• 8 retro idejas, kas modē tagad

    IEVA dzīvo zaļi
    Ginta Vītola
    15. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ikviens no mums reizēm grib ko jaunu sev vai savam mājoklim, un īstenot savas ieceres var dabai draudzīgi. To var darīt, gan izvēloties dabīgas lietas, gan radot tās pats sev vai arī lietojot atkārtoti.

    1. LAIKS ROKDARBIEM

    Modē aktuāli dažādi rokdarbu stila apģērbi. Labs veids, kā iedvesmoties no aktuālajiem siluetiem, lai radītu savu oriģināldarbu. Šis ir laiks, kad varam atjaunināt vai iemācīties kādu rokdarbu veidu, lai radītu īpaši sev pielāgotu versiju. Adīts džemperis ar kvadrātveida kakla izgriezumu un garām piedurknēm.

    2. ADĪJUMI RULLĒ

    Atsauces uz vintāžas jeb retro stila apģērbiem. Arī šajā gadījumā ir vērts ieskatīties modes aktualitātēs, lai pārzinātu, kas no iepriekšējo laiku modes ir izdzīvojis un atgriezies atpakaļ šodienā. Piemēram, adītas vestes ir aktualitāte, kas šobrīd atguvusi popularitāti. Šādas vestes kombinē ar klasiskiem baltiem krekliem vai piegulošiem džemperiem.

    Adīta veste ar V veida kakla izgriezumu un rievota adījuma valnīšiem.

    3. MODE ATGRIEŽAS

    No jauna ir aktualizējušies zvanveida džinsi jeb kļošenes. Ja kaut kur aizķēries kāds mīļš šī džinsu tipa eksemplārs, tad ir īstais brīdis tam noraust putekļus. Mode mīl riņķot, tāpēc ik pa brīdim tā atzīst un akceptē kādu sen piemirstu lietu. Apvienojumā ar baltu kreklu, džinsi ir un paliek džinsi, kā mūžīga un pārlaicīga vērtība. Džinsu modē vienmēr ir stāsts par siluetu, šajā sezonā kļošenes ir atgriezušās.

    4. KOMBINĒ STILUS!
    Vintāžas stils tādā romantiskā izpratnē jau kādu laiku ir aktualitāte. Tas neaprobežojas tikai ar retro lietām, bet drīzāk ļoti smalki rada noskaņu par tēlu. Parasti šīs lietas raksturo izteikts retro piegriezums, krāsa vai materiāls. Ja spēj ar apģērbu izcelt un radīt smalkas atsauces uz aizgājušiem laikiem, tad to varētu pielīdzināt labām manierēm, kā arī labai izglītībai mākslas jomā. Zināt smalkās robežas un mācēt tās nepārkāpt, lūk, formula, kas palīdz nekļūdīgi lavierēt starp retro un mūsdienu modi. Tas nozīmē, ka vintāžas veikalā lieti noderēs zināšanas par šodienas modi, un tikai tad veidosies skaisti un oriģināli komplekti.

    Caurspīdīga mežģīņu blūze ar ziedu rakstu.

    5. PAŠTAISĪTS?
    Šāda veida interjera risinājumu veikalu piedāvātajos jaunumos ir pietiekami daudz, tāpēc ir vērts aizņemties šo ideju, lai radītu ko līdzīgu un alternatīvu. Piemēram, paštaisītu lustras abažūru vai stilīgu grozu lietu uzglabāšanai. Liela izmēra sveces laterna, kas savīta no jūraszāļu auklas.

    6. MATERIĀLI NO DABAS
    Dabiskie materiāli aizvien vairāk iedzīvojas mūsu interjeros. Ne tikai iepirkumu auduma maisiņš, bet arī uzglabāšanas veids ir svarīgs. Šie 100 % sizala grozi, protams, pretendē uz stilīga aksesuāra preci, bet stāsts ir arī par vienotas sajūtas radīšanu un pāreju uz dabiskāku vidi sev apkārt.

    7. VECMĀMIŅAS SERVĪZE
    Ja vien nav vēlmes par pilnīgi vienādām krūzēm, tad lietoto preču veikali ir kā dārgumu lādes, kur atrast visdažādāko formu un siluetu krūzes. Ja reiz pasaulē jau saražotas tik daudz lietas, tad trauki varētu būt tā lietu kategorija, kas varētu nokalpot savu mūžu līdz galam. Piemēram, dažādu rakstu trauki, kas savākti vienotā kolorītā, rada ļoti gaumīgu un personīgi izmeklētas kolekcijas iespaidu.

    Stikla tējas tase ar apakštasi, reljefu dizainu ar vieglu retro stila piesitienu.

    8. LIETOTI UN DEKORATĪVI
    Dekoratīvās spilvendrānas ir vēl viens elements, kas viegli pielāgojams mājas interjeram. Meklējot arī šos dekorus, ir vērts ielūkoties lietoto preču veikalos.

    Šīs lietas parasti nav novalkātas, jo pildījušas galvenokārt tikai dekoratīvo funkciju. Kas beidzis priecēt vienu, var iepriecināt citu, tāpēc, ja vien nevēlies pārmaksāt vai vienkārši meklē ko īpašu un neparastu, pārskrien ar vērīgām acīm arī tekstila plauktiem vintāžas veikalos. Bieži tur var atrast skaistus etniskus risinājumus vai arī greznus samta izstrādājumus.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē