• Ilgtspējīgais ģimenes bizness aizsākās Skotijā

    IEVA dzīvo zaļi
    Ilze Klapere
    25. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mākslinieces MAIRITAS JONIKĀNES un arhitekta IVARA KALVĀNA ģimenē allaž virmojis radošais gars – nu jau vairākus gadus ģimene ar meitām Elzu un Telmu mīt Latvijā, bet savulaik vairākus gadus dzīvojuši Skotijā, kur Ivars studēja arhitektūru, bet Mairita uzsāka patstāvīgu radošo darbošanos rokdarbu jomā.

    Silti pelēkais ir pamanāms
    Mairitas dizaina konts @warmgreycompany vietnē Instagram uzrunā ar acij tīkamām skaistām krāsām, gaišumu un vieglumu, un bildēs redzamās lietas gribas aptaustīt un lietot – mazgājamā papīra vācelītes, somas un maisi lielākoties fotografēti interjerā un dabā, un šādi lietām uzreiz ir skaidri redzams pielietojums.
    «Savu radošo darbību Warm Grey Co veidolā uzsāku, dzīvojot Skotijā, Edinburgā, kad devos otrā bērna kopšanas atvaļinājumā no darba grafiskā dizaina jomā.
    Nekādus biznesa plānus nerakstīju un tālejošus sasniegumu mērķus neizvirzīju – sākās viss ar dažādu bērnu un pieaugušo aksesuāru (lācīši, lentītes, mīkstās rotaļlietas, lina šalles u. tml.) šūšanu un aitas vilnas aksesuāru filcēšanu. Nosaukums Warm Grey Company ietver sajūtas par siltumu, neitralitāti un dabīgumu. Tolaik Skotijā es daudz domāju par pelēko latvieti: vai tiešām tāda ir mana identitāte – būt vienai no, nepamanāmai… Tomēr tā nebija, mani pamanīja,»
    smaida Mairita.

    Bērza tāss vācelītes
    Darbu procesā Mairita nejauši atklājusi jaunu materiālu – mazgājamo papīru jeb Kraft Tex – un sākusi to pētīt un eksperimentēt: «Sākumā tas ir stīvs kā plāns kartons, bet, to lietojot un mazgājot, celulozes šķiedras mīkstinās un pārvēršas par ādai līdzīgu materiālu. Tās sajūtas, kas radās, to taustot, uzreiz manī raisīja ideju – bērza tāss vācelītes! Šis dizains iemieso spēcīgu latvisko piederību un bērnības atmiņas no saulainās bērzu birzs, kas šķita īpaši dārgas, esot prom no Latvijas tik ilgu laiku.»
    Pirmais tirdziņš, kur Mairita atklāja, ka viņas veidotās lietas citiem patīk, bija Edinburgas Šteinera skolā, kur bērnudārzā gāja vecākā meita. «Turpināju spēlēties ar dažādām krāsām un iemīlēju indigo dabīgo krāsu.

    MAIRITA: Manis radītās indigo papīra vācelītes tika Etsy Awards finālā, kas arī pavēra plašās Etsy tirgus durvis uz pasauli.

    Esmu piedalījusies arī Craft Scotland izstādē Edinburgā, kas bija īpašs novērtējums manam darbam un sasniegumiem, kā arī veiksmīgi piedalījusies vairākos Etsy Made local Skotijā. Domāju, ka šī ir lieliska ideja, kādu varētu realizēt arī Latvijā. Tas stiprina un satuvina radošos cilvēkus, un citu radošums savukārt iedvesmo darboties pašam!»

    Mājīgums un saikne ar dabu

    Sākumā Mairita papīru drukājusi sietspiedē, blokspiedē, bet, pieprasījumam augot, pievērsusies digitālajai drukai un atklājusi aplikācijas tehniku, kas ļauj izmantot arī papīra atgriezumus, tādējādi atbalstot bezatkritumu ražošanu. Tuvākās nākotnes plānos ir arī radošās studijas izveide Rīgā, kā arī vairāk pievērsties sietspiedes tehnikai, kurai šobrīd mazajā mājas darbnīcā nav vietas.

    Pirms pāris gadiem ģimene tika pie jaunas mājvietas, un viņu izvēle sabalsojas ar līdzšinējām dzīvesstila vērtībām. «Mūsu mājoklis – dzīvoklis, ko iegādājāmies Rīgā, 19. gadsimta beigās celtā koka mājā, – bija pamatīgi cietis gan no nepielūdzamā laika zoba, gan no neskaitāmu apdzīvotāju nevērīgās attieksmes. Tajā maz kas bija saglabājies no sendienām, tādēļ mūsu pieeja bija saglabāt vismaz kaut kādas pagātnes liecības – vai nu pussatrupējušas koka durvis, vai eksponēt zem nodrupušā apmetuma atklājušos guļbaļķu sienu. Ņemot vērā būvdarbu astronomiskās cenas, lielais vairums remontdarbu ir veikts pašu rokām. Daudz kas vēl ir nepabeigts, atjaunošanas procesā, prioritāti dodot pirmās nepieciešamības vajadzībām. Taču patlaban mūsu mājoklī galvenais uzsvars ir uz mājīguma radīšanu, un šajā ziņā Mairita ir nepārspējama,» stāsta Ivars.

    Radošās enerģijas plūsmā
    Vaicāta, kā notiek radošais dizaina process un vai var uzminēt, kādi produkti cilvēkiem patiks, Mairita saka, ka visvairāk paļaujas pati uz savu patikšanu: «Tirgu nekad neesmu speciāli pētījusi, vienkārši daru to, kas man padodas, un sekoju savam aicinājumam, tāpēc process man ir kā spēlēšanās un meditācija. Es pat teiktu, ka esmu sasniegusi savas radošās enerģijas plūsmas stāvokli, kas virza, un cilvēks pats vispār nejūt, kā paiet laiks, jo viss rit tādu dabisku gaitu…»

    Dizaina izveidi Mairita sāk ar skicēm, tad uztaisa paraugus un novērtē rezultātu. Ja man patīk, gan arī citiem patiks – tāda ir viņas pārliecība. «Viss manis radītais ir mans subjektīvais spriedums par to, kas ir skaists. Arī visus ražošanas posmus paveicu es pati, ar nelielu vīra palīdzību pie papīra grozu izgrozīšanas, kas prasa fiziski spēcīgas rokas.

    MAIRITA: Redzu, ka manus darbus novērtē estēti, kas domā par savu eko pēdu un kam ārišķība nav pašmērķis

    Produktu dizains ir vienkāršs un minimālistisks, to galvenā vērtība ir funkcionalitāte un ilgtspēja. Jaunus dizainus radu, vadoties arī pēc savām un ģimenes vajadzībām. Skatoties kopumā, redzu, ka vispopulārākie ir manis radītie lielie veļas grozi, maizes grozi un pusdienu somas, kā arī iepirkumu maisi. Dažreiz jauni dizaini rodas pēc klienta vēlmēm, un tad es tos piedāvāju arī citiem. Papīra lampas sākotnēji radīju mūsu ģimenes dzīvoklim, un tās sanāca tik ļoti elegantas, ka izlēmu piedāvāt arī citiem un dažādās krāsās. Tiesa, lielākā daļa manu klientu ir Lielbritānijā un ASV, bet priecājos, ka tagad arī Rīgā veikalā Zemes draugs var aptaustīt un iegādāties manas vācelītes.»

    Iedvesmo ģimene un daba
    Par savu šābrīža dzīves veiksmīgo darbošanos Mairita ir pateicīga savai mammai Maijai, kas ir drēbniece, modelētāja. «Radošums un arī praktiskās prasmes manī ir ieliktas jau agrā bērnībā, kad visapkārt bija daudz krāšņu audumu, iespēja šūt un radošā brīvība. Daudz iedvesmas nācis arī no mūsu bērniem – Elzas un Telmas, kas ir pasauli un dabu izzināt mīlošas meitenes un caur savu skatījumu pievērš manu uzmanību tādām detaļām, ko es nepamanītu. Tāpat esmu iedvesmojusies no kopīgiem ceļojumiem un būšanas pie dabas, kas ir visvērtīgākā pieredze kopā ar ģimeni,» pārliecināta Mairita.

    Būšanu pie dabas ģimene praktizē, cik vien iespējams bieži, brīvajās dienās un īpaši vasarā dzīvojot ģimenes piejūras īpašumā, kas ir meža un mežam atkarotu cirsmu ieskauts. «Meža mājiņā, kā mēs to dēvējam, uzsvari ir pavisam citi nekā Rīgas dzīvoklī – tur ērtības ir noliktas otrajā plānā. Galvenais ir maksimāla saikne ar dabu, un mūsu meža namiņš tam ir spilgts piemērs. Caurspīdīga un puscaurpīdīga polikarbonāta sienas izdzēš barjeras un ļauj baudīt apkārtni ar visām maņām,» stāsta Ivars, piebilstot, ka viņa izpratne par ilgtspējības jautājumu ir
    gaužām vienkārša – less is enough (mazāk ir pietiekami – angļu val.). «Vienkārši izsakoties, tas ir pieticīgums. Te gan jāprecizē, ka tas galvenokārt attiecas uz lietām – uzturu, apģērbu, mājokli –, bet nav attiecināms uz garīgo sfēru. Runājot par ilgstpējību kopumā, nav jau vienas pareizās receptes. Daudzi ceļi varētu vest pie globālo problēmu risinājuma, bet ar nosacījumu: pamatu pamats ilgstpējībai ir kritiska domāšana kopsakarībās un spēja redzēt tālāk par šeit un tagad. Tas ir tas, ko es vēlētos iemācīt saviem bērniem – spēju saprast rīcības cēloņus un sekas.

    IVARS: Man šķiet, ka pasaulē aizvien valda cieša pārliecība, ka daudzas rīcības paliks bez sekām…

    Ceru, ka jaunajai paaudzei šī spēja – domāt vairākus soļus uz priekšu – būs izkoptāka.»

    Zaļie paradumi Mairitas un Ivara ģimenē

    ● Daudz braucam ar velosipēdiem ikdienā, brīvdienās garākos ģimenes izbraucienos.
    ● Mājas atjaunošanā cenšamies saglabāt veco vai aizstāt ar līdzvērtīgu materiālu. Piemēram, grīdas sākotnēji sedza izpuvis parkets, mēs ielikām jaunu ozolkoka parketu. Sienas siltinājām ar kokšķiedras vati un dabīgo kaļķa apmetumu un krāsojām ar krīta krāsām.
    ● Liela daļa mēbeļu mūsu mājās ir second hand, arī no Edinburgas atvestās lietas ir lietotas. Viena īpaši mīļa darba kumode savākta no ielas (pelēkā kumode fotogrāfijā ar nepabeigto durvju ailu, kur atsedzas mājas būvmateriāli – guļbaļķi). Mēbeles paši atjaunojam un krāsojam ar krīta
    krāsām.
    ● Veidojam dārzus visur – Rīgas mājās (puķes, smilgas un garšaugi), pie vecākiem laukos un arī piejūras namiņa mežā (augļu koki, ogu krūmi un dārzeņu dobes).
    ● Koncepts WabiSabi ir būtisks gan papīra biznesā, gan arī ikdienā. Visam nav jābūt perfektam, bet vērtība ir tieši tajā, ka lietas atrodas apritē savā mainībā, to var redzēt, un tas nav jāslēpj. Izdilušu legingu ceļus var sašūt ar skaistiem ielāpiem. Pats galvenais, lai lietas pilda savu funkciju – to izskats, vecums un nolietojamība ir otršķirīga, pat papildu vērtība.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē