• Slimo mamma, slimo bērns, uz kā vārda ņemt slimības lapu?

    Jautājumi & atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    20. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā rīkoties būtu izdevīgāk, ja viens un tas pats vīruss vai saslimšana nogāzusi gan bērnu, gan vienu no vecākiem, kas paliek mājās un rūpējās par bērnu? Proti, slimības lapu ārstam vaicāt uz bērna vai vecāka vārda?

    Darba nespējas lapu par bērna slimošanu var pieprasīt viens no vecākiem, sazinoties ar ģimenes ārstu. Par bērna slimošanu tiek izsniegta darba nespējas lapa B,savukārt, ja ir saslimis pieaugušais, ārsts izsniedz darbnespējas lapu A. Ja pieaugušajam darbnespēja turpinās ilgāk par 9 dienām, tiek noformēta darbnespējas lapa B. 
    Ar ko atšķiras darba nespējas lapa A un B?

    • A lapas apmaksu veic darba devējs, šo maksājumu sauc par slimības naudu
    • B lapu apmaksā valsts (izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra) un to sauc par slimības pabalstu. Tas ir sociālās apdrošināšanas maksājums. 

    Darba devējs slimības naudu aprēķinu par nenostrādātājam darba dienām. 

    Savukārt slimības pabalsts tiek aprēķināts 80% apmērā no vidējās iemaksu algas. Pabalstu aprēķina par kalendāra dienām un izmaksā par darbnespējas kalendāra dienām, tātad arī par sestdienām, svētdienām, svētku dienām.
    Darba ņēmējam kalendāra dienas vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies pārejoša darbnespēja (pirmā darbnespējas diena).

    Tātad finansiāli izdevīgāka B lapa, jo tā tiek aprēķināta par kalendārajām, nevis darba dienām!

    Zināšanai!
    Ja kāda objektīva iemesla dēļ slimo bērnu nevar kopt viņa vecāki, ārsts darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai var izsniegt arī vecvecākam, pilngadīgajam brālim vai māsai, vecāka laulātajam vai citai personai, kura faktiski kopj slimo bērnu. Minēto informāciju norāda bērna medicīniskajā dokumentācijā. Ja šīs personas ir nodarbinātas (ir darba ņēmēji vai pašnodarbināti), ir tiesības saņemt slimības pabalstu.

    ! Lai saņemtu slimības pabalstu, pēc darba nespējas lapas slēgšanas, jāvēršas ar iesniegumu VSAA. To var izdarīt gan klātienē, gan pa pastu, gan arī elektroniski portālā Latvija.lv.

    Vēl svarīgi zināt, ka darba nespējas lapu A, darba devējs apmaksā tikai par pirmajām 10 darba nespējas dienām. Ja darbinieks slimo ilgāk, pēc tam tiek atvērta darba nespējas lapa B, par kuru tieši tāpat kā par slimojošu bērnu tiek aprēķināts slimības pabalsts. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē