• Padomi sīpolu uzglabāšanai no bioloģiskās zemnieku saimniecības «Vizbuļi»

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    12. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Adris Tone
    Uz bioloģisko zemnieku saimniecību «Vizbuļi» Penkulē aizbraucam gada vissliktākajā dienā – 8. augustā. Pavisam netālu redzam gan mājas ar lupatās sasistiem šīfera jumtiem, gan nolauztus un izgāztus kokus, gan – vienā pašā labības laukā – piecus bojā gājušus stārķus. Pašiem «Vizbuļiem» gan lielākās briesmas gājušas secen, tomēr viens kartupeļu lauks krusas nokapāts tā, ka laksti vairs nav jāpļauj un jāsmalcina. Bet kurš tad var būt mierīgs un priecīgs, ja citiem tuvumā viss iznīcināts. Tomēr Jānis Hercbergs saņemas un mazliet pastāsta, kā šogad gājis sīpoliem.

    Svarīgākais – labi izžāvēt

    Pirms 11 gadiem, kad Vizbuļos bijām pirmoreiz, Jāņa mammai Laimai sīpoli bija hobijs un izveidota pat neliela sīpolu kolekcija. Lielā bilde raksta sākumā ir no tiem laikiem. Taču saimniecībā, kur audzē gan kartupeļus, gan citus dārzeņus uz lauka un siltumnīcā, gan puķes un tur arī lopus, prātīgāk ir nesīkumoties. Tāpēc šogad ir tikai divas sīpolu šķirnes – dzeltenie ‘Cupido’ un sarkanie ‘Red Baron’. Laika apstākļi nav lutinājuši – vispirms bija sauss un karsts, pēc tam ja ne katru, tad katru otro vai trešo dienu gāza kā ar spaiņiem. Tomēr abas šķirnes augušas vareni – viena sīpola svars pāri 300 gramiem nav nekāds retums. 

    Arī dienā, kad esam Vizbuļos, lielākā daļa vēl guļ uz lauka dubļos. Jāķer katra sausā diena, lai sīpolus novāktu. Zeme ir tik slapja, ka arī tad, ja gluži peļķē sīpoli neguļ, saspiežot to saujā, var izspiest ūdeni – gluži kā no piemirkuša sūkļa. Ilgi tā mirkstot, sīpoli var sākt bojāties. 

    Novāktos sīpolus sausākā rudenī var kādas dienas atstāt uz lauka, lai apžūst, bet tādā kā šogad ar steigu jānes iekšā žāvēties. Lielajiem sīpoliem arī kāti ir tik resni, ka slikti žūst. Lakstus tiem apgriež vēl uz lauka, bet tik un tā paliek krietns lapu vēdeklis, kam jāsakalst. Īsāk griezt arī nevar, jo tad caur griezumu sīpolā var iekļūt infekcija un tie var sākt pūt. Galdi sīpolu žāvēšanai iekārtoti siltumnīcā, visas lūkas un durvis ir vaļā, lai vēdinās. Bet, tā kā ir ļoti mitrs un tikai dažas dienas bijušas pietiekami siltas, vajadzējis pat kurināt, lai sīpoli žūtu. Gatavs ir tad, kad kātiņš čab un saknītes sakaltušas.

    Tad notīra vēlreiz un var likt glabāties. Vizbuļos glabā tīkla maisos.

    Audzē no sīksīpoliem

    Arī bioloģiskie zemnieki drīkst pirkt un stādīt tādus pašus sīksīpoliņus kā visi citi, ja vien sīpoliņi nav kodināti. Lielākā daļa sīpolu, ko pārdod sēklu tirgotāji, arī nav kodināti, bet gan karsēti.

    Saimniecībā neizmanto minerālmēslojumu, bet tikai govs mēslus no pašu liellopiem. Sīpolu gadā kūtsmēslus uz lauka neliek. Tiem jāiztiek no tā, kas palicis pāri kartupeļiem, kuri šeit auga iepriekšējā gadā. Tajā pašā vietā sīpoli atgriežas pēc trim vai četriem gadiem.

    Stāda un kopj, cik vien iespējams, izmantojot tehniku. Kad sīpolēni ir iesakņojušies, bet vēl nav sadīguši, sāk ecēt. Kad sīpoli sadīgst un vairs ar ecēšām nevar braukt pāri, neķerot mazos lociņus, pēc tam vēl vadziņas vienreiz nogrābtas ar grābekli un vienreiz izravētas, un vagu starpas rušinātas. Kad jūlijā sākās lietus, vairs nebija iespējams ne rušināt, ne ravēt, un saauga nezāles. 

    Novākšana gan ir roku darbs. 

    Padomi sīpolu glabāšanai

    • Lai sīpoli labi glabātos, tie kārtīgi jāizžāvē. Jāglabā vietā, kur ir sauss un 6–8 grādus silts.
    • Žāvējot sīpoliem atstāj klāt lapu vēdeklīti un saknes, lai tie nesāktu bojāties.
    • Žāvē siltā un labi vēdināmā vietā, piemēram, siltumnīcā uz sieta galdiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē