• FOTO: Ar īsto lauku sajūtu. Ciemojamies Venta Kraukļa ģimenes mājās Valkā

    Māja
    Evija Kalnbērza
    22. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kaspars Krafts (F64)
    Netālu no Valkas centra lauku noskaņā dzīvo bijušais Valkas mērs, leģendārās grupas «Bumerangs» mūziķis kopā ar sievu, diviem bērniem, trim suņiem, kaķi un pilnu dīķi zivju.

    Ciemos ierodas stirnas un lūši

    Valkas novada domes deputāts Vents Armands Krauklis kopā ar sievu Līgu un abiem bērniem Tomasu un Dārtu dzīvo pāris hektāru plašā īpašumā. Pagalmā trīs suņi draudzīgi trenkā žagatu un ciemiņiem nepievērš uzmanību. Saimnieki stāsta, ka turpat no meža ik pa laikam iznāk stirnas, pa retam arī kāds lūsis. Mājas terasē Vents cienā ar paša darītu sulas dzērienu no dārza veltēm – aronijām, ķiršiem, cidonijām, vīnogām. Sulas ir mana specialitāte,» tā Vents. «Savukārt sievas Līgas pārziņā ir puķes. Īpaši lepna viņa ir par peonijām un rozēm,» skaidro saimnieks.

    Vents Armands Krauklis un Līga Avota-Kraukle ar bērniem.
    Vents Armands Krauklis un Līga Avota-Kraukle ar bērniem.

    Vaicāti, cik sen šeit dzīvo, Vents stāsta: «Nopirkām īpašumu pirms 19 gadiem, kad sāku strādāt Saeimā. Tolaik tikko sākās mūsu attiecības. Šeit bija vairāk nekā simts gadus veca māja, kurā padomju laikos bijušas kopmītnes fermas strādniekiem. Mēs īrējām dzīvokli Rīgā, un šī bija brīvdienu māja. Nedēļas nogalēs ar kaķi un suni, kas paši kāpa somā, braucām uz Valku. Vairākus gadus te mitinājās mana mamma, kura pagājušajā gadā devās mūžībā.»

    Sākot saimniekošanu, Kraukļi no teritorijas izveduši piecas kravas ar atkritumiem. «Pēc tam vēl daudzus gadus ik pavasari no zemes līda laukā dažādi mēsli. Izcirtām krūmus, savedām kārtībā māju, pussabrukošo kūti nojaucām, atstājām pagrabu un šķūnīti, lai būtu īstā lauku sajūta.»

    Krauklim vecuma dēļ nedod kredītu

    Jau no sākta gala Vents un Līga zinājuši, ka viņiem ģimenē būs divi bērni. «Pirms 10 gadiem, kad dēlam Tomasam bija divi gadi, mēs pārcēlāmies dzīvot jaunajā mājā. Kredītu ņēma Līga. Man nedeva, jo esot par vecu. Iegādājāmies gatavu projektu, ko nedaudz pamainījām un samērā lēti uzcēlām. Līga gribēja ziemas dārzu, taču to izveidot ir pārāk dārgi, tāpēc tagad mums ir alternatīva – terase. Sākotnēji tā bija bez jumta, bet ar izbīdāmām karnīzēm. Sānos ir stikla sienas, caur kurām viesi reizēm mēģina iziet cauri. Tad Līgai radās ideja, ka vajag jumtu un priekšā durvīm sētiņu, lai kaķis un suņi te nestaigā. Lielāko dienas daļu, kad nestrādājam pagalmā, pavadām šeit,» stāsta Vents.

    Katru nedēļu ierodas ciemiņi

    Ģimenē ikdienas darbi ir sadalīti. «Mani darbarīki ir trimmeris, zāģis un cirvis, Līgai – zāles pļaujamais traktors. Man viņa neļauj pļaut, jo es to darot mākslinieciski, bet viņai vajag taisnas līnijas,» smejas Vents.

    Viņš slavē Līgu un stāsta, ka sievai piemīt talants gatavot ātri un garšīgi, bet pats galvenais – ātri saposties. To viņš īpaši novērtējis, kad Valkas mēra laikā reizēm intensīvajā darba ritmā sievai piemirsis atgādināt, ka ir pasākums, uz kuru paredzēts iet kopā. Dažkārt Līga pēdējā brīdī par iecerēm uzzinājusi no vīra sekretāres.

    «Nav bijis nedēļas nogales, kad mums nebūtu ciemiņi,» saka Vents un piebilst, ka tagad vienu ciemošanos reizi viņiem ir parādā komponists Jānis Lūsēns ar dzīvesbiedri Eviju Mundeciemu, kuri Valkas novadā iegādājušies Ozolu skolu un izveidojuši tur kultūrvietu. «Lieldienās te bija ukraiņu bēgļi, kas priecājās par mūsu tradīcijām un stāstīja par savējām. Te viesojušies arī azerbaidžāņi un turki, kuri brīnījās, kāpēc vietā, kur dzīvo pilsētas mērs, mājai apkārt nav sargtorņu,» atminas Vents.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē