• Kā rīkoties, lai suni pasargātu no ērcēm?

    Reklāmraksts
    28. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash.com
    Pavasaris nāk kopā ar siltāku gaisa temperatūru, un šajā brīdī dabā atmostas daudzas dzīvās radības, tostarp – arī ērces. Kā rīkoties, lai savu četrkājaino draugu no šī mazā, bet gaužām nepatīkamā parazīta pasargātu, un ko darīt situācijās, kad ērce jau piesūkusies? To uzzināsi šī raksta turpinājumā!

    Kā no ērcēm izvairīties?

    Varētu šķist, ka viens no veidiem, kā mest līkumu ērcēm, ir nedoties uz mežiem, pļavām un citām zaļākām vietām, taču ērces iespējams sastapt ikviena vietā, kur aug gara zāle un ir pietiekami mitri apstākļi, tātad arī, piemēram, pilsētu parkos. Šī iemesla dēļ vienmēr jāpadomā par suņa aizsardzību. Pretparazītu līdzekļi ir dažādi:

    • Pilieni pret ērcēm, odiem un blusām – tiek pilināti uz skausta, ņemot vērā konkrētā līdzekļa lietošanas pamācību. Izvēloties šo risinājumu, jāseko līdzi, lai suns pilienus nenolaizītu, bet divas dienas pēc pilienu uzpilināšanas suni nevajadzētu mazgāt un vest ārā, ja aiz loga līst. Svarīgi – pretērču un pretblusu līdzekļi suņiem nekādā gadījumā nav lietojami kaķiem;
    • Pretērču kakla siksnas – pretērču siksna savu funkciju pilda visu sezonu. Pērkot kakla siksnu, jāpievērš uzmanība, cik lielam sunim tā paredzēta.

    Taču arī tad, ja tiek izmantoti pretparazītu līdzekļi, nav 100% garantijas, ka ērce sunim tomēr nav piesūkusies, tāpēc četrkājainais draugs rūpīgi jāpārbauda katru dienu (turklāt ērce var piesūkties arī kādu laiku pēc pastaigas, jo tām pirms piesūkšanās patīk pārvietoties pa suņa ķermeni). Īpaši rūpīgi jāpārbauda suņa purns, kakls, paduses un zona aiz ausīm – šajās vietās ērces atrodamas visbiežāk, tomēr piesūkties tās var jebkur.

    Kādus riskus sevī ietver ērces piesūkšanās?

    Freepik.com

    Ērces sunim var izraisīt dažādas slimības – Laima slimību jeb boreliozi, anaplazmozi un babeziozi (par slimību simptomiem uzzināsi raksta turpinājumā). Ja ērce piesūkusies, tas nenozīmē automātisku saslimšanu, tomēr dzīvniekiem, kuriem nav izmantots līdzeklis ektoparazītu atbaidīšanai, ērces piesūkšanās var būt arī letāla.

    Kā rīkoties, ja ērce tomēr piesūkusies?

    No ērces, kas dzīvniekam piesūkusies, nepieciešams nekavējoties atbrīvoties – jo īsāku laika periodu ērce piesūkusies, jo mazāks risks sunim saslimt, un otrādi. Nekādā gadījumā nedrīkst gaidīt, kad ērce nokritīs pati, jo tas ir viens no lielākajiem mītiem; tādējādi tikai palielināsies risks iedzīvoties slimībā.

    Ērci iespējams izvilkt arī mājas apstākļos, taču tādā gadījumā svarīgi ievērot šādus noteikumus:

    • Izmanto speciāli ērču izņemšanai paredzētu pinceti, parastu pinceti vai diegu;
    • Pirms uzsāc ērces izvilkšanu, uzvelc vienreiz lietojamos gumijas cimdus, ja tādi ir pa rokai;
    • Ērci velc, to griežot ap savu asi, gluži kā izskrūvējot skrūvi. Ērces nevar raut;
    • Izvilkšanas laikā ērci nedrīkst saspiest – tādējādi infekcijas ierosinātāji, ļoti iespējams, nonāks dzīvnieka organismā, un saspiešana veicina parazīta vemšanu, kas arī var izraisīt inficēšanos. Arī ērces galva jāizņem, lai koduma vietā neveidotos lokāls audu iekaisums.

    Savukārt, kad ērce veiksmīgi noņemta, āda ap koduma vietu ir jānotīra un jādezinficē. Ja tavā rīcībā nav nepieciešamo lieto vai arī neesi pārliecināts par savām spējām, ved četrkājaino draugu uz veterināro klīniku – maksa par ērces izņemšanu parasti ir visai simboliska, turklāt veterinārajā klīnikā iespējams nodot analīzes ērču pārnēsāto slimību atklāšanai, kas ir īpaši svarīgi gadījumos, ja pretparazītu līdzekļi nav izmantoti.

    Pēc ērces piesūkšanās jāvēro dzīvnieka uzvedība un veselība

    Freepik.com

    Simptomi, kas var liecināt par ērču izraisītu slimību, ir dažādi: nogurums, drudzis, klibums, stīvums, samazināta apetīte, kā arī vispārējas sāpes (simptomi variē atkarībā no saslimšanas smaguma, kā arī konkrētās slimības). Saslimšanas gaitu ietekmē dzīvnieka imūnsistēma, un saslimšana var norisināties bez pamanāmiem simptomiem.

    Slimību atklājot un laicīgi nodrošinot ārstēšanu, galarezultāts lielākoties ir pozitīvs, bet diemžēl netrūkst arī gadījumu, kad četrkājainais draugs visai ātri iet bojā. Laiks no inficēšanās brīža līdz brīdim, kad parādās simptomi, var būt gan dažas dienas, gan vairākus mēnešus ilgs. Lai vai kā – ja sunim pirms kāda laika bijusi piesūkusies ērce un tā veselības stāvoklis pasliktinās, nekavējoties sazinies ar veterinārārstu vai uzreiz dodies uz veterināro klīniku!

    Lai pastaigas dabā nesabojātu ērču kodumi, parūpējies par savu četrkājaino draugu un izvēlies kādu no pretparazītu līdzekļiem! Tie plašā klāstā pieejami Dino Zoo internetveikalā, kā arī 44 fiziskajos veikalos visā Latvijā. Savukārt, ja ērce jau piesūkusies, Dino Zoo Klīnikā iespējams ērci izņemt, kā arī veikt SNAP testu ērču pārnēsājamo slimību noteikšanai.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē