Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Lai nākamgad tomāti tikpat garšīgi! Kā pareizi ievākt tomātu sēklas?

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    24. augusts
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: goffkein.pro / Shutterstock
    Lai būtu cerība, ka nākamajā gadā izaugs tikpat garšīgi tomāti kā tie, kas iepatikās šogad, pats svarīgākais – sēkliņas jāvāc no šķirnēm, nevis hibrīdiem, taču ir vēl dažas gudrības, kas jāņem vērā.

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Iesaka Natālija Zeltiņa, kaislīga tomātu kolekcionāre. Oficiāli ierakstīta Valsts augu aizsardzības dienesta dārzeņu šķirņu kolekcionāru reģistrā un drīkst izplatīt tomātu sēklas. Viņa audzē vairāk nekā 300 tomātu šķirnes! Natālija ir oficiāli atzīta kolekcionāre, kas drīkst ne tikai ievākt, bet arī pārdot kolekcijas tomātu sēklas, un tādu kolekcionāru nav daudz.

    Ņem vērā! Pats svarīgākais – sēkliņas jāvāc no šķirnēm, nevis hibrīdiem. Šķirnes ir, piemēram, ‘Jūrmala’, ‘Kondīne’, kā arī tās, ko piedāvā kolekcionāri. Pats svarīgākais, lai aiz šķirnes nosaukuma nesekotu apzīmējums F1 – tas liecina, ka šķirne ir pirmās paaudzes krustojums. Lai tādu iegūtu, jākrusto noteikti vecākaugi. Kādi – to zina tikai šķirnes īpašnieks. No hibrīdiem sēkliņas dažkārt mēdz būt neauglīgas. Ja arī ir auglīgas, no tām var izaugt tomāts, kas nemaz nelīdzināsies vecākam.

    Ja gribi audzēt tomātus no paša vāktām sēklām

    1. Sēklām ņem gatavu tomātu no otrā ķekara – ne pašu lielāko, ne mazāko, bet gan vidēju, šķirnei raksturīgu.

    2. Pārgriež uz pusēm – horizontāli, pa vidu starp kātiņu un augļa galotni – tā, lai visas sēklu kameras ir atvērtas.
    3. No sēklu kamerām ar tējkaroti izņem sēkliņas kopā ar visu želejveida mīkstumu, kurā tās atrodas, un ieliek traukā, piemēram, krūzītē. Gaļiņa paliek apēšanai. Sēklu daudzums vienā tomātā mēdz būt visai atšķirīgs. Turklāt tieši lielajiem, gaļīgajiem, miltainajiem tomātiem mēdz būt labi ja desmit sēkliņu, turpretī dažai citai šķirnei – pat vairāki simti.
    4. Noliek siltā (ne karstākā par 40 grādiem) vietā, ieteicams tumsā. Palaikam apmaisa.
    5. Apmēram trešajā dienā šķidrums kļūst ūdeņains, un sēkliņas sāk no tā labi atdalīties.
    6. Krūzītes saturu ielej sietiņā un sēklas kārtīgi noskalo tekošā ūdenī.
    7. Sēklas izber uz papīra, piemēram, rakstāmpapīra, pie kura tās nepielips, un izžāvē. Žāvēšanai labi noder siltā grīda – tā nekad nebūs par karstu. Labāk pažāvēt ilgāk nekā nolikt glabāties par agru, jo labi neizžuvušas sēklas sāks pelēt.
    8. Kad sēklas izžuvušas, pagatavo tām papīra turziņu vai arī ieliek aploksnē, ar zīmuli vai neizplūstošu tinti uzraksta nosaukumu un glabā istabas temperatūrā – kādā plauktā – līdz sējai. Natālijas pieredze liecina, ka vislabāk tomātu sēklas dīgst aiznākamajā gadā pēc vākšanas. Un dzirdēts, ka pat pēc 10–12 gadiem vēl ir sējamas.

     

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē