• Matrači, gultas un gultas restes: kā izdarīt pareizo izvēli?

    Reklāmraksts
    28. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mūsu miega kvalitāti ietekmē daudzi faktori, un viens no tiem ir tas, uz kā mēs guļam. Mūsu miegu var traucēt neērts matracis, pārāk maza gulta vai vājas gultas restes. Šīs sastāvdaļas veido savstarpēji saistītus slāņus, kas ietekmē miega kvalitāti. Tāpēc, lai jūs naktī varētu labi izgulēties, ir ļoti svarīgi pieņemt apzinātus lēmumus saistībā ar šiem aspektiem. Tātad, kā izvēlēties labāko, lai nodrošinātu ilgstošu labu miegu?

    Kvalitatīva matrača izšķirošā nozīme

    Pareizais matracis ir vissvarīgākā izvēle, jo tas būtiski ietekmē mūsu veselību. Atšķirība starp ērtu un neērtu matraci kļūst acīmredzama jau pēc vienas nakts. Tomēr tas, kas ir ideāls matracis, ir subjektīvs lēmums un atkarīgs no katra cilvēka individuālajām vēlmēm un vajadzībām. Matračiem ir dažādi veidi, un tie tiek iedalīti pēc tādiem faktoriem kā cietība un tehnoloģija.

    Pēc cietības, kas ir sākotnējais un pamanāmākais kritērijs, matrači tiek iedalīti mīkstos, vidēji cietos un cietos matračos. Šim aspektam ir liela nozīme, jo nepareizas cietības matracis var negatīvi ietekmēt miega kvalitāti. Cietie matrači ir piemēroti smagākiem cilvēkiem un tiem, kam ir muguras problēmas, savukārt vidēji cietie matrači ir visai universāli. Mīkstie matrači ir piemēroti tiem, kuri miega laikā bieži maina gulēšanas pozas.

    Lai izvēlētos sev piemērotu matraci, bieži vien ir nepieciešams to izmēģināt, un parasti ir atļauts apgulties uz matračiem veikalos. Turklāt veikala sniegtā garantija pasargā no kļūdaina pirkuma.

    Būtiska ir arī matraču klasifikācija pēc materiāliem. Biežāk sastopamie matraču veidi ir atsperu, viskoelastīgais, poliuretāna putu un lateksa. Piemērotākais variants ir atkarīgs no jūsu individuālajām prasībām.

    Ļoti populāri mūsdienās ir atsperu matrači, un tie ir divu veidu: «Pocket» un «Bonell» (klasiskie). Pirmie var lepoties ar lielu izturību un vienmērīgu svara sadalījumu, pateicoties īpašam materiālam, kas pārklāj kabatas atsperes. Klasiskie atsperu matrači ir cietāki un mazāk izturīgi. Laba ventilācija padara atsperu matračus piemērotus tiem, kas nakts laikā daudz svīst.

    Viskoelastīgie matrači nodrošina mākonim līdzīgu sajūtu. Tie pielāgojas ķermeņa aprisēm, reaģējot uz izdalīto ķermeņa siltumu un pielāgojot to cietību. Šie matrači nodrošina atpūtu un mazina locītavu un muguras diskomfortu. Tomēr tie var nebūt piemēroti tiem, kas dod priekšroku gulēšanai vēsākā vidē.

    Poliuretāna putu matrači ir elastīgi, pielāgojami un elpojoši. Iegādājoties ir svarīgi pievērst uzmanību putuplasta blīvumam, jo lielāks blīvums nozīmē labāku kvalitāti.

    Lateksa matrači, lai gan ir dārgāki, nodrošina ilgu kalpošanas laiku un ir piemēroti cilvēkiem, kas slimo ar alerģijām. Tie ir izturīgi pret putekļu ērcītēm un nodrošina gaisa caurlaidību, kustību izolāciju un komfortu smagākiem cilvēkiem.

    Karaliene guļamistabā – gulta. Kas ir svarīgi?

    Gulta, kas ir guļamistabas centrālais punkts un pati svarīgākā mēbele telpā, ir jāizvēlas pārdomāti. Izmērs ir vissvarīgākais, nodrošinot proporcijas un harmoniju telpā. Precīzi mērījumi novērš pirkšanu, pamatojoties tikai uz vizuālu acumēru, jo veikalu vitrīnas var būt maldinošas.

    Mazākās telpās gultas ar galvas balstu un kāju paliktņiem var būt nepraktiskas, jo tās samazina telpu. Gariem cilvēkiem varētu būt problemātiski kāju paliktņi, jo tie varētu traucēt miegu. 15 cm atstatums no gultas gala nodrošina labāko komfortu guļot. Ja izvēlēsieties gultu ar jau komplektā iekļautu matraci, pirkšanas process jums būs vienkāršāks, jo būsiet pārliecināti par to saderību. Pērkot atsevišķi, ņemiet vērā gultas iekšējos izmērus un nejauciet tos ar ārējiem izmēriem.

    Gultas augstums ir atšķirīgs, zemas gultas ir piemērotas bērniem, bet augstas – pieaugušajiem. Veselības problēmas un grūtniecība var būt iemesls izvēlēties augstas gultas, lai būtu vieglāk piecelties.

    Dīvāngultas vai gultas ar uzglabāšanas kasti ir piemēroti risinājumi, ja telpa ir neliela izmēra. Šie risinājumi nodrošina, ka guļamvidē nav putekļu, un piedāvā papildu uzglabāšanas iespējas.

    Jāņem vērā arī gultas restes – būtisku gultas sastāvdaļu, kas ietekmē matrača veiktspēju. Tās var būt cietas vai ar līstēm, jāatceras, ka cietas pamatnes ir izturīgas, bet smagas un dārgas. Restes ir vieglākas un regulējamas, turklāt daži modeļi piedāvā galvas vai kāju balstu regulēšanu.

    Gultas restes var būt no koka vai metāla, bet populārākās ir izgatavotas koka. Koka elpojošās īpašības novērš pelējumu un smakas, savukārt tā elastība ļauj pielāgoties ķermeņa aprisēm. Daži matrači nav saderīgi ar regulējamām gultas redelēm, jo tās var sabojāt matraci.

    Nobeigumā

    Ērtas un kvalitatīvas guļvietas izveide ir atkarīga no apzināta lēmuma. Katrs aspekts veicina miega kvalitāti, tāpēc to nepieciešams rūpīgi apsvērt. Izvairieties no steigas un atvēliet pietiekami daudz laika pirkumam, apzinoties, ka šie lēmumi ietekmēs jūsu veselību un vispārējo labsajūtu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē