• Centrālais parks Ņujorkā: populārākā vieta, ko apmeklēt ASV

    Reklāmraksts
    18. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Centrālais parks ir liela zaļa zona Ņujorkas pilsētā. Parks stiepjas no 59. ielas līdz 110. ielai. Tas aptver 843 akru lielu platību un veido aptuveni 6% no Manhetenas kopējās zemes platības.

    Kino padarīja Centrālo parku slavenu visā pasaulē. Tas ir izmantots filmās, piemēram, «Vienas pats mājās 2», kur Kevins Makalisters satiek baložu dāmu. Parkā ir ainas no filmas «Elfs» ar Badija sniega bumbu kauju un «Kad Harijs satika Salliju». Turklāt NBC seriālā «30 Rock» redzami cilvēki, kas pastaigājas pa parku.

    Centrālā parka unikalitāte Ņujorkā

    Centrālais parks ir iecienīta vieta vietējiem iedzīvotājiem. Tur aug vairāk nekā 25 000 koku, ieskaitot slaveno Amerikas elmu un reti sastopamo un skaisto Kentuki kafijas koku. Tas ir ļoti svarīgi, lai uzlabotu gaisa kvalitāti pilsētās, nodrošinātu ēnu cilvēkiem un palīdzētu parka augiem un dzīvniekiem. Turklāt parks ir patvērums putnu vērotājiem. Centrālajā parkā dzīvo vairāk nekā 250 putnu sugu. Šie putni apmeklē Centrālo parku, lai atpūstos un lidojot pa Atlantijas migrācijas ceļu.

    Centrālais parks ir populārs tūristu galamērķis. Katru gadu to apmeklē vairāk nekā 40 miljoni cilvēku. Parkā ir vairāk nekā desmit apskates vietas. Viena no interesantākajām ir Betesdas strūklaka, kas tika uzcelta 1873. gadā. Strūklakas virsotni rotā Ūdens eņģeļa statuja. Tā simbolizē veselību, tīrību un mieru, balstoties uz stāstu par eņģeli, kas svētī Betesdas dīķi, padarot to dziedinošu. Parkā ir arī citi nozīmīgi apskates objekti, piemēram, Centrālais zoodārzs, Metropolitēna mākslas muzejs, Belvederes pils un Džekilīnas Kenedijas Onasas rezervuārs. Visi šie ir ieteicami apmeklējumi, ja esat Centrālajā parkā Ņujorkā.

    Kā nokļūt Centrālajā parkā

    Metro ir ātrākais un lētākais veids, kā no lidostas nokļūt līdz Centrālajam parkam. Par braucienu var iegādāties metro karti par 2,75 dolāriem. Lai no JFK vai Lagvardijas lidostas nokļūtu līdz 59. ielas-Kolumbusa apļa stacijai, jābrauc ar A vilcienu. Ceļš aizņem aptuveni vienu stundu. Taksometri no Ņujorkas pilsētas lidostām līdz Centrālajam parkam aizved 30 minūšu līdz 1,5 stundu laikā. Bet tas maksā no 35 līdz 100 dolāriem.

    No Latvijas uz Ņujorku var nokļūt tikai lidojot. Ir ikdienas lidojumi, kuru cena ir aptuveni 300 dolāru. Rīga Ņujorka aviobiļetes var iegādāties tiešsaistē. Bet nedrīkst aizmirst par vīzu. Latvijas pilsoņiem parasti nepieciešama vīza, lai iebrauktu Amerikas Savienotajās Valstīs. Galvenā vīzas iespēja ir B-1/B-2 tūristu vīza.

    Centrālā parka vēsture

    Centrālais parks tika izveidots tāpēc, ka 1800. gadu sākumā Ņujorkas pilsētā bija daudz cilvēku, un cilvēki vēlējās atvērtas vietas, kur spēlēties un atpūsties. Parka dizains tika izvēlēts konkursā. To izveidoja Frederiks Lous Olmsteds un Kalverts Vokss.

    Viņu Zaļā laukuma plāns kļuva par standartu pilsētas parkiem visā pasaulē, koncentrējoties uz pieejamību un dabisko skaistumu. Tas padarīja Centrālo parku par pirmo nozīmīgo ainavoto sabiedrisko parku Amerikas Savienotajās Valstīs.

    Parka oficiālā atklāšana notika 1858. gada beigās. Bet parka izveide ilga 15 gadus, un pie tā strādāja 20 000 cilvēku. Lielākais izaicinājums bija pārveidot purvus par parkam piemērotām iezīmēm. Tika iestādīti vairāki tūkstoši koku un pārvietoti 3 miljoni kubikmetru augsnes.

    Laika gaitā parks piedzīvoja dažādas renovācijas, īpaši 1980. gados, zem Centrālā parka saglabāšanas biedrības. Tas saglabāja parku kā būtisku zaļo zonu Manhetenā. 2000. gadu sākumā pilsēta apsvēra automašīnu lietošanas ierobežošanu parkā. Mērs Bills de Blasio dažas ceļu daļas slēdza automašīnām, bet tas neietekmēja satiksmi. Tas noveda pie pilnīgas automašīnu piekļuves ierobežošanas ceļiem dienvidos no 72. ielas 2018. gadā.

    Citi fakti par Centrālo parku

    • Centrālais parks ir piektais lielākais parks Ņujorkas pilsētā.
    • Tiek teikts, ka Centrālais parks ir pirmais ainavotais parks Amerikas Savienotajās Valstīs.
    • Centrālais parks ir sadalīts trīs atšķirīgās daļās, proti, «Ziemeļu daļā», «Vidusdaļā» un «Dienvidu daļā».
    • Ezers Centrālā parka dienvidrietumu daļā bija pirmā lieta, ko cilvēki varēja izbaudīt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē