• 11 padomi tiem, kas vēlas ēst tīrāk

    IEVA dzīvo zaļi
    Tīna Sidoroviča
    16. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ko nozīmē ēst tīru pārtiku? Vai runa ir par perfektiem, kārtīgi nomazgātiem un notīrītiem produktiem? Par tādiem, kas ir bez melnumiem un plankumiem? Šoreiz nē. Ēst tīru pārtiku, kas jau labu laiku ir sava veida modes tendence veselīgā dzīvesveida jomā, reizēm nozīmē pat gluži pretējo – ēst ābolu ar pleķīšiem vai kartupeli ar izaugumiem.

    Protams, tālu vesti un ārpus pašmāju dārziņa audzēti augļi un dārzeņi ir jānomazgā pirms ēšanas. Gluži tāpat kā pirms ēšanas nomazgājam rokas. Tomēr stāstā par tīru pārtiku galvenais uzsvars liekams nevis uz to, cik estētiski apēdamais baudāms ar aci, bet gan tā saturs.

    No kurienes braucis vai nācis produkts? No cik dažādām izejvielām gatavots ēdiens? Kas ir vai nav pievienots tam klāt audzēšanas laikā? Vai tas ir pārstrādāts un cik daudz un dažādos veidos?

    Tīras pārtikas ēdāju galvenais mērķis ir pēc iespējas pārtikt no tādiem produktiem, kas no dobes līdz šķīvim aizvadījuši vismazāk laika, kas garšo, kā tikko noplūkti un līdz ar to sastāvā joprojām saglabājušies arī visvisādi minerāli un vitamīni. Tātad – to ir vērts darīt, jo tas ir veselīgāk. Te arī vieta piebildei, ka ļoti apsveicami, ja šie tīrie produkti nav arī “apčubināti” ar ķīmiskām minerālvielām, kas gan nogalina nezāles un kukaiņus, gan atstāj pēdas izaudzētajā graudā, ābolā vai gurķī.
    Lai šajā vietā neaizbaidītu visus, kas tomēr iepērkas veikalos, nevis audzē savu pārtikas grozu paši, atgādināsim, ka lēmumus par ēdieniem, to uztura vērtību, veselīgumu un piemērotību tieši tavam vēderam un ēdienu gatavošanas iespējām pieņem tikai un vienīgi tu. Ņem vērā un dari to, kas ir ērti un pieejami, jo, kā rāda pieredze, ne visiem ir savs urbānais dārziņš vai vecmammas
    kartupeļu lauks, un ne visi var pieslēgties tiešās pirkšanas kustībai, iegādāties pilnu produktu klāstu no zemniekiem vai iepirkties ekoloģiskās pārtikas veikalos un tirgos. Sāc ar vienu lietu – ar to, kas ir visērtākā un pieņemama tev un tiem, ar ko sēdi pie viena brokastu, pusdienu un vakariņu galda!

    11 padomi tiem, kas vēlas ēst tīrāk!
    1. Vairāk dārzeņu un augļu
    Dārzeņu un augļu audzēšana rada mazāku kaitējumu videi, un skaidrs, ka neviens uztura speciālists vairs nešaubās, ka tieši veselībai nepieciešamo uzturvielu dārzeņos un augļos ir daudz. Šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas un augu savienojumi, kas gan dziedē, gan baro, gan aizsargā organisma šūnas no slimībām un citām veselības nelaimēm. Pastāv daudz un dažādi pētījumi, kas saista augļu un dārzeņu lietošanu uzturā ar samazinātu vēža un sirds slimību saslimšanas riskiem. Vēl viens būtisks ieguvums tīrēdājiem ir tas, ka liela daļa augļu un dārzeņu ēdama pa tiešo no dobes vai lauka – tātad patiešām bez jebkādas apstrādes – vien noplūc un noraus smiltis vai putekļus un ēd! Savukārt izvēloties bioloģiski sertificētus dārzeņus un augļus, samazini iespēju apēst arī pesticīdu atliekvielas, ar ko parastie lauksaimnieki var sagrēkot.

    Te daži ieteikumi, kā iekļaut ēdienkartē vairāk dārzeņus un augļus:

    • Gatavo raibus un krāsainus salātus!
    • Pievieno salātiem kādu augli – ābolu, zemeni, arbūzu vai mandarīnu!
    • Uzmet savai brokastu putrai vai pārslu porcijai pa ogai, banāna vai plūmes šķēlei!
    • Jau nomazgātus un sagrieztus dārzeņus aplej ar nelielu šļuku olīveļļas un pievieno garšaugus – šādu ēdiena sagatavi var glabāt ledusskapī un uzēst tad, kad “nekā nav, ko ēst”.
    • Zupām un sautējumiem pamēģini pievienot arī spinātus, kalē, kolrābjus vai ķirbjus.
    • Ja nav dārza un citu variantu, arī pašu saldēti vai veikalā pirkti saldētie dārzeņi lieliski derēs ātrai ēdiena maltītei.

    IEGUVUMS. Maltīte, kas nav ilgi cepta vai pārstrādāta, ilgāk saglabā vitamīnus un uzturvielas.

    2. Mazāk jau sagatavotu ēdienu
    Lai ēdienu varētu lietot ilgāk, mūsdienās izdomātas dažādas tā uzlabošanas un paildzināšanas metodes. Un it kā tik šķietami vienkāršā ēšana – vien atver iepakojumu un uzsildi – patiesībā slēpj sevī neredzamos zemūdens akmeņus. Šādai ātri pagatavojamai pārtikai nereti pievienotas ne tik veselīgas un vajadzīgas vielas – papildu cukuri, mākslīgās krāsvielas, stabilizētāji u.c. Piemēram, čipsi, cepumi un citas ātrās uzkodas. Parasti šie našķi nesatur nekādas vērtīgas uzturvielas, bet gan kaitīgus cukurus, sodu un citas piedevas, kas ļauj tiem ilgstoši nebojāties.
    IEGUVUMS. Neatsakies no našķiem pavisam, ja tas sākumā ir grūti, taču ierobežojot to apēšanu, izvairīsies no lieka cukura un sāls.

    3. Lasi sastāvu uz etiķetes
    Lai gan pats tīrās ēšanas princips ideālā variantā nozīmē, ka ēd visu svaigu un tikko no koka vai dobes ievāktu, reālā dzīvē pārtiku tomēr pērkam arī veikalos. Un diemžēl iepakojumos. Jau minēto pievienoto piedevu dēļ, svarīgi atcerēties lasīt to, kas uz iepakojuma uzrakstīts – lai zinātu, vai un cik daudz dažādu burtu un ciparu kombināciju ir produkta sastāvā. Jo vairāk, jo sliktāk. Piemēram, riekstus labāk pirkt tādus, kam sastāvā nav pievienota augu eļļa – apgrauzdēt tos eļļa taču vari pati savā mājas cepeškrāsnī, ja vien vēlies. Līdzīgi ar pievienotu sāli – tā noteikti nav vajadzīga, ja gribi uzgrauzt riekstus. Bez sāls var iztikt. Līdzīgi neiedomājamu brīnumi var pārsteigt izlasot etiķetes uz jau gatavu salātu iepakojumiem – tu domā, ka pērc veselīgus dārzeņus salātus, bet tad…ieraugi, cik daudz tur ir cukuru, sāls, eļļu un citu burtu un ciparu, kas pievienoti, lai salāti nebojātos.
    IEGUVUMS. Tu uzzināsi, vai apēdīsi to, ko patiešām vēlies jeb vēl veselu rindu citu pārtikas produktu un piedevu, bez kā lieliski vari iztikt.

    4. Mazāk cukuru un balto miltu
    Rafinēti ogļhidrāti ne tikai nedod neko labu, bet arī kaitē, veicinot aptaukošanos un dažādas slimības. Tikmēr pilngraudu produkti uzlabo veselību, samazina iekaisumu risku. Citiem vārdiem sakot, no sīki maltu miltu produkti nav tīrās pārtikas produktu klāstā, tāpat kā brokastu pārslas, baltmaize un bulciņas.
    IEGUVUMS. Nevis atsakies, bet lieto retāk vai aizvieto ar pilngraudu produktiem, lai uzlabotu savu veselību.

    5. Eļļas un taukus vajag, bet ar mēru
    Ne augu eļļas, ne margarīns neatbilst tīrās pārtikas ēdāju kritērijiem. Ražošanas procesā tiem pievienoti ķīmiski elementi, kas tos padara netīrus. Te gan jāpatur prātā, ka eļļās ir daudz ļoti  labu īpašību, tāpēc, ja iespējams izsekot, kā tās ražotas, eļļas ir nepieciešamas veselīgam  uzturam. Tīrēdāji dos priekšroku produktiem, kuru sastāvā ir organismam nepieciešamās eļļas – tādi produkti ir avokado, valrieksti, taukainas zivis. Olīveļļa ir veselīga un vajadzīga ēdienkartes sastāvdaļa.
    IEGUVUMS. Margarīnu un dažas rafinētās augu eļļas (palmu, rapšu, saulespuķu) pētījumi saista ar palielinātu saslimšanas risku. Izvēlies nerafinētas eļļas!

    6. Atsakies no saldinātajiem dzērieniem
    Tādos pārtikas produktos kā gatavās mērces un dažādi ievārījumi, sīrupi reizēm pievienoti daudz par daudz cukuri un saldinātāji.

    Viens no tādiem mānīgajiem produktiem ir, piemēram, jogurts! Vislabāk atteikties no jebkura saldināta pārtikas produkta, bet noteikti – vairs nedzert itin nemaz saldinātos  dzērienus.

    IEGUVUMS. Pārlieku daudz pasaulē pētītu sirds slimību, aptaukošanās, cukura slimības cēlonis ir tieši lielais liekā cukura daudzums pārtikā.

    7. Samazini alkohola lietošanu
    Vai alkohols ir tīrs produkts? Izrādās, ne visi alkohola lietotāji zina, ka dzērienos ir gana augsts kaloriju līmenis. Tos gatavo no graudiem un augļiem vai dārzeņiem, un arī tie satur cukuru. Neraugoties uz to, ka mērenās devās vīna glāzes izdzeršanai piedēvē arī labas īpašības, alkohols līdzīgi kā saldinātie dzērieni nav ikdienas patēriņa prece un nav piemērota uz tīrās pārtikas galda.
    IEGUVUMS. Nedzerot alkoholu bieži vai atsakoties no tā pavisam, var zaudēt svaru un uzlabot veselību kopumā.

    8. Aizvieto graudaugus ar dārzeņiem
    Graudaugiem, jo sevišķi pilngraudu produktiem, pašiem par sevi nav ne vainas, taču ātrās ēšanas un steigas laikmetā, tos patērējam daudz par daudz. Viens no ieradumiem, ko mainīt tīrākas ēšanas virzienā ir sev zināmos un mīļos ēdienos miltus vai rīsus nomainīt ar dārzeņiem. Piemēram, puķkāpostus var sasmalcināt tā, lai tie izskatītos kā rīsi vai samīcīt putriņā kā biezeni, savukārt lielisks makaronu aizvietotājs ir ķirbis ar nosaukumu spageti ķirbis. Arī no cukīni var sagriezt nūdelēs un garšos tikpat labi, ja ne vēl labāk!
    IEGUVUMS. Ar dārzeņiem graudaugu vietā vairosi apēsto uzturvielu daudzumu.

    9. Atsakies no neveselīgajām uzkodām
    Ir tikai viens reāli īstenojams veids, kā neuzķerties uz ātrās ēdināšanas uzkodām – laikus sagatavoties tiem brīžiem, kad tev gribēsies ēst, bet nebūs laika lēnā garā gatavot savu veselīgo maltīti. Jau minēts, ka var sagriezt dārzeņus, ko turēt kastītē, kas ietilpst rokassomiņā, vai atrast savu ideālo ātri pagatavojamo veselīgo un svaigo produktu recepti. Starp citu, veikalos  nopērkamie batoniņi, kas maldīgi liek tev domāt, ka ir veselīgi, visbiežāk tādi nav – paskaties cukura daudzumu uz etiķetes!
    IEGUVUMS. Labie našķi ir rieksti, dārzeņi un augļi – laikus ielikti somā vai paņemti līdzi uz darbu, tie ļaus neiekrist neveselīgo uzkodu lamatās.

    10. Dzer ūdeni
    Vienkārši nedzer neko citu, ja gribi padzerties, jo nav nekā tīrāka un dabiskāka par ūdeni. Ūdeni var aizvietot arī ar tēju vai kafiju bez cukura, bet visa veida limonādes nepalīdzēs remdēt slāpes. Turklāt kafijai un tējai var būt citi trūkumi arī tad, ja tā nav salda. Pie ūdens vienmēr var pievienot kādu apelsīna, laima vai citrona šķēlīti, arī ogas.
    IEGUVUMS. Tīrās pārtikas pamatsastāvdaļa ir ūdens, tāpēc ēst tīri nozīmē dzert ūdeni.

    11. Izvēlies gaļu no ekosaimniekiem
    Tā kā šajā ieteikumu klāstā kategoriski nespiežam darīt tikai to un neko citu, tad noteikti nebūsim tie, kas teiks, ka gaļu nevajag ēst nemaz. Taču tīra pārtika nozīmē arī tīra gaļa – tāda, ko apliecina bioloģiskas pārtikas sertifikāts. Pirmkārt, ar savu izvēli tu atbalsti zemniekus, kam gaļas audzēšana, iespējams, ir sarežģītāka un dārgāka. Otrkārt, tu skaidri zini, ka bioloģiskās saimniecībās ir augstākas dzīvnieku labturības prasības. Lielajās fermās lopiem galvenokārt dod ēst graudus, kamēr nelielās biosaimniecībās dzīvnieki ganās un ēd zāli vai sienu, kas ir tīrāk.
    IEGUVUMS. Izvēloties retāk ēst gaļu un tieši tīrāku gaļu, kas augus videi draudzīgi, labums ir gan ēdājam, gan planētai.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē