• Četri gadi, sešas mākslīgās apaugļošanas un divi bērni!

    Latvietes dzemdē pasaulē
    Veronika Stāvause
    31. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto: Pauls Kozlovskis
    Pirms 16 gadiem Londonā Agnese Ābelīte satika parīzieti Rūdolfu Žiljēnu (Rodolphe Julien) un pievienojās viņa grandiozajam plānam – ceļā uz sapņu zemi Jaunzēlandi, apceļot pasauli. Plāns tika īstenots, un jau 13 gadus Jaunzēlande ir viņu mājas. Savukārt ceļš, lai kļūtu par vecākiem Matildei (4) un Kloī (2), bija daudz grūtāks un ilgāks.

    Ceļu uz Jaunzēlandi sākām 2010. gadā. Šķērsojām 20 valstis Eiropā, Āzijā un Austrālijā un 2011. gada februārī ieradāmies Jaunzēlandē – tas notika 10 dienas pirms lielās zemestrīces Kraistčērčā, kurā dzīvību zaudēja 185 cilvēki. Mums ļoti paveicās, jo zemestrīces dienā devāmies uz kinoteātri, kurš iebruka, tomēr mēs palikām neskarti.

    Mūsu ceļš, lai kļūtu par ģimeni, bija ilgs un grūts. Pēc četru gadu cīņas un sešām neveiksmīgām mākslīgās apaugļošanas reizēm mūsu dzīvē ieradās Matilde. Ir liels prieks, ka nepadevāmies! Mums ļoti palīdzēja draugu atbalsts, jo ciest klusībā ir pārāk grūti. Jaunzēlandē mākslīgās apaugļošanas process ir kaut kas, par ko cilvēki nekautrējas runāt un neuzskata to par vājību vai neveiksmi. Palīdzēja arī tas, ka mēs tik ļoti gribējām kļūt par vecākiem un sirdī jutām, ka tam ir lemts notikt.

    Pēc divarpus gadiem no embrija, kas tika radīts tajā pašā laikā, kad Matilde, piedzima arī mūsu otrā meita Kloī. Un mums ir sasaldēti vēl trīs embriji.

    Augsta riska grūtniecība

    Iestājoties grūtniecībai, ir izvēle atrast vecmāti, kuru Jaunzēlandē trūkst, vai izvēlēties privāto veselības aprūpi un maksāt lielu naudu par akušiera pakalpojumiem. Tā kā grūtniecība, kas iestājusies mākslīgās apaugļošanas ceļā, tiek uzskatīta par augsta riska, turklāt šis process mums bija bez maksas, grūtniecības uzraudzībai un dzemdībām nolēmām izmantot privāto veselības aprūpi (tas maksā apmēram 2130 eiro, neieskaitot ultrasonogrāfijas).

    Klīnikā strādāja astoņi akušieri, un tikāmies ar visiem. Mēs nezinājām, kurš no viņiem pieņems dzemdības, jo šāda izvēle netiek piedāvāta. Jāatzīst, ka tas mūs it nemaz nesatrauca, jo visi speciālisti bija lieliski.

    Standarta gadījumos grūtniecības laikā veic trīs ultrasonogrāfijas, bet, ja ir pamats domāt, ka nav kaut kas kārtībā, trešajā ceturksnī ārsts var nozīmēt papildu izaugsmes ultraskaņu. Mans puncis bija neliels, tāpēc abās grūtniecībās bieži apmeklēju izaugsmes ultraskaņas, kuras veic speciālos radioloģijas centros.

    Biju pārlaimīga gan grūtniecību laikā, gan pēc dzemdībām. Daudz sportoju un ēdu veselīgi. Uzturs un regulāras kustības, dziļā elpošana un joga man palīdzēja sagatavoties šīm dzīves pārmaiņām.

    Pēc dzemdībām bija iespēja paņemt savu placentu – Jaunzēlandē ir pakalpojums, kur placentu izžāvē un sasmalcina mazās kapsulās, kuras var lietot kā vitamīnus.

    Tā ir vesela zinātne, tomēr galvenā doma ir, ka vielas, kas atrodas placentā, palīdz mammai justies labāk pēcdzemdību hormonu juceklī.

    Dzemdības ar vakuumu

    Ierodoties slimnīcā uz pirmajām dzemdībām, man piestiprināja aparātu, kurš nolasa bērna sirdsdarbību, un tika ievietots katetrs, ja būs nepieciešamas antibiotikas vai anestēzija. Visu dzemdību laiku man klāt bija ārsts, medmāsa vai vecmāte. Ne uz brīdi nepaliku viena. Kad pēc pašas lūguma saņēmu epidurālo anestēziju, nedaudz iemigu. Pamodos no tā, ka kārtējā pārbaudē tika konstatēts, ka bērna sirdsdarbība pavājinās.

    Minūtes laikā tiku aizvesta uz operāciju zāli, kur bija kādi 15 cilvēki – visi misijā glābt mana bērna dzīvību!

    Izmantojot vakuuma ekstrakciju, Matilde tika izsūkta laukā. Par laimi, viss beidzās vien ar dažiem pārbīļa mirkļiem. Protams, reizēm šķiet, ka, iespējams, ārsti pārspīlē, lietojot vakuuma ekstrakciju, bet to jau nevar zināt… Katrā ziņā cerējām uz mierīgākām nākamajām dzemdībām, jo jutām, ka šis process ietekmēja Matildes ienākšanu pasaulē. Par laimi, mūsu vēlēšanās piepildījās, un Kloī šajā pasaulē ieradās mierīgi.

    Dzemdējot slimnīcā, ja mammai un mazulim viss ir kārtībā, uz mājām var doties jau pēc 4–5 stundām, jo vietu skaits slimnīcā ir ierobežots. Pēc izrakstīšanās no slimnīcas ir iespējams doties uz dzemdību centru, kur pirmās divas diennaktis ir valsts apmaksātas, ja piekrīt dalīt istabiņu vēl ar vienu mammu.

    Kopumā dzemdību centros var uzturēties, cik ilgi vēlas, bet katra nākamā nakts maksā apmēram 305 eiro.

    Esot dzemdību centrā, vecākiem ne tikai parāda bērna aprūpes prasmes, bet reizēm uz mazu mirklīti arī pieskata mazuli, lai mamma var pagulēt. Ar Matildi slimnīcā pavadījām trīs naktis – ārsti vēlējās mūs pieskatīt. Savukārt Kloī piedzima trijos naktī, mums atļāva izgulēties un ap četriem pēcpusdienā jau izrakstīja uz mājām.

    Atbalsts līdz pat piecu gadu vecumam

    Atgriežoties mājās, līdz mazuļa sešu nedēļu vecumam ik nedēļu vizītē ierodas vecmāte, kas ne tikai palīdz praktiskos jautājumos, bet arī izvērtē mammas emocionālo stāvokli.

    Pēc sešām nedēļām stafeti pārņem labdarības organizācija, kas palīdz un atbalsta ģimeni līdz bērna piecu gadu vecumam.

    Pie Matildes vecmāte nāca regulāri, jo piedzimstot viņa svēra tikai 2,6 kg un sākumā gāja grūti ar zīdīšanu. Vecmāte regulāri novērtēja meitiņas veselības stāvokli, palīdzēja ar padomiem, atgādināja par vakcināciju, kas jāveic pie ģimenes ārsta. Labdarības organizācija piedāvā vecākiem arī pirmās palīdzības apmācības. Mazajam paaugoties, līdz gada vecumam apmeklējām šīs organizācijas klīniku, savukārt vēlāk ir pieejamas Walk in jeb dzīvās rindas klīnikas. Visi šie pakalpojumi ir bez maksas. Šī organizācija apvieno arī rajona mammas, kuru bērni ir dzimuši vienā mēnesī. Viņi organizē pirmo tikšanos, kurā mammas satiekas un tālāk pašas vienojas par tikšanās vietām un laikiem, lai dalītos savos piedzīvojumos kopā ar mazuli. Šī grupa man bija ļoti noderīga, īpaši, ja pazīsti maz cilvēku savā rajonā vai nevienu ar bērniem. Kopumā jāteic, ka palīdzības šeit ir daudz un tā ir ļoti labā kvalitātē.

    Atgriešanās darbā

    Līdz meiteņu gada vecumam biju mājās ar viņām. Gads ir garākais laiks, ko Jaunzēlandē var izmantot pēcdzemdību atvaļinājumam, lai saglabātu iepriekšējo darbavietu. Pirmos sešus mēnešus neatkarīgi no iepriekšējiem ienākumiem mamma saņem pabalstu minimālās algas apmērā (aptuveni 1335 eiro), pēc tam tiek piešķirti vien 60 Jaunzēlandes dolāri (ap 36 eiro) nedēļā.

    Matilde devās uz bērnudārzu 14 mēnešu vecumā, jo divus mēnešus viņu pieskatīja vecmāmiņa, savukārt Kloī – jau no gada vecuma. Interesanti, ka abas meitas sāka staigāt tieši dārziņa pirmajā nedēļā.

    Jaunzēlandē valsts apmaksā dārziņu 3–5 gadus veciem bērniem 20 stundas nedēļā. Standarta dārziņa darba laiks gan ir ļoti īss, tikai apmēram līdz plkst. 15.00.

    Tā kā abi ar vīru strādājam pilnu slodzi un vecmāmiņu mums šeit nav, meitenes iet uz dienas centru, kas ir atvērts no plkst. 7.00 līdz pat 17.30. Maksa par dienas centru veido mūsu ģimenes lielākās izmaksas – 550 Jaunzēlandes dolāru nedēļā par abām meitām, tomēr noteikti ir tā vērts. Audzinātājas ir kā daļa no mūsu ģimenes. Bērni lielāko daļu laika pavada svaigā gaisā, mācās stādīt augus, brauc ekskursijās, piedalās labdarības pasākumos.

    Ikdiena trijās valodās

    Mūsu mājās ikdienā ir dzirdamas trīs valodas. Es runāju ar meitām tikai latviešu valodā, vīrs, lai arī ir iemācījies latviešu valodu un viņam ļoti patīk mūsu kultūra, runā ar meitenēm franču valodā, savukārt mēs abi sarunājamies angliski. Ar valodu neiet viegli, taču mēs nepadodamies. Lai meitām būtu vieglāk apgūt latviešu valodu, Oklendā esmu uzsākusi latviešu valodas skoliņu Baltā mākoņa burtu skola. Mums ir ap desmit skolēnu, un jau pusotra gada tiekamies katru otro svētdienu. Matilde man palīdz nodarbību sagatavošanā un arī pēc nodarbībām daudz vairāk un labprātāk runā latviešu valodā.

    Šobrīd abām meitenēm ir tikai Jaunzēlandes pilsonība, jo likumiski viņām nevar būt arī Francijas un Latvijas pilsonība – trīs pilsonības nav atļautas.

    Ar vīru izdomājām, ka neveiksim šo izvēli meitu vietā un, kad viņas paaugsies, ļausim izdomāt pašām, kuru pilsonību izvēlēties kā otro.

    Fakti par grūtniecību, dzemdībām un pēcdzemdību aprūpi Jaunzēlandē

    • Pilsonēm un pastāvīgajām iedzīvotājām grūtniecības un dzemdību aprūpe ir bez maksas.
    • Izvēloties vecmāti kā grūtniecību uzraugošo speciālistu, viena un tā pati vecmāte uzraudzīs grūtniecību, pieņems dzemdības un palīdzēs jaunajai ģimenei viņu mājās līdz pat sešām nedēļām pēc dzemdībām.
    • Ja ģimenē ir vairāki bērni līdz piecu gadu vecumam, piedzimstot zīdainim, iespējams saņemt valsts apmaksātu palīdzību mājokļa uzkopšanā.
    • Bērns jāreģistrē divu mēnešu laikā pēc piedzimšanas, un dzimšanas apliecība maksā apmēram 21 eiro. Šo pakalpojumu valsts nesedz.
    • Kopš 2021. gada, zaudējot bērniņu grūtniecības vai dzemdību laikā, abiem vecākiem pienākas trīs apmaksātas brīvdienas.
    • Lai saņemtu apmaksātu mākslīgās apaugļošanas procesu, ir jāatbilst vairākiem kritērijiem. Sievietes maksimālais vecums ir 39 gadi, vīrieša – 55. Tāpat svarīgi, cik ilgi sieviete nevar palikt stāvoklī, cik bērnu jau ir ģimenē, iemesls, kāpēc grūtniecības neiestājas u. c. Valsts apmaksā mākslīgo apaugļošanu līdz divu dzīvu bērnu piedzimšanai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē