• Droša braukšana: Ieteikumi, kā nostiprināt kravu

    Reklāmraksts
    11. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Neatkarīgi no tā, vai Tu vēlies doties baudīt ziemas priekus uz kalna, un līdzi ņem slēpes un snovborda dēli, vai arī plāno doties garākā ceļojumā ar automašīnu, vedot līdzi apjomīgu bagāžu ar lielākas kravas pārvadāšanu uz transportlīdzekļa jumta, ir jābūt uzmanīgiem. Turpinājumā esam apkopojuši svarīgus ieteikumus, kas palīdzēs gudrāk un drošāk nostiprināt kravu, pārvadājot to ar auto.

    Nepārvērtē transportlīdzekļa izturību

    Apvidus automašīna vai busiņš parasti var izturēt lielāku svaru nekā sedans vai kupeja. Savukārt, ja Tev ir kabriolets, eksperti neiesaka uz tā jumta pārvadāt kravu. To, cik daudz un smagu lietu varam vest uz mašīnas jumta, visbiežāk nosaka transportlīdzekļa lielums. Taču, protams, svarīgi pievērst uzmanību arī pašas kravas svaram. Ražotāji parasti ir minējuši maksimālo ieteicamo kravas svaru transportlīdzekļa īpašnieka rokasgrāmatā. Tāpat vienmēr ņem vērā arī automašīnas jumta lūku – pārāk cieti vai smagi priekšmeti var sabojāt stiklu.

    Rūpīgi nostiprini kravu

    Virves un gumijas auklas noteikti var izmantot šim uzdevumam, jo tās nodrošinās pietiekamu kravas stabilitāti. Tajā pašā laikā vēl augstākam drošības līmenim var izvēlēties siksnas ar sprūdratu. Tās var pievilkt ļoti cieši, tādējādi nostiprinot dažādu formu un smaguma kravas uz automašīnas jumta. Šādām siksnām parasti ir atšķirīga nostiprināšanas kapacitāte, kā arī platums, tādēļ to vajadzētu izvēlēties, balstoties uz kravas lielumu, svaru un trauslumu. Pārāk stingra siksna trauslāku kravu var sabojāt.

    Protams, siksnu funkcija ir tiešā veidā saistīta ar drošību. Krītoša krava var izraisīt nopietnus negadījumus, kas var radīt zaudējumus ne tikai Tev, bet arī citiem. Tāpēc vienmēr arī atceries pārbaudīt OCTA polises termiņu, lai vienmēr varētu doties ceļā ar drošu sirdi. Pārbaudīt apdrošināšanas termiņu vari dažādos veidos (lasīt vairāk).

    Iegādājies jumta bagāžnieku

    Lai arī dažāda veida kravu ir iespējams nostiprināt un pārvadāt bez pamatnes, ja šādus transportēšanas darbus plāno veikt biežāk, automašīnas jumta bagāžnieks būs vērtīgs ieguldījums. Tāpat, ja vēlēsies pārvadīt dažāda veida kravu, piemēram, laivas, slēpes, velosipēdus vai citus objektus, pārliecinies, ka bagāžnieku var pielāgot savām vajadzībām. Tāpat svarīgi arī pievērst uzmanību, kāds ir maksimālais svars, kuru jumta bagāžnieks var izturēt.

    Izvēlies auto jumta kastes

    Salīdzinot ar bagāžnieku, jumta kastes parasti ir dārgākas, taču arī praktiskākas. Tās noderēs gan tiem, kuriem vienkārši nepieciešama papildu vieta uzglabāšanai, gan arī tiem, kuri vēlas pārvadāt dažādas lietas drošā un ērtā vietā.

    Jumta kastes ir slēgtas, tādēļ tās ne tikai izceļas ar augstāku drošības līmeni, bet arī pasargā saturu no laika apstākļu ietekmes. Mūsdienās pieejamas dažādu izmēru, cenu, ražotāju un izturības pakāpju auto jumta kastes.

    Kādu kravu Tu vedīsi?

    Esam apguvuši svarīgāko, kas jāzina par kravas stiprināšanu, tādēļ tagad ielūkosimies padomos, kurus vērts atcerēties, transportējot šādus objektus:

    • Matrači – kā zināms, šie ir visai apjomīgi objekti, kas aizņem daudz vietas. Ja vien matracis nav jauns un veikalā iepakots vakuumā, vispirms Tev tas ir rūpīgi jāiesaiņo plēvē, nodrošinot, lai nekur nebūtu atvērumu vai brīvu plēves gabalu. Izmanto stingru auklu vai siksnu, pārliecinoties, ka matracis ir piestiprināts visos virzienos, nevis tikai horizontāli;
    • Sporta inventārs – ja plānots pārvadāt, piemēram, velosipēdus, snovborda dēļus, slēpes un citus piederumus, drošāk būtu iegādāties speciāli tiem piemērotu bagāžnieku vai stiprinājumus. Tie ne tikai parūpēsies par drošību, bet arī saudzēs inventāru;
    • Koka dēļi – lai pasargātu dēļus, var izmantot brezenta pārsegu. Svarīgi atcerēties, ka dēļi ir stingri jāsavelk kopā horizontāli, kā arī jānostiprina galos, lai tie neizslīdētu. Ikviena krava jācenšas novietot un stiprināt tā, lai novērstu vēja aizķeršanos tajā, kas var novest pie pacelšanas gaisā vai pat kravas noraušanas no jumta.

    Neaizmirsti, ka Tevis izraisīta negadījuma rezultātā radušos zaudējumus trešajām personām kompensēs OCTA polise, tādēļ arī tā ir obligāta ikvienam šoferim. Tajā pašā laikā ir svarīgi ievērot ceļu satiksmes noteikumus un braukt uzmanīgi, jo katras izraisītās avārijas dēļ var mainīties Tava Bonus Malus klase, kas savukārt ietekmē OCTA polises cenu (vairāk lasi https://www.octas.lv/blog/kas-ir-bonus-malus-klase-un-ka-ta-veidojas/)!

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē