• Istabas augi vasaras režīmā

    Māja
    Zanda Lielbārde
    19. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vismaz 80 procentu Latvijā populāro telpaugu siltajā sezonā labprāt iznāk uz terases, balkona vai zālienā, nekautrīgi konkurējot ar dārza augiem. Atlikušajiem 20 procentiem – tropu augiem – šejienes vasaras nebūs gluži piemērotas. Konsultē Zane Purne, Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja.

    Iznesot telpaugus ārā, tie pie jaunajiem apstākļiem ir jāpieradina pamazām, ievērojot šādus noteikumus:

    • Nav vēlams augus novietot tiešos saules staros, kas tos var apdedzināt. Aizsargāšanai derēs, piemēram, koku paēna vai agroplēve.
    • Labāk telpaugus likt aizvējā, lai vējš neplēš, nepurina lapas un neapgāž puķupodu.
    • Svarīgi sargāt no pārlieka mitruma – lietains laiks vasarā dažkārt mēdz būt pat vairākas nedēļas pēc kārtas.
    • Ja saule apdedzina auga lapas, tās ir jānogriež, ļaujot izaugt jaunām.

    Ārā

    • Kaktusus un sukulentus noteikti vajag izlikt ārā. Tie izskatīsies skaisti gan savos puķupodos, gan arī izstādīti kastēs. Sukulenti, kam saule ļoti vajadzīga, ārā sakrāsosies neiedomājamās krāsās un pa gabalu pat izskatīsies, ka zied pelargonija vai petūnija.
    • Aloje, naudas koks un līdakas aste – šie augi ļauj saimniecei doties atvaļinājumā un gluži labi izturēs bez laistīšanas vismaz divas nedēļas.
    • Citrons, šeflēra, eriobotrija un asparāgs.
    • Dažādu veidu palmas (vašingtonija, dateļpalma, fēnikspalma) un gumijkoki atzinīgi novērtēs saimnieces pūles, radīs uz terases mazliet eksotisku atmosfēru un vasarā krietni saņemsies un sakuplos.
    • Zantedešijas var droši izstādīt piemājas dobē, kopt tāpat kā varbūt montbrēcijas vai gladiolas.
    • Dižmeldri – izstādāmi ūdenstilpē.

    Iekšā

    Temperatūras svārstības, kas ir īpaši izteiktas augustā, kad dienā vēl gaiss iesilst ap 20 grādiem, bet naktī – vien 10, nebūs piemērotas tropu augiem – medinillai, falenopsim. Arī tie, protams, labprāt elpotu svaigu āra gaisu, taču mūsu klimats šiem augiem nav sevišķi draudzīgs.

      Kā kopt?

      Ārā iznesti istabas augi ir jākopj tāpat kā telpās: ja reizi nedēļā tie ir mēsloti, šo ritmu nevajag mainīt. Laistīšana būs atkarīga no tā, kādā podā augs atrodas: ja māla podā, tad jālaista biežāk, jo māls uzsūc ūdeni, ja plastmasas – retāk un jāuzmanās, lai augu nepārlietu. Jānovērtē arī, vai nav laiks pārstādīt piemērotākā podā – pirms došanās vasaras brīvdienās pie dabas tam būtu īstais laiks.

      Telpās augiem vajadzētu atgriezties tad, kad gaisa temperatūra vairākas naktis pēc kārtas noslīd zem 10–12 grādiem.

      Kaitēkļu drauds

      Ja istabas augi iznesti ārā, tos apdraud kaitēkļi – tīklērces, laputis, baltblusiņas. Talkā var ņemt ūdensstrūklu vai kādu tautas līdzekli – tomātu uzlējumu, ķiploku šķīdumu vai kolu, kas arī iematojusi kaitēkļu iznīcinātājas slavu. Tomēr nav nekādas garantijas, ka ar šiem līdzekļiem izdosies tikt galā – visticamāk, tie būs efektīvi tikai īsu brīdi.

      Cīņa ir grūta tādēļ, ka kukaiņu olas ir ļoti dzīvotspējīgas, nereti iztur pat pesticīdu uzbrukumu un izšķiļas veselīga nākamā paaudze. Tomēr pie ķīmijas jāķeras vien tad, ja citādi apkarot kaitēkļus nav izdevies. Labā ziņa – tā kā telpaugus uzturā nelietojam, tos var droši miglot, tomēr jāņem vērā, ka ķīmiskie līdzekļi ir stress gan augam, gan cilvēkam, un pirms miglošanas jāparūpējas par savu drošību ar attiecīgiem aizsarglīdzekļiem.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē