• Ar zīdaini uz ballīti?

    Bērns
    20. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ziemassvētku laikā notiek tik daudz dažādu interesantu pasākumu. Māmiņa vēlas piedalīties, tāpēc ņem zīdainīti līdzi. Vai tas nekaitē mazuļa veselībai? Konsultē neiroloģe Ilze Mežinska.

    Mazuļiem pirmajā dzīves gadā imūnsistēma tikai veidojas, tāpēc zīdainīti nav vēlams ņemt līdzi uz pasākumiem, kuros piedalās daudz cilvēku. Vecāki nevar zināt, kādi cilvēki tur atradīsies, iespējams, – kāds tikko izslimojis kādu vīrusinfekciju, kāds uz pasākumu ieradies slims, citam var būt pat kāda hroniska kaite. Pat, ja māmiņa mazuli baro ar krūti un zīdainītis saņem imunitātes devu, cīnīties pret bīstamām slimībām viņam var nepietikt spēka. Mazuļi pirmajā dzīves gadā vīrusinfekcijas pārslimo daudz smagāk, ar komplikācijām. Latvijā tieši ziemas laikā aktivizējas dažādas slimības.

    Labāk mājās

    Pirmajā dzīves mēnesī zīdainītim vajag tikai māmiņu, kas mazuli paēdina, apkopj un sniedz viņam mīļumu. Mazais cilvēks tikko sācis iepazīt savas mājas, mammu, tēti, citus tuvos ģimenes locekļus, viņam nav vajadzīga svešu cilvēku klātbūtne. Tā viņu var nogurdināt un satraukt. Bieži vien draugi, radi, paziņas, nepadomājuši, ka mazulim ir kaitīgi, pat bīstami atrasties daudzu svešu cilvēku tuvumā, ierodas ciemos pat nedaudz apslimuši. Ja mājās tomēr tiek rīkotas svinības, vislabāk mazulim palikt atsevišķā, klusā istabā, viesiem palūgt bēbīti netraucēt, neņemt rokās, nebučot.

    Vienu līdz trīs mēnešus vecs mazulis var piedalīties ģimenes pasākumā, kur kopā sanāk ne vairāk divdesmit tuvinieku. Bieži vien mazulīši no daudziem svešiem cilvēkiem nobīstas un sāk raudāt. Svētkus labāk svinēt mazuļa mājās, lai jaunajiem vecākiem ar zīdaini nav jādodas ārpus mājas.

    Trīs līdz deviņus mēnešus vecu mazuli var ņemt līdzi arī uz nelieliem saviesīgiem pasākumiem ārpus mājas. Tomēr, ja vien iespējams, no lielām svinībām labāk izvairīties.

    Deviņu līdz divpadsmit mēnešus vecu mazuli var ņemt līdzi arī uz lielākiem pasākumiem, taču der apsvērt, kādi cilvēki būs pasākumā, vai tur nebūs pārāk skaļi.

    Lielam pasākumam labāk teikt

    Līdz gada vecumam mazuļiem nav vēlams atrasties lielos saviesīgos pasākumos, kur ir liels troksnis, mūzika. Lai arī vecākajam bērnam notiek svētku eglīte un visa ģimene gribētu aiziet kopā, māmiņai ar mazuli labāk palikt mājās. Skaļa mūzika, cilvēku radīti trokšņi atstāj negatīvu iespaidu uz zīdaiņa emocionālo stāvokli. Spējas un skaļas skaņas mazo uzbudina, nobiedē. Ritmu dārdoņa, kas bieži sitas cauri skaļajai mūzikai, var kaitēt mazuļa dzirdei. Citkārt omulīgs mazulis var kļūt raudulīgs un nervozs. Mazais var būt trauksmains ne tikai vakarā pēc pasākuma, bet pat vairākas dienas. Vakarā mazajam būs grūti iemigt, viņš var gulēt nemierīgi.

    Māmiņai ar krūti mazuli ir vieglāk paēdināt, taču troksnis, apkārtējā kņada, svešu cilvēku klātbūtne bēbītim novērš uzmanību no svarīgākā darba – ēšanas. Mazulim nerodas ciešs kontakts ar mammu, kas ir tik svarīgs, un mazais nevar mierīgi paēst.

    Vairāki aptaujātie bērnu ārsti norāda, ka ņemt līdzi mazuli uz dažādiem pasākumiem ir kļuvusi par modes lietu. Daktere Anda Flaumane uzskata, ka bērniņš līdz gada vecumam no šādiem pasākumiem negūst nekādu prieku, tieši otrādi – trauksmi, nervozitāti un nedrošību.

    Ne vienmēr piedalīšanās svinībās mammai ar mazuli sagādā prieku, jo visu laiku jāuztraucas, vai mazais jūtas labi, lai viņš nesaslimst, lai nenobīstas. Ja māmiņa vēlas doties uz balli, labāk sarunāt vecmammu vai auklīti uz vienu vakaru, kas pieskatītu mazuli.

    Ja māmiņa ar mazuli tomēr vēlas piedalīties saviesīgā pasākumā, der apsvērt:

    • Cik cilvēku piedalīsies pasākumā, vai viņi būs veseli? Ja zināms, ka kāds no viesiem būs apslimis un tomēr dosies uz svinībām, der apvērt iespēju palikt mājās.
    • Vai pasākuma norises vietā mazulim mazajam varēs pārmainīt autiņbiksītes, nomazgāt dibentiņu.
    • Vai mazulim varēs nodrošināt pēc iespējas nemainītu dienas režīmu– ēdināšanas laiku, gulēšanu.
    • Kur varēs mazuli paēdināt. Ja mazais ēd piena maisījumu, kur varēs uzsildīt pudelīti.
    • Kāda telpā temperatūra – vai nebūs pārāk karsts vai auksts, vai nebūs caurvējš. Vai nebūs pārāk krasas temperatūras maiņas, jo mazuļi bieži vien cieš no pārkaršanas, kas var viegli notikt, ja silti saģērbtu mazuli ved automašīnā, kuru vēl apsilda.
    • Vai iekārtojums telpā ir drošs,  -mazulis, kurš rāpo vai tikko sācis staigāt, nepiekļūs pie bīstamiem priekšmetiem, vai nevarēs aizsniegt eglīti, sveces, elektriskās lampiņas, spīguļus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē