• FOTO: Māksliniece Terēze Gruntmane pēc 22 gadiem atgriežas no ASV savās dzimtas mājās

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    14. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ģirts Ozoliņš F64
    Modes dizainere un māksliniece Terēze Gruntmane triju gadu laikā iedevusi jaunu dzīvību savas mammas dzimtajām mājām Saldus novadā. Arī viņa pati pēc daudziem Amerikā pavadītiem gadiem šajos Ziemassvētkos beidzot bija mājās – tikāmies ar mākslinieci pirms svētkiem.

    Aizpori, kur dzīvojuši modes dizaineres un mākslinieces Terēzes Gruntmanes mammas keramiķes Māras Linkaites vecāki, celti 1932. gadā. 1945. gadā – iestājoties padomju varai – saimnieki aizdzīti uz vienistabas dzīvoklīti Saldū, bet mājās ierīkoti pieci dzīvokļi. Vecumdienās mākslinieces omamma savās mājās tomēr atgriezās, bet viss te bija ļoti nolaists.

    «Šeit nekas nav uzlabots vai pielikts. Esam ieguldījuši līdzekļus, lai visu iztīrītu un nokasītu tā, lai māja un tās interjers būtu tuvu sākotnējam. Arī dēļu grīdu notīrījām un ieeļļojām,» par atjaunoto dzimtas īpašumu stāsta Terēze Gruntmane. Viņa neslēpj – skumji, ka mamma šīs mājas pašreizējo izskatu tā arī neieraudzīja. Atjaunošanas darbiem sākoties, viņa jau bijusi uz slimības gultas, bet tagad uz savējiem Terēzes mamma lūkojas no mākoņa maliņas.

    «Dzīvojot Amerikā, ar skaudību skatījos draugu bildes sociālajos tīklos – kā viņi Latvijā cep piparkūkas un klāj Ziemassvētku galdu,» saka māksliniece. Viņa kopā ar ģimeni pirms 22 gadiem pārcēlās uz ASV. Vīram ārstam profesora Uģim Gruntmanim tolaik bija iespēja Amerikā studēt rezidentūrā, bet Terēze vadīja bērnu apģērbu ražotni ZaZaCouture. Tagad viņi kopā ar jaunāko atvasi ir atgriezušies Latvijā. 

    «Braucot mašīnā, bieži klausos Latvijas Radio citu cilvēku domas un saprotu – ir jādodas dzīvot uz laukiem. Mūsdienu apstākļos var strādāt arī attālināti. Es labprāt pārceltos uz šejieni pavisam, turētu aitas un vistas. Man noteikti būtu suns. Kamēr dēls Teodors mācās skolā Rīgā, nekādu īsto lauku dzīvi diemžēl vēl nevaru plānot,» PDz saka māksliniece.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē