• Kā tikt galā ar ikdienas mājas darbiem, lai tie nekļūtu par nastu?

    IKEA
    6. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Aptaujas rezultāti IKEA ikgadējā pētījumā Dzīve mājās liecina – ja mājoklis atspoguļo mūsu personību, tad divkārt palielinās iespēja, ka uzskatīsim to par savas garīgās labsajūtas avotu. Uz jautājumu, kādi elementi mājās palīdz atspoguļot tā īpašnieka identitāti, Latvijas iedzīvotāji visbiežāk atbild, ka tie ir mums piederošie priekšmeti un iedzīve. Tajā pašā laikā pārāk daudz mantu un nekārtība rada mūsos neapmierinātību. Psihoterapeits un IKEA interjera dizainers dalās ieteikumos, kā panākt pozitīvas pārmaiņas savās mājās.

    Daudzi Latvijas iedzīvotāji atzīst, ka identitāti palīdz atspoguļot pašu iegādātās mantas (41 %), piemiņas lietas (39 %) un pašu darināti priekšmeti (25 %). Tomēr šīs lietas, kas palīdz justies mums pašiem, vienlaikus ir arī lielākais spriedzes avots.

    Pētījums Dzīve mājās liecina, ka Latvijas iedzīvotāji regulāri jūtas neapmierināti ar to, ka nav vietas mantu glabāšanai (28 %), mantu ir pārāk daudz (24 %) un mājoklī valda nekārtība (18 %).

    «Pārāk daudz mantu – tā ir viena no visbiežāk dzirdētajām sūdzībām. Nekārtība un mantu pārpilnība ļoti apgrūtina uzkopšanu un pārņem visu interjeru, neļaujot tajā atspoguļoties mūsu personībai. Sakārtojot un atdodot goda vietu vismīļākajām mantām, mēs speram lielu soli pretī tādam mājoklim, kas patiešām būs mūsējais. Mēs izdarām lielu pakalpojumu sev un savai labsajūtai,» saka IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

    Praktiski interjera dizainera ieteikumi

    Interjera dizaineram ir ieteikums tiem, kas līdz ar pavasara atnākšanu vēlas kaut ko mainīt savā mājoklī, bet nezina, ar ko sākt. Vispirms ir jāizšķiro visas savas mantas un jāizlemj, kas tiešām ir nepieciešams un kas varbūt sen vairs netiek lietots un arī nesaistās ar mīļām atmiņām. Šādām mantām ir jāatrod jaunas mājas.

    Nākamais solis ir mantu sašķirošana pēc funkcijas vai telpas un tad – piemērotu glabāšanas risinājumu izvēle. Ļoti noderīgas ir kastes – tās noder mantu organizēšanai plauktos, atvilktnēs vai virtuves skapīšos, palīdz labāk izmantot pieejamo vietu un padara visu vieglāk atrodamu. Atvēlot laiku īstās vietas atrašanai, var izvairīties no negatīvajām sajūtām, kādas izraisa kārtējā pazudušo mantu meklēšana, turklāt arī kārtību tad vajadzēs ieviest retāk vai gandrīz nekad.

    Lai lietas, kas mums ir mīļas un tuvas sirdij, kā arī parāda mūs kā personību, neradītu nekārtību un būtu godam izrādītas, tām ir jāatvēl sava vieta un tās ir jāgrupē. Saskaņotas priekšmetu kompozīcijas ir mājokļa rota un, pats svarīgākais, iepriecina un padara mūs laimīgus.

    «Izveido un izvieto sienas fotokolāžu, kas uzjunda patīkamas atmiņas, saliec pludmalē salasītos akmentiņus vāzē, izkārto ceļojumos iegādātos magnētiņus pie magnētiskā sienas ziņojumu dēļa, nevis piestiprini tos pie ledusskapja un ierāmētas fotogrāfijas izvieto uz īpaša bilžu plaukta. Sienas plaukts vai vitrīna ar papildu apgaismojumu ir ļoti piemēroti, lai sakārtotu un cieņpilni izvietotu lietas, kas sirdij ir pašas dārgākās,» saka IKEA interjera dizainers.

    Kā ģimenē sadalīt mājās veicamos darbus?

    IKEA pētījumā Dzīve mājās noskaidrots, ka mūsu mājās joprojām valda samērā spēcīgi dzimumu stereotipi. Gan pasaulē, gan arī Latvijā sievietes biežāk atzīst, ka mājoklis atspoguļo viņu personību, tomēr viņas arī biežāk ir spiestas uzņemties dzīves telpas uzkopšanu un uzturēšanu kārtībā. Tīrīšanā, mazgāšanā un pārējā mājas solī vēl aizvien ir vērojama dzimumu nevienlīdzība.

    Ja mājās dzīvo vairāki cilvēki, vienam nav viegli uzņemties visu atbildību par kārtošanu, organizēšanu un tīrīšanu. Nekārtību var radīt jebkurš, un tāpat jebkurš var iemācīties uzkopt, neatkarīgi no dzimuma. Problēmas rodas tad, kad kādam ikdienas nasta kļūst par smagu.

    «Mēs uzskatām, ka būtu tikai pašsaprotami, ja otrs palīdzētu. Bet problēma bieži vien ir tāda, ka mēs par to nerunājam un gaidām, ka citi sapratīs tāpat – bez teikšanas. Tomēr var gadīties, ka tam, kas mums šķiet svarīgs, citi nepiešķir tik lielu nozīmi. Varbūt partneris tieši tajā brīdī ir aizņemts ar ko citu, izjūt papildu stresu darbā un tiešām pat nepamana, ka kaut kas ir nekārtīgs vai netīrs. Bet mēs gribam, lai viss uzreiz tiek pamanīts un otrs tūlīt sāk rīkoties tā, kā darītu mēs. Ir svarīgi pārrunāt ar mājiniekiem, kā jūs varētu sadarboties. Vienojieties par darāmajiem darbiem un izrunājiet, kā rast kompromisu un sadalīt pienākumus mājās!» iesaka psihoterapeits Artūrs Miksons.

    Psihoterapeits mudina sadalīt mājsaimniecības pienākumus starp visiem, arī bērniem. Ja viens gatavo ēst, pārējie pēc tam var uzkopt virtuvi. Ja kāds ar putekļsūcēju iztīra paklājus, citi var izmazgāt veļu. Atbildības jomas var būt pastāvīgas vai mainīties. Svarīgi ir tas, lai katra ieguldītais darba apjoms atbilst viņa spējām. Nevar prasīt no piecgadnieka, lai viņš pusi dienas pavadītu, kārtojot istabu, bet rotaļlietu savākšanai gan laiks būtu jāatrod.

    Vairāk ideju un speciālistu ieteikumi labākai dzīvei mājās – IKEA.lv

    Reklāmas materiāls sadarbībā ar IKEA.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē