• Kas notiek ar Zadornova mantojumu Latvijā — māja Jūrmalā un bibliotēka Rīgā

    Slavenības
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    4. decembris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    10. novembrī bija krievu satīriķa Mihaila Zadornova nāves otrā gadadiena. Pieminēt Zadornovu viņa atdusas vietā Jaundubultu kapos bija ieradušies vairāki viņa tuvinieki un draugi.

    Viss paliek liktenīgajām sievietēm

    Mihails Zadornovs pēc smagas cīņas ar galvas smadzeņu audzēju mūžībā devās 2017. gada 10. novembrī. Viņam bija 69 gadi. Slimības laikā blakus skatuves māksliniekam bija viņa mīļotās sievietes – divas sievas Velta Kalnbērziņa un Jeļena Bombina, kā arī viņa vienīgā meita no otrās laulības – Jeļena. 29 gadus vecajai mantiniecei ar tēvu bija ļoti tuvas attiecības – Zadornovs meitai it visā palīdzēja. Kad viņa izteica vēlmi dzīvot Maltā, satīriķis uzdāvināja Jeļenai māju. Pirms nāves Zadornovs savus īpašumus sadalīja uz pusēm – daļu pirmajai sievai Veltai, daļu – otrajai sievai Jeļenai.

    Veltas īpašumā nonācis dzīvoklis Maskavā, kura vērtība ir ap 410 000 eiro, dārga automašīna un māja Jūrmalā, kuras vērtība ir vismaz 210 000 eiro. Jeļenai tika māja Piemaskavā, kuras vērtība ir aptuveni 850 000 eiro, un dzīvoklis Maskavā.

    Arī autortiesības pusotra miljona eiro vērtībā humorists sadalījis abām savām liktenīgajām sievietēm vienādās daļās. Vecākajai māsai Zadornovs novēlēja bibliotēku Rīgā.

    Mājā valda klusums

    Zadornova meita Jeļena atzina, ka mājā Jūrmalā, kuru tēvs novēlējis pirmajai sievai Veltai, šobrīd neviens nedzīvo. Vasaras sezonā to īrē dažas slavenības. Satīriķim nozīmīgus priekšmetus ģimene no mājas esot aizvedusi, bet citādi mājā viss esot tieši kā mākslinieka dzīves laikā. «Pagaidām nekas vēl nav nozagts,» sacīja Jeļena TV raidījumā Звезды сошлись. Viņa arī atzina, ka bēdas esot satuvinājušas viņu ar māti un ar Zadornova bijušo sievu Veltu. Sievietes bieži sazvanās un tiekas.

    Bibliotēka pārvākusies

    «Mantojumā tēvs man atstājis gēnus – humora izjūtu, sirdsapziņu un godu,» nesen kādā Krievijas raidījumā sacīja Zadornova meita Jeļena. Viņa atklāja – lai iegūtu naudu tēva ārstēšanai, viņa pirms vairākiem gadiem pārdeva savu dzīvokli Jūrmalā. Arī telpas Rīgā, kur atradās Nikolaja Zadornova vārdā nosauktā bibliotēka, ģimene bija spiesta nomainīt uz daudz mazāku. Patlaban Zadornova bibliotēka ir Maskavas namā.

    Vēl satīriķa dzīves laikā bija reģistrēta Rīgas biedrība Аз, буки, веди, par bibliotēkas direktoru iecelts Zadornova radinieks Aleksejs Zadornovs. Rīgas bibliotēku finansiāli atbalsta arī Maskavas varas iestādes. Satīriķa māsa Ludmila norāda, ka negrasās pamest brāļa iesākto. Nesen viņa atklājusi arī bibliotēku Maskavā.

    Neparasts piemineklis

    Pirms gada Zadornova dzimšanas dienā Jaundubultu kapos, kur viņš radis mūža mājas blakus tēvam Nikolajam, tika atklāts piemineklis. «Tas ir piemineklis diviem Zadornoviem – tēvam un dēlam. Izdevies ļoti cienīgs un lakonisks – grāmatas veidolā. Vienā lappusē iegravēti Mihaila iniciāļi, otrā – viņa tēva Nikolaja,» medijiem skaidroja satīriķa sieva Jeļena Bombina. Ideju par šādu pieminekli piedāvājusi aizgājēja māsa Ludmila. Gan pieminekļa autors, gan sponsors vēlējās palikt anonīmi, jo šo darbu veikuši, cienīdami Zadornova piemiņu.

    1 komentārs

    Gunārs Goba
    Paldies par informāciju.. Mihails Zadornovs mums dzīvi padarīja nedaudz priecīgāku.. Lika paskatīties no malas- cik mēs esam samaitāti ar ,,padomijas" garu. Atceros-80.-jos gados mēs Grāmatu draugu biedrībā(LGDB) organizējām viņa ,,koncertus" Rīgā un citur. Uzņēmu viņu savā mazajā atb. sekretāra kabinetiņā un uzcienāju ar īstu kafiju.. Biju patīkami pārsteigts par vienkāršību un sirsnību .. Viņam pie manis patika..Lai viņam vieglas smiltis Jūrmalas kapsētā..Vēl ilgi(?) viņš būs aktuāls ŠEIT un lielajā Kpievijā..

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē