• Lai paduses būtu sausas

    Slimības
    Elīna Zalāne
    5. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ar vēlmi ierobežot svīšanu vīrieši pie ārstiem vēršas arvien biežāk – norāda Veselības centrs 4 Dermatoloģijas klīnikas vadītāja Linda Kapteine

    «Vīrietis manā iztēlē gandrīz vienmēr saistās ar sviedros samirkuša auguma aromātu. Nonākusi gultā ar vīrieti, kožu viņa netīrajā kaklā, skrāpēju vēnas uz viņa delnām un ar zobiem uzlaizu sviedrus.» Tas ir fragments no kāda 1995. gada Kluba numura, kur savās fantāzijās dalās uz tanka fona sabildētā tumšmate Marika. Divdesmit gadus vēlāk šī atzīšanās izklausās pēc amizanta fetiša  – sasvīduši veči vairs nav modē. No īstā vīrieša 21. gadsimtā drīzāk vēdīs smalks parfīms, nevis sviedru smaka. 

    Diennaktī cilvēks izsvīst vidēji puslitru – apmēram vienu mazo minerālūdens pudeli. Ja bez papildu fiziskas piepūles ķermenis saražo vairāk par puslitru sviedru, nav grūti iedomāties, kādu diskomfortu tas var radīt. Pārmērīgu svīšanu var izraisīt gan nervu sistēmas traucējumi (emocionālā svīšana), gan iedzimtība.

    Īpaša uzmanība jāpievērš, ja pastiprināta svīšana sākusies pēkšņi – tas var būt signāls slimībām, par kurām līdz tam nav nojausts.

    «Piemēram, izteikta svīšana naktīs var būt saistīta ar tuberkulozi vai AIDS,» norāda daktere Kapteine.  

    Botulīns vai elektrība

    Ja pārmērīgās svīšanas iemesls nav slimība, kuru izārstējot sviedru izdalei vajadzētu mazināties, problēmu var mēģināt novērst ar virkni paņēmienu. Vieglākos gadījumos var izmantot antiperspirantus. Ja ar to nav līdzēts, jāizmēģina alumīnija hlorīda sāļus saturoši geli vai krēmi. Tāpat aptiekās var iegādāties šķīdumu Diclor, kas nedēļas laikā spējot uz pusi mazināt padušu, plaukstu, pēdu un citu ķermeņa vietu pārmērīgu svīšanu. Var lietot arī pretsviedru tabletes, taču tām nepiemīt spēcīga iedarbība, turklāt jārēķinās ar iespējamām blaknēm, piemēram, sūrstošām acīm vai sausu muti.

    Nopietnāks un iedarbīgāks ierocis ir botulīna injekcijas padusēs, kas pēdējos gados kļūst arvien populārākas. Jā, tās ir tās pašas injekcijas, kuras savulaik iepazina kā pretgrumbu līdzekli. Taču izrādās, ka botulīns ir gluži jaudīgs arī cīņā ar sasvīdušām padusēm – tas gluži labi spēj nobloķēt sviedru dziedzeru darbību.

    Ja svīšana ir ķermeni termoregulējošs process, rodas loģisks jautājums, vai sviedru dziedzeru ierobežošana un citāda apkarošana nevar būt kaitīga? Nē, jo ķermenis ir gudrs un atņemtos sviedru dziedzerus kompensēs ar svīšanu citās vietās.

    Proti, ja padusēs sviedru dziedzeri ir apslāpēti, tad vajadzības gadījumā sviedri vairāk izdalīsies, piemēram, uz pieres vai pēdām.

    Botulīna injekciju efekts parādās aptuveni nedēļas laikā un ilgst vidēji četrus līdz deviņus mēnešus. Katrā padusē ir nepieciešamas vairākas injekcijas, jo viela izplatās 1–2 cm rādiusā. Ja nolemts meklēt glābiņu šādi, jārēķinās aptuveni ar 200 eiro vienai padusei. Tāpat injekcijas var izmantot, lai novērstu pārmērīgu svīšanu plaukstās vai pierē – šajā ķermeņa zonā botulīns uz laiku kalpos arī kā bremze ādas novecošanas procesiem. Daktere Kapteine gan neiesaka botulīna injekcijas izmantot plaukstām, jo dziļāki dūrieni uz laiku var padarīt nejutīgus plaukstu muskuļus.

    Pēdu un plaukstu svīšanas ierobežošanai piemērotāka būs jonoforēze. To veic ar speciālu aparātu, kas ar elektrisko impulsu palīdzību trenē asinsvadu sieniņas, tādējādi normalizējot sviedru dziedzeru darbību. Elektriskie impulsi ir pietiekami spēcīgi, lai panāktu efektu, bet vienlaikus arī gana maigi, lai tie nedotu pa pirkstiem. Pēdas vai plaukstas iemērc vanniņai līdzīgā aparātā un tur aptuveni pusstundu, īsti neko nejūtot. Lai panāktu rezultātu, procedūra jāveic katru vakaru vienu vai divas nedēļas pēc kārtas. Vēlāk kursu var atkārtot pēc vajadzības. Efekta panākšana ar jonoforēzes palīdzību izklausās diezgan piņķerīga, taču, daudzus, īpaši darījumu cilvēkus, pārmērīga roku svīšana nomoka tik ļoti, ka ir gatavi darīt gandrīz jebko, lai potenciālajiem sadarbības partneriem viņi jau pirmajā tikšanās minūtē nesāktu asociēties ar milzīgu, nosvīdušu plaukstu. Savukārt pārmērīgu kāju svīšanu nereti izraisa plakanā pēda. Tādā gadījumā problēmu var risināt ar speciālu apavos ieliekamu zolīti, kas palīdzēs anatomiski pareizi balstīt pēdu un līdz ar to mazinās svīšanu.

    Ar skalpeli pret sviedriem

    Atgriežoties pie padušu svīšanas – iedarbīgs, taču sāpīgs paņēmiens ir kiretāža – caur nelielu iegriezumu ādā ar īpašu metāla instrumentu, kireti, no paduses tiek izkasīti sviedru dziedzeri. Vienas paduses kiretāža maksā tikpat cik botulīna injekcija – apmēram 200 eiro –, taču tās efekts var saglabāties līdz pat gadam. Tiesa, tā ir ne tikai sāpīgāka, bet arī riskantāka procedūra, jo notiek reāla ķirurģiska iejaukšanās ar visām no tā izrietošajām sekām. Taču pastāv vēl nopietnāks paņēmiens cīņā pret svīstošām padusēm – endoskopiskā simpaktetomija. Saprotamā valodā runājot, tā ir neiroķirurģiska operācija, kuras laikā tiek izoperēti sviedrus izraisošie gangliji, kas cilvēkam atrodas atslēgas kaula apvidū. Šīs metodes efekts, protams, ir neatgriezenisks, taču pirms izšķirties tai par labu, kārtīgi jāapsver, vai svīstošās paduses tiešām ir tik traucējošas, lai veiktu tik nopietnu un riskantu ķirurģisku manipulāciju.  

    Raksts publicēts žurnālā Klubs 2016. gada 9. numurā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē