• Mazāk «konču» un piena. Kā pusaudzim atbrīvoties no pumpām?

    Pusaudzis
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    14. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ej tu nost, kādas pumpas! Viss deguns, piere! Turklāt viena riebīga un sarkana kā jāņoga apsēdusies trakoti sāpīgajā vietā zem deguna! Aii! Kā lai cilvēks, kam ir 14 gadu un jau tā pilna galva ar visādiem kreņķiem, tādā izskatā aiziet uz skolu!? Konsultē Anna Bērziņa, dermatoloģe SIA «Lāzerplastikas klīnika».

    Man pusaudzes gados pumpu nebija. Ja arī kāda parādījās, nodezinficēju ar mammas Rīdzinieces noslēpumu, un miers. Bet manam pusauga puikam pumpas ir. Vīrs stāsta: viņam pusaudža gados arī bijušas, bet neesot pievērsis uzmanību – ar laiku pārgāja. Protams, pārgāja. Daudz kas dzīvē ir un pāriet, tomēr man šķiet, ka nevar tā vienaldzīgi atmest ar roku. Esmu puikam aptiekā sapirkusi līdzekļus sejas ādas kopšanai, regulāri atgādinu, ka tie jālieto, un ar prieku vēroju – visas bondzelītes palēnām tukšojas. Āda izskatās arvien smukāka, es pat teiktu – ļoti laba. Vai citiem puikām un meitenēm ir pumpas? Jā, esot. Un dažiem tā-ā-ādas!

    12 jautājumi par pumpām

    1. Kāpēc pumpas parādās tieši pusaudža vecumā?
      Pamatā tas saistīts ar hormonālajām pārmaiņām. Turklāt mūsdienās bērniem pusaudža vecums pienāk agrāk nekā viņu mammai un tētim – tagad meitenes par pumpām sāk sūdzēties jau 10–11 gadu vecumā, un drīz vien šī problēma skar arī zēnus.
    2. Daudzi vecāki atceras, ka arī viņiem pusaudža vecumā bija pumpas, bet pārgāja, un viss. Varbūt nemaz nav vērts satraukties?
      Diemžēl šī ir viena no biežākajām vecāku atrunām: man arī bija pumpas, tētim arī bija, pusaudža vecumā tas ir normāli. Pumpas liecina par akni – tā ir mata folikula iekaisīga slimība, kas galvenokārt ar izsitumiem izpaužas tur, kur ir visvairāk tauku dziedzeru: uz sejas, krūtīm, pleciem un muguras. Tātad pumpas ir slimība, un tā arī pret tām jāizturas. Bieži vien aknes pumpas ādā atstāj ļoti dziļas rētas, kuras mazināt vai likvidēt ir daudz ilgāk un grūtāk nekā no tām izvairīties.
    3. Kas nosaka to – rētas no pumpām paliks vai ne?
      To, vai akne būs, un, ja būs, tad kādā smaguma pakāpē, nosaka ģenētika. Tieši tāpat sava nozīme ģenētikai ir arī tajā, vai ādā paliks rētas. Tomēr rētu veidošanos ietekmē arī ādas kopšana, slimības pakāpe un ārstēšana. Ir pusaudži, kas pumpas plēš un plosa, līdz izveidojas pušumi un nejaukas kreveles. Tāpat, ja pumpas spiež, ir risks, ka bojājums būs ļoti dziļš un dzīstot veidosies rēta.
      Turklāt pusaudžiem ir ļoti svarīgs viņu izskats, un pumpas var būtiski pasliktināt psihoemocionālo stāvokli – pusaudži iedzīvojas kompleksos, kļūst sasaistītāki.
    4. Vai problēmas ar ādu var pastiprināt arī sejas masku nēsāšana?Protams, jo maska pieskaras sejas ādai. Tā kā tagad noteiktās vietās ir jānēsā maskas, vēlams izvēlēties tādas, kas pārāk cieši nepiekļaujas sejai. Bet pats galvenais – ļoti rūpīgi jāseko, lai maska ir tīra un tiek laikus nomainīta. 
      Ir vēl kāda nianse. Pašlaik daudzi jaunieši izvēlas frizūras, kas nosedz seju – pieri, vaigus –, tā kairinot ādu un neļaujot tai elpot. Reizēm tā nav modes tendence – patiesībā pusaudzis tā mēģina slēpt pumpas. Viņam jāatgādina: tiklīdz var atļauties frizūru pamainīt, piemēram, mājās, mati no sejas ir jāņem nost, lai āda elpo.
    5. Vai meitenes, kam ir akne, drīkst lietot dekoratīvo kosmētiku?
      Jā, drīkst, tikai jāizvēlas tāda, kas ir piemērota problemātiskai ādai, turklāt seja vakaros ļoti rūpīgi jāattīra.
    6. Vai tiešām nav izgudrots kāds jauns līdzeklis, kas aknei palīdz ātri – čiks, un gatavs?
      Nē, brīnumlīdzekļa nav. Nebūs, ka kāds krēms palīdzēs tā, ka pumpas jau rīt pazudīs uz mūžīgiem laikiem. Akne ir hroniska slimība – tā mēdz pieklust, bet atkal uzplaukt un atkārtoties, tāpēc āda jākopj regulāri un ilgstoši.
    7. Vai pusaudzis, kuram ir akne, obligāti jāved pie dermatologa?
      Viena vizīte noderētu katram. Ja akne ir viegla, pietiks tikai ar padomiem ādas kopšanā – ārsts noteiks ādas tipu un ieteiks piemērotus ādas kopšanas līdzekļus. Bieži vien pusaudži mammas ieteikumos un padomos ieklausās nelabprāt, savukārt ārsta padomus ņem vērā. Diemžēl bieži pusaudži pie dermatologa nonāk, kad akne jau ir cistiska un skārusi ne tikai seju, bet arī muguru, turklāt ādas bojājumi jau ir ļoti dziļi. Mammai, kuras pusaudzim uz sejas ir pumpas, noteikti jāpieskata arī viņa mugura, pleci un dekoltē zonas āda! Ja akne skārusi šīs vietas, nekavējoties jādodas pie ārsta.
    8. Vai, atvedot pusaudzi pie dermatologa, mammai jāsēž klāt vai labāk atstāt viņu vienu?
      Vienas atbildes nav, jo attiecības starp bērniem un vecākiem mēdz būt ļoti dažādas, un ārsta kabinetā tās izpaužas ļoti spilgti.  Ir mammas, kas ļoti grib visu kontrolēt un neļauj bērnam pat izteikties. Tāpēc nevajadzētu apvainoties, ja ārsts tomēr runā ar pacientu, nevis ar viņa mammu.Liela nozīme ir pusaudža motivācijai un disciplīnai. Gadās, ka viņš tomēr neievēro visus norādījumus un atkārtotajā vizītē taisnojas: es visu darīju, kā teicāt, bet man nekas nepalīdz! Protams, tad var pamainīt terapiju, tomēr ārstam ātri vien kļūst skaidrs, ja pusaudzis tomēr neievēro visus padomus un arī mamma to nespēj izkontrolēt.
    9. Kāpēc jāiet pie dermatologa, ja visus sejas kopšanas līdzekļus tāpat var nopirkt?
      Līdzekļi, ko var nopirkt bez receptes, ir paredzēti sejas kopšanai, bet ne ārstēšanai – tā var tikt galā tikai ar vieglu akni. Vidējai un smagai aknei tie nepalīdzēs, tāpēc ārsts izrakstīs specifiskus konkrētajai situācijai piemērotus lokālos līdzekļus lietošanai uz ādas vai iekšķīgi.Latvijā ir viens aknes ārstnieciskais līdzeklis, ko var nopirkt bez receptes, – Skinoren ziede. Tā satur azaleīnskābi, bet palīdzēs tikai vieglai aknei.
    10. Kad aknei izraksta iekšķīgi lietojamas zāles?
      Tad, ja akne ir smaga vai ja skarta, piemēram, visa seja un mugura – tik lielus laukumus regulāri noklāt ar lokālajiem ārstēšanas līdzekļiem nebūs iespējams. Speciālo recepšu medikamentu lietošanas shēmu izvēlas dermatologs, rūpīgi izmeklējot pacientu un pārliecinoties, ka izpētot asins analīzēs, visi rādītāji ir normāli.
    11. Pusaudzi, kuram ir akne, var vest pie kosmētiķa uz sejas tīrīšanu?
      Tikai saziņā ar ārstu. Ja kosmētiķis aknes skarto ādu tīra maigi un saudzīgi, piemēram, ar regulārām augļskābju procedūrām, tas tiešām palīdz ātrāk atbrīvoties no komedoniem. Diemžēl ir kosmētiķi, kas pusaudža ādu sāk agresīvi tīrīt, komedonus izspiežot. Tā nav laba doma.
    12. Vai aizliegums izspiest pumpas joprojām ir spēkā – nekas nav mainījies kopš mammu pusaudžu gadiem?
      Tieši tā, nekas nav mainījies: melnos punktiņus jeb komedonus izspiest nedrīkst, jo visbiežāk tas tiek izdarīts nepareizi vai ne līdz galam, tāpēc šīs vietas iekaist. Diemžēl pusaudži dara tā: ieslēdzas vannasistabā, paņem palielināmo spoguli, ieslēdz visspilgtāko apgaismojumu un moka savu sejas ādu. Tā vietā vajadzīga regulāra, saudzīga kopšana, un komedoni tiešām, tiešām pazudīs.

    Tīri un mitrini!

    Lūk, īsais kurss, kā izvēlēties ādas kopšanas līdzekļus, ja pumpas ir tikai uz sejas un tiešām izskatās, ka nav tik traki, lai ietu pie ārsta.

    Visbiežāk pusaudžiem ir kombinēta vai taukaina āda ar tendenci uz iekaisumu, un atbilstoši ādas tipam arī jāizvēlas kopšanas līdzekļi. Tos vislabāk pirkt aptiekā kopā ar pusaudzi, pajautājot padomu farmaceitam: arī viņi ir klausījušies dermatologa lekcijas un, visticamāk, varēs noteikt pusaudža ādas tipu.

    Pusaudža sejas ādas kopšanas minimums

    Ar tīru ūdeni atbrīvoties no pumpām nevarēs, tāpēc vajag vismaz divus līdzekļus: sejas attīrīšanai un mitrināšanai. Atkarībā no ādas tipa jāizvēlas līdzekļi kombinētai, taukainai vai problemātiskai ādai.

    Attīrīšana

    Kombinēta āda. Šis ir visbiežākais ādas tips, ko skar akne. Šādai ādai dienā taukojas tikai piere un deguns, bet uz vaigiem un zoda ir sausāka āda, tāpēc kopjot jāuzmanās to nepārsausināt: jāizvēlas maigāki attīrīšanas līdzekļi. Labi derēs micelārais ūdens. To vēlams izvēlēties arī tad, ja ādas tips nav skaidrs.

    Taukaina āda. Šis ir otrs biežākais ādas tips, ko skar akne. Ja sejas āda dienas laikā sataukojas un spīd – āda, visticamāk, ir taukaina. Jo āda taukaināka, jo drošāk to var tīrīt ar putojošiem līdzekļiem – tādiem, kas pēc lietošanas jānoskalo ar ūdeni.

    Mitrināšana

    Derēs mitrinošs krēms problemātiskai ādai, iespējami šķidrākas konsistences. Ja krēms būs pārāk taukains, tas aizsprostos ādas dziedzerus un provocēs ādas iekaisumu.

    Tieši uz pumpas!

    Ir intensīvāki ādas kopšanas līdzekļi, kas paredzēti lietošanai tieši uz pumpām, – tie niknāk sausina ādu un mazina iekaisumu. Šie līdzekļi jālieto precīzi tā, kā rakstīts lietošanas instrukcijā: tikai uz pumpām, nevis uz visas sejas.

    Nav obligāti izvēlēties viena ražotāja līdzekli gan seja attīrīšanai, gan mitrināšanai.

    Mazāk konču un piena

    Vairākos pētījumos pierādīts, ka govs piena produkti un cukurs provocē ādas iekaisumus. Pusaudzim, kurš glāzēm dzert pienu, ieber tajā saldas brokastu pārslas. Samazinot piena produktu patēriņu ikdienā, diezgan ātri var uzlabot aknes skartas ādas stāvokli. Tāpēc noteikti ir vērts govs pienu nomainīt pret augu pienu un iespējami samazināt cukuru daudzumu – mazāk konču un saldināto dzērienu.

    Akne ir liels darbs, pat cīņa ar sevi

    Konsultē Anete Bērziņa, dermatoloģe Rīgas 1. slimnīcā:

    «Pusaudzim nevajag melot, ka pumpas nekas nav un drīz pāries.  Ar šo problēmu būs jāsadzīvo un tai jāturas pretī vairākus gadus.

    Akne ir liels darbs, pat cīņa ar sevi – vajadzīga milzīga pašdisciplīna, precizitāte un pacietība. Ārsts var tikai iedot virzienu, izrakstīt medikamentu, bet viss lielais darbs paliek paša pusaudža ziņā: kā viņš ēdīs, kā dzīvos, kā kops sejas ādu. Diemžēl sejas ādas kopšana dažiem piemirstas jau trešajā dienā.

    Visu vēl vairāk sarežģī tas, ka rezultāta nav uzreiz. Arī medikamenti savus labos darbus parāda tikai pēc vairākām nedēļām, tāpēc daudzi šo brīdi nesagaida, atmetot ar roku jau pēc pirmajā nedēļā.

    Pie dermatologa nonāk dažādi pusaudži. Vieniem ļoti, ļoti nepatīk un traucē pumpas uz sejas, bet otri atnāk tāpēc, ka par pumpām uztraucas mamma. Lai gan ārsta norādes būs vienas un tās pašas, ārstēšanas rezultāti var krietni atšķirties. Proti, pusaudzis, kam ir motivācija akni uzvarēt, visus ārsta norādījumus ievēros daudz cītīgāk nekā tas, kuru atvedusi mamma.»

    Svarīgi

    Regulāri dezinficē mobilā telefona ekrānu, jo arī tas pieskaras sejai.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē