• Kad piena sēnīte neliek mierā

    Slimības
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    2. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visticamāk, kaut reizi mūžā piena sēne jeb maksts sēnīšu infekcija skārusi gandrīz ikvienu sievieti. Diskomforts dzimumorgānu apvidū pamatīgi var pabojāt ikdienu un pašsajūtu kopumā. Turklāt nereti ar šo nepatīkamo kaiti sastopamies vairākkārt. Kas var palīdzēt? Skaidro Daiga Baranovska, ginekoloģe ārstu praksē «Quartus».

    Vai tiešām sēnīte?

    Piena sēnīte jeb Candida albicans ir viena no maksts normālās mikrofloras iemītniecēm. Šī baktērija dzīvo arī mums uz ādas, mutē un zarnās. Piena sēnītes izraisīta maksts infekcija jeb vaginālā kandidoze ir tad, kad tās ir pārlieku savairojušās un izraisa nepatīkamus simptomus. Par maksts sēnīšu infekciju var liecināt nieze un dedzināšanas sajūta ārējo dzimumorgānu rajonā un makstī, biezpienveida izdalījumi no maksts, kā arī iespējamas sāpes urinējot un dzimumakta laikā.

    Saslimšana ar piena sēni ir sastopama bieži, tomēr daudzām sievietēm par to runāt ir neērti. Kāpēc? Tas saistīts ar dažādiem aizspriedumiem un mītiem, piemēram, piena sēne rodas sievietēm, kuras neievēro personisko higiēnu, tā ir seksuāli transmisīva slimība u. c. Lai šādus mītus kliedētu, vērtīgi būt zinošai un līdz ar pirmo nepatīkamo simptomu parādīšanos meklēt speciālista palīdzību. Tā maksts sēnīšu infekcija tiks ātrāk izārstēta, kā arī tiks izslēgtas citas slimības. Svarīgi pārliecināties, vai niezes un diskomforta cēlonis tiešām ir piena sēnīte, jo daudzām maksts infekcijām, tajā skaitā bakteriālajai vaginozei, hlamīdiju infekcijai, gonorejai, trihomoniāzei, sūdzības var būt ļoti līdzīgas, taču ārstēšana būtiski atšķirties. 

    Maksts sēnītes iekaisumu var veicināt

    • Ilgstošs stress
    • Dažādas hroniskas kaites (piemēram, cukura diabēts) un akūtas slimības (piemēram, gripa vai citas vīrusa slimības)
    • Antibiotiku lietošana
    • Biežas dzimumattiecības
    • Alerģija pret biksīšu ieliktnīšiem vai prezervatīviem
    • Nepiemērotu intīmo mazgāšanās līdzekļu lietošana
    • Hormonālās kontracepcijas lietošana
    • Sintētiska un pārāk cieša apakšveļa

    Grūtniecības un zīdīšanas laikā

    Gaidību laikā sievietes ķermenis piedzīvo dažādas pārmaiņas, un reizēm var rasties šaubas, vai izdalījumi, kādi rodas no maksts, ir normāli vai tomēr pie vainas ir kāds iekaisums. Grūtniecības laikā ar vaginālo kandidozi saskaras aptuveni 75% topošo māmiņu. Galvenie iemesli ir hormonālās svārstības un imunitātes izmaiņas, turklāt biežāk tā parādās sievietēm, kas ar šo kaiti cīnījušās jau pirms grūtniecības, kā arī tām, kas cieš no anēmijas. Tāpat grūtniecības laikā makstī rodas sārmaina vide, kas ir īpaši labvēlīgi apstākļi, lai savairotos sēnītes.

    Mēdz būt arī gadījumi, kad piena sēne ir hroniska jeb parādās ik pa laikam. Ja tā nav aktīva dzemdību brīdī un nerada diskomfortu, īpaši ārstēt to nav nepieciešams. Savukārt, ja piena sēnes saasinājums ir parādījies, tuvoties dzemdībām, kopā ar ginekologu jālemj par piemērotāko ārstēšanas metodi (ārsts ieteiks atbilstošus medikamentus, kas lietojami gan lokāli, gan ievadot makstī). Citādi ir risks dzemdību laikā inficēt arī bērniņu, kā arī ir augstāks maksts plīsumu risks. Ja mazulis dzemdībās būs inficējies, viņam uz smaganām un lūpām būs redzami balti aplikumi un pūslīši, kas var būtiski apgrūtināt zīdīšanu.

    Pēc dzemdībām sievietes hormonālais stāvoklis mainās ļoti strauji un nepatīkamā piena sēne var mazināties. Lai tā neaktivizētos zīdīšanas laikā, ieteicams maksts gļotādu mitrināt ar speciāliem līdzekļiem, piemēram, hialuronskābes preparātiem.  

    Ko darīt?

    Ja piena sēne jau ir bijusi un simptomi ir pazīstami, visticamāk, zināsi, kādas ir efektīvākās un piemērotākās metodes, lai ar to cīnītos. Ja šī kaite tevi piemeklējusi pirmo reizi, svarīgi doties pie ginekologa, kurš ne tikai veiks atbilstošu izmeklēšanu (apskati, analīzes), bet arī, ja vajadzēs, izrakstīs pretsēnīšu līdzekļus, no kuriem spēcīgākie un iedarbīgākie ir recepšu preparāti.

    Aptiekās iespējams iegādāties arī dažādus bezrecepšu medikamentus, taču tas ir palīgs tikai tad, ja vizītē pie ārsta netiec uzreiz vai tuvākajā laikā. Kas vēl var palīdzēt?

    • Centies lietot uzturā vairāk skābpiena produktu (kefīru, jogurtu, lakto u. c.) un kanēli, bet iespējami mazāk cukura, saldumu un raugu saturošu produktu!
    • Bez receptes aptiekā var iegādāties dažādus klotrimazola preparātus – farmaceits tev ieteiks, ko un kā pareizi lietot.
    • Kumelīšu tējas sēdvanniņa darbosies kā maigs, nomierinošs līdzeklis.
    • Ziede Evija ārīgai lietošanai palīdzēs, ja sēnīšu iekaisuma dēļ vulvas gļotāda ir saplaisājusi.
    • Izmanto tamponus ar tējaskoka eļļu!
    • Dzimumorgāni jāapmazgā tikai no ārpuses, lietojot tīru ūdeni vai speciālas intīmās ziepes. 

    Kā izvairīties?

    Piedomājot par ikdienas paradumiem, varam mazināt iespējamību saskarties ar dažādām slimībām, tostarp arī piena sēni. Lai tas izdotos, vēlams izvairīties no neveselīgiem ēdieniem – rūgstošiem un saldinātiem dzērieniem, balto miltu izstrādājumiem un saldumiem. Tāpat ikdienā nav vēlamas biežas peldes – ne vannā, ne ūdenstilpēs –, jo ūdens, pat ja tas ir tīrs, iekļūst makstī un maina tās pH līmeni. 

    Ja iepriekš piena sēni izraisījusi antibakteriāla terapija vai vīrusu slimība, nākamreiz līdzīgā situācijā nevajadzētu gaidīt, līdz parādās nepatīkamie simptomi, bet jākonsultējas ar ārstu par piena sēnes profilakses iespējām. Lai izvairītos no sēnītes, būtiska nozīme ir arī pareizai higiēnai. Tas nozīmē, ka dzimumorgāni jāmazgā virzienā no priekšpuses uz aizmuguri, nevis otrādi, izmantojot tīru ūdeni vai speciālu intīmās mazgāšanās līdzekli.

    Vai tā ir lipīga?

    Uzzinot diagnozi piena sēne, var būt gan atvieglojums par to, ka slimība nav bīstama veselībai un labi padodas ārstēšanai, gan bažas, vai neesi ar to aplipinājusi arī savu partneri. Pirmkārt, jāņem vērā, ka piena sēne patiešām var būt gan sievietēm, gan vīriešiem. Iespēja aplipināt partneri mīlēšanās laikā ir maza, bet tā pastāv, tādēļ ārstēšanās laikā ieteicams atturēties no dzimumattiecībām. Ja vīrietis tomēr inficējies, galvenie simptomi – ādas apsārtums, nieze, sāpīgas plaisiņas uz dzimumlocekļa. Tāpat iespējams arī priekšādiņas pietūkums un dedzinoša sajūta urinēšanas vai dzimumakta laikā. Nepieciešamības gadījumā pretsēnīšu medikamenti jālieto arī vīrietim.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē