis, un tagad, maijā, redzēsim, ko varēs līdzēt, kas būs jāapgriež. Augļu kokiem un ogulājiem ir snaudpumpuri. Ja ziedpumpuri un lapu pumpuri cieš, snaudpumpuri ir rezerves variants, lai krūmi un augļu koki izdzīvotu, kamēr vien tiem ir dzīva sakņu sistēma un stumbrs. Lai gan bija agras plaukšanas aktivitātes ziemas vidū, kas iepriekšējos gados nebija vērojamas, pavasaris ir ieildzis un kopumā attīstības ziņā nekur tālu uz priekšu nebūsim tikuši.

    Ar cieņu pret augsni

    Maijs lielā mērā nosaka pamatu, kāda būs paredzamā raža. Šajā laikā jāseko līdzi mitrumam un jārūpējas, lai sēklu sēšanas un dēstu stādīšanas laikā mitrums būtu pietiekamā līmenī. Tas, kas notiek augsnē un mūsu acīm apslēpti, ir ārkārtīgi nozīmīgi. Uz augsni mums vajadzētu skatīties ar lielu pietāti, jo tā baro augus. Tāpēc, ja tai var palīdzēt ar noteiktiem mikrobioloģiskiem organismiem, tad to noteikti ir vērts darīt. Izmantojot mikrobioloģiskos preparātus, stiprinām augsnē esošo labvēlīgo mikroorganismu spektru, tie ir spēcīgāki, un to ir daudz vairāk, neļaujot attīstīties dažādiem patogēniem, kuru ziemošana notiek tieši augsnes augšējā slānī.

    Mikrobioloģiskajiem preparātiem ļoti svarīgs ir iedzīvošanās laiks. Ja uzsmidzina vai uzber minerālmēslus, efekts ir tūlītējs, bet mikrobioloģiskie preparāti ir dzīvi organismi – tās ir sēņu sporas, baktērijas, kam vajadzīgs laiks. Ļoti labvēlīgos laikapstākļos pats ātrākais iedarbības laiks ir piecas, septiņas dienas, taču mūsu mainīgajos apstākļos tas varētu ilgt arī desmit, četrpadsmit dienu. Mainīgie laikapstākļi ir arī viens no faktoriem, kas augus ļoti ietekmē, tāpēc tiem jāpalīdz ieaugties, attīstīt sakņu sistēmu un strādāt.

    Mikroorganismi, kas palīdzēs

    Trihodermīns – tas ir pirmais palīgs, kas satur sēnes, trihodermas, kuras sastopamas arī dabā. Būtu labi, ja iepriekš augsnē iestrādātu organisko mēslojumu; vēl labāk, ja būtu audzēta ziemas starpkultūra – ziemas rudzi, ziemas vīķi –, ko tagad maijā iestrādā, vai arī viengadīgās starpkultūras, kas jau būs izsalušas. Tad pirms sēšanas un stādīšanas profilaktiski iestrādā arī Trihodermīnu. Tas jādara vismaz nedēļu pirms sēšanas – Trihodermīnu iestrādā augsnes virskārtā, aptuveni desmit centimetros. Var izmantot gan sauso, gan šķidro preparātu – kas kuram šķiet ērtāks. Ja izmanto sauso preparātu, vajadzīgs mitrums, bet šķidro iestrādā kopā ar ūdeni un tādējādi nodrošina mitrumu. Arī mikroorganisma darbībai vajadzīgs mitrums – ja augsnes virskārta nav pietiekami mitra, tā jāmitrina. To var vienkārši pārbaudīt – paņem augsnes pikucīti, uztaisa bumbiņu, paviļā un skatās. Ja rokā paliek mitrs nospiedums, tad mitruma ir gana un papildu laistīšana sējot un stādot īpaši nav nepieciešama. Ja zemes pikucis jūk ārā un mitrs nospiedums nepaliek, augsne ir sausa un tās virskārta noteikti jāsalaista. Tas jādara diezgan pamatīgi, rēķinot uz kvadrātmetru apmēram desmit litru ūdens. Uz tūkstoti kvadrātmetru var būt arī desmit tonnu ūdens – tikai tad var pilnvērtīgi samitrināt augsni. Augsnes laistīšanu kopā ar Trihodermīnu tiešā veidā apvienot nav vēlams – salaista augsni un tad tajā liek preparātu. Laistīšanu nevajadzētu veikt tad, kad ir saule un vējš. Vislabāk to darīt vakarā, lai pa nakti ūdens paspēj iesūkties zemē. Desmit litru ūdens uz kvadrātmetru var samitrināt apmēram četru centimetru augsnes slāni. Taču tas atkarīgs no augsnes sastāva. Lai samitrinātu smilšainu augsni, var laistīt intensīvāk, bet mazākās devās; mālainu augsni laista lēnāk un pacietīgāk.

    Subtimikss

    Augu stiprināšanai un augsnes bagātināšanai labs un vērtīgs līdzeklis, kurā ir trihodermas sēne kopā ar Bacillus subtilis baktēriju, ir Subtimikss. Tas ir populārs dažāda stādāmā materiāla apstrādei, īpaši ķiplokiem, kartupeļiem un visiem bumbuļiem, ko stādām. Tas ap augu sakņu sistēmu veido tādu kā bioplēvīti, kas pasargā augu no konkrētu patogēnu iedarbības un samazina slimošanu. Subtimikss efektīvi iedarbojas arī uz dažādiem grūti šķīstošiem fosfora savienojumiem, kas mēdz būt aktuāli dārzā. Tāpat tas palīdz slāpekļa fiksētāja baktērijām labāk saistīt slāpekli. Šis preparāts īpaši ieteicams tiem, kuri vēlas strādāt bioloģiski un videi saudzējoši. Augiem bīstamākās ir dažādas sakņu slimības, ar kurām cīnīties labi palīdz Subtimikss. Tajā esošā sēne trihoderma spēj pārciest arī ķīmisku līdzekļu iedarbību, kuru skaits mazdārziņos ir samērā niecīgs un tomēr vēl ir sastopams. Ja mikrobioloģiskos līdzekļus nelieto, augsnē esošie patogēni sāk parazitēt, traucēt un inficēt augu sakņu sistēmu, un tad nav jābrīnās, ka piemetas sakņu puve, lapu slimības un citas kaites.

    Ja mikrobioloģiskos preparātus augsnē iestrādā regulāri, ja augsni stiprina, papildina un dažādo, arī augiem ir vieglāk, bet slimībām un kaitēkļiem vairs nav iespēju savairoties.

    Trihogrammas jeb spožlapsenītes 

    Maijā, kad ir ziedēšanas laiks, kā arī vēlāk lieti noderēs tāds mazs un derīgs kukainītis kā trihogramma jeb spožlapsenīte. Tie ir ļoti sīki, ar aci grūti saskatāmi kukainīši, kas uzbrūk un apkaro daļu dārza kaitēkļu, kuri savas olas dēj uz augiem. Visaktīvākās un efektīvākās trihogrammas ir tad, ja tās izlaiž laikā, kad āra temperatūra naktīs ir virs plus desmit grādiem. Pēc izšķilšanās no olām trihogrammas izplatās 20–30 metru rādiusā no izlaišanas vietas, atkarībā no laikapstākļiem.

    Viens no klasiskiem un grūti apkarojamiem kaitēkļiem ir ābolu tinējs. Augu aizsardzības dienesta mājaslapā ir monitorings, kurā var redzēt, kad un kādi kaitēkļi parādās. Tad vismaz nedēļu iepriekš, ābeļu pumpuriem kļūstot redzamiem, sabiedrībā Bioefekts jāveic pasūtījums, lai ziedēšanas sākšanās brīdī lapsenītes jau būtu izlaistas. Vislabākais efekts būs, ja tās izlaidīs divas trīs reizes ar 10–12 dienu intervālu. Vairākkārtēja lapsenīšu izlaišana ir nepieciešama, jo tinējs var lidot arī mēnesi un pat ilgāk, ja ir labvēlīgi apstākļi. Trihogrammas izlaiž labā laikā, kad ir silts, ideāli – kad ir gubu mākoņi. Tās ieteicams izlaist bezvējā, pēcpusdienā, lai līdz naktij tās paspētu izklīst. Lapsenītes nav vēlams izlaist lietus laikā vai neilgi pirms lietus, jo tad trihogrammas var aiziet bojā. Trihogrammas apkaro arī plūmju tinēju, tāpēc tās var izlaist plūmju ziedēšanas laikā. Tāpat tās iedarbojas uz kāpostu balteņiem, rāceņu balteņiem un kāpostu pūcītēm. Regulāri kopjot savu dārzu, var būtiski samazināt kaitēkļu daudzumu. Tā kā pastāv iespēja, ka spožlapsenīte var arī ziemot, katru gadu tā nav jālaiž, tikai ik pa laikam populācija jāpapildina.

    Svarīgi!

    Jebkuram augsnes mikroorganismam ļoti būtiska ir vide, no kuras tas nācis. Izvēloties no citām zemēm atvestus mikroorganismus, mēs nevaram zināt, kā tie reaģēs un uzvedīsies, iestrādāti mūsu augsnē. Var gadīties, ka tie nodara vairāk skādes nekā labuma, veicinot kādu parazītu vai patogēnu vairošanos vai izraisot cita veida reakciju. Tāpēc pret ārzemju preparātiem ieteicams izturēties piesardzīgi un izvēlēties pašmāju līdzekļus, kas satur tikai un vienīgi Latvijas mikroorganismus, kuri iegūti no Latvijas augsnes un par kuriem vienīgajiem varam būt droši.

    Kur iegādāties? Bioefekta līdzekļi nopērkami internetā: www.bioefekts.lv, kā arī saimniecības un būvniecības preču veikalā Depo, Kurši, K Senukai, lielākos un mazākos dārzkopības veikalos, kā arī reģionos. Tālrunis konsultācijām: 27774433,
    vairāk informācijas: www.bioefekts.lv .

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē