• Vēnu operācija: Cik ilgi pēc tam sāpēs?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    28. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ja uz tavām kājām vēnas pamanīt ir pavisam viegli un tās veido grumbuļainus mezgliņus, tev ir varikozas vēnas jeb nosprostotas vēnas. Lai tās izārstētu un tavām kājām nodrošinātu veselīgu asinsriti, nepieciešama konsultācija ar ārstu un, visticamāk, arī operācija. ​​​​​​​Atbild Arnolds Kadišs, medicīnas zinātņu doktors, ķirurgs un flebologs Dr. Kadiša Vēnu klīnikā.

    Sāpju ilgums pēc operācijas atkarīgs no tās metodes. Jebkurā gadījumā operācija ir traumatizējošs process, kura rezultātā veidojas asinsizplūdumi dziļākajos audos, un tāpēc kādu laiku jārēķinās ar nepatīkamām sajūtām. Pēc parastas ķirurģiskas vēnu operācijas sāpes varētu būt vairākus mēnešus, it īpaši, ja izrauta vēna garā posmā. Taču pēc lāzera operācijām daudzi pacienti jūtas gluži labi jau pēc pāris dienām, bet pēc pāris nedēļām par operāciju pat ir aizmirsuši.

    Arī izmantojot modernākas metodes, piemēram, operējot ar lāzeru un veicot ādā dūrienus, varētu būt jutīgums vismaz pāris nedēļas. Nedaudz ilgāk jutīgums var saglabāties, ja ar lāzeru apstrādāts virspusējs zars, to var just pat līdz mēnesim.

    Ja vēna slēgta ar lāzeru, kādu laiku var saglabāties nervu kairinājums, kas izpaužas ar pastiprinātu jutīgumu, skudriņu skraidīšanas sajūtu, dedzināšanu. Gandrīz vienmēr tas pāriet vēlākais trīs mēnešu laikā. Manā praksē ir bijis gadījums, kad jutīgums pacientam saglabājās divus gadus, taču tā notiek ļoti reti.

    Ilgstoši, divus līdz trīs mēnešus, jutīgums pa visu vēnas gaitu var saglabāties, ja vēnas apstrādei izmanto medikamentozas metodes, piemēram pēc operācijas, kuras laikā izmantota arī skleroterapija.

    Pirmajās divās nedēļās pēc operācijas diskomfortu mazinās bezrecepšu pretsāpju un pretiekaisuma tablete vai ziede.

    Vienkāršākais piemērs varētu būt ibuprofēns, ar ko gan Covid-19 pandēmijas laikā aizrauties nebūtu pareizi.

    Kā jau ziņoja plašsaziņas līdzekļos, šis medikaments var maskēt infekcijas simptomus, kā arī ir izteiktas hipotēzes, ka tas varētu pasliktināt koronavīrusa izraisītas infekcijas gaitu.

    Ja jutīgums saglabājas vairākus mēnešus, būtu vērts pakonsultēties ar flebologu, vēlams, ar ārstu, kurš veica operāciju. Iespējams, dakteris varēs palīdzēt novērst sāpes.

    Nezinot neko vairāk par jūsu situāciju, vienīgais, ko varu noteikti ieteikt, ir valkāt medicīniskās kompresijas zeķes. Ir pierādīts, ka tad asinsizplūdumi, kas atrodas dziļāk audos, uzsūcas ātrāk un diskomforts pāriet drīzāk. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē