• Ergoterapeite Elza Sebre: “Labai mugursomai nav jābūt dārgai!”

    Bērns
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ģimenēs, kurās ir skolnieks, patlaban notiek aktīva gatavošanās jaunajam mācību gadam, bet nereti starp kancelejas piederumu pirkšanu, svētku tērpiem un asteru pušķiem aizmirstam svarīgāko – parūpēties, lai arī vide, kurā skolēns mācīsies, būtu ergonomiski pareizi iekārtota. KRC “Jaunķemeri” ergoterapeite Elza Sebre atgādina, ka dažiem it kā šķietamiem sīkumiem var būt milzīga nozīme, lai bērnam mācībās veiktos vieglāk.

    Soma, kas nebojā muguru

    Izmērs un svars – tikai divi no parametriem, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties skolas somu. Patiesībā somas izvēle ir sarežģīts darbs, kas prasa kritisku domāšanu un pacietību, saka KRC “Jaunķemeri” ergoterapeite Elza Sebre: “Nevar paļauties tikai uz modes tendencēm vai pirkt pašu dārgāko somu cerībā, ka tā būs arī visergonomiskākā. Pērn ievēroju, ka influenceri reklamē diezgan populāru bērnu veikalu, kurā pieejamas arī it kā ergonomiskas mugursomas, kas maksāja gandrīz 200 eiro. Kad painteresējos par šīm somām vairāk, nācās secināt, ka no ergonomikas nebija ne miņas – tukša soma svēra daudz vairāk kā 1kg, nebija ne krūšu, ne jostas siksniņu, ne nodalījumu somas iekšpusē. Varbūt tāda soma derētu skolēnam, kurus vecāki uz skolu ved ar auto, bet noteikti ne bērniem, kuri uz skolu dodas patstāvīgi un savu mugursomu nes paši. Bet vēl mazāk tiem, kuriem jau ir kādi stājas traucējumi, jo šāda soma var negatīvi ietekmēt muguras veselību.” Pērkot mugursomu, ergoterapeite iesaka pārliecināties, vai tā atbilst šiem kritērijiem:

     

    • Izgatavota no pietiekami stingra materiāla, ir ar stingru muguras daļu;
    • Ir ar vairākiem nodalījumiem, lai smagākās mācību grāmatas var novietot nodalījumā, kas atrodas vistuvāk mugurai;
    • Mugursomai ir vismaz 5 cm platas, regulējamas un mīkstas plecu lences, ideālā gadījumā arī krūšu un jostas siksniņu, it sevišķi, ja soma paredzēta pirmklasniekam;
    • Somas izmērs atbilst bērna augumam. Mugursoma nedrīkst būt pārāk liela, tā nevar sniegties ārpus bērna ķermeņa aprisēm un zemāk par bērna gurnu līmeni.
    • Viegla! Tukšai skolas somai jāsver mazāk par 1kg (jo vieglāka, jo labāk), bet pilnai nevajadzētu pārsniegt 10% no bērna svara. Precīzus normatīvus skolas somas smagumam dažādās vecuma grupās var aplūkot Ministru kabineta noteikumos Nr.610. Tajos noteikts, ka  bērniem, kuri jaunāki par 9 gadiem, somas svars nedrīkst pārsniegt 2,5–3,5 kg; 9–11 gadus veciem izglītojamajiem 3,5–4 kg; 12–13 gadu vecumā somas svars drīkst būt 4–4,5 kg; 14–15 gadu vecumā drīkst nest 4,5–5 kg smagu somu, bet pusaudžiem sākot no 16 gadus vecuma somas svars var pārsniegt 5 kg.
    • Māci somu pareizi nest! Proti – uz abiem pleciem. Pētījumi rāda, ka paradumam, kā mugursoma tiek nēsāta, ir liela nozīme. “Ja bērns savu visergonomiskāko un labāko skolas somu nesīs nepareizi, tikai uz viena pleca, arī tad tam būs negatīva ietekme uz muguras veselību,” saka Elza Sebre.

     

    Mācībām draudzīga vide. Kāda tā ir?

    Ideāli, ja bērnam skolas aktivitāšu veikšanai var iekārtot individuāli pielāgotu vietu ar atbilstoša izmēra mēbelēm un skolēns mājasdarbus var pildīt, sēžot pie galda, nevis guļot gultā uz vēdera. Ergoterapeite atgādina par svarīgāko, iekārtojot mācību vidi skolēnam:

    • Vēlams, lai galda un krēsla augstums būtu regulējams. Lieliski, ja krēslam var regulēt arī sēdekļa dziļumu un citus parametrus. Krēsls un galds ir pareizā augstumā, ja bērnam apsēžoties, pēdas ir atbalstītas pret grīdu tā, lai potīšu, ceļu locītavas, gūžu locītavas veidotu 90 grādu leņķi. Ja nav iespējas krēslu noregulēt zemāk, var iegādāties speciālus pēdu atbalstus vai vienkārši nolikt jebkāda veida kasti vai paliktni zem pēdām.
    • Raugi, lai krēsla sēdvirsmas mala nenospiež paceles bedrīti. Savukārt mugurkaula jostas daļai jābūt atbalstītai pret krēsla atzveltni, bet, ja to nav iespējams nodrošināt, var iegādāties ergonomiskus krēsla muguras balstus, kas šo funkciju veiks.
    • Optimāls galda augstums ir tāds, ja pie tā apsēžoties un novietojot apakšdelmus uz galda virsmas, elkoņu locītavas ir saliektas 90 grādu vai nedaudz lielākā leņķī.
    • Pildot mājas darbus pie galda dienas tumšajā laikā, noteikti jāieslēdz gan istabas vispārējais apgaismojums, gan galda lampa. Galda lampa jānovieto tā, lai tā nemet ēnu uz burtnīcu vai bērna darbu, tātad – labročiem kreisajā pusē, bet kreiļiem labajā.

     

    Mācības un brīvais laiks viedierīcēs

    Visi labi zinām, ka bērniem pie viedierīcēm nevajadzētu pavadīt ilgāk kā vienu stundu dienā, bet reālajā dzīvē ne vienmēr visus ieteikumus izdodas ievērot. Tomēr, ja skolēnam mācības notiek attālināti, pēc nodarbībām virtuālajā vidē bērnu būtu jāmudina viedierīces nolikt malā un doties ārā, spēlēties, pastaigāties, jēgpilni piepildīt brīvo laiku. KRC “Jaunķemeri” ergoterapeite Elza Sebre.

    Ņem vērā, ja ilgstoši nākas mācīties pie datora:

    • Monitora augšējai malai jābūt novietotai acu līmenī.
    • Laiku pa laikam bērnam jāatgādina par pareizas sēdēšanas pozas ievērošanu.
    • Ik pēc 30 – 40 minūtēm jāpieceļas, jāizpilda vingrinājumi gan muskuloskeletālās sistēmas, gan redzes atslodzei.
    • Ja brīvajā laikā bērns vēlas spēlēt spēlīti savā viedtālrunī, māci turēt ierīci acu augstumā, lai izvairītos no piespiedu pozas ar zemu noliektu galvu.
    • Lai ierobežotu brīvo laiku, ko bērns pavada telefonā vai planšetdatorā, var izmantot kādu no aplikācijām. “Viena no tādām ir Family Link, ko lietoju arī es, lai limitētu savas vecākās meitas pavadīto laiku viedierīcēs,” pieredzē dalās ergoterapeite Elza Sebre..
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē