• Vai zobu griešana liecina par švakiem nerviem?

    Zobi
    Elīna Kārkluvalka
    Elīna Kārkluvalka
    13. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Bruksisms jeb patoloģiska zobu saspiešana, griešana vai klabināšana ir stresa izpausme – centrālās nervu sistēmas kairinājums. Stāsta neiroloģe Daina Jēgere.

    Ar sūdzībām par zobu griešanu pacienti pie manis vēršas reti, jo cilvēki bieži nemaz nenojauš, ka viņiem ir šāda problēma. Tādos gadījumos drīzāk ir sūdzības par sāpēm sejā un žoklī. Taustot seju, jūtams, ka košanas muskulīši ir savilkti, un tikai pēc rūpīgas iztaujāšanas var atklāt, ka iemesls tam ir zobu griešana. Reizēm to pamana ģimenes locekļi, ar kuriem cilvēks guļ vienā istabā.

    Ja cilvēks regulāri griež zobus, noteikti vajadzētu pārliecināties, vai blakus it kā nevainīgajai zobu griešanai nav kāda cita kaite.

    Īpaši, ja cilvēks ir gados. Zobu griešana var būt saistīta ar traucējumiem nervu sistēmā, kas atbild gan par elpošanu, gan par sirdsdarbību, gan par vēdera darbību un svīšanu. Reizēm pacientiem, kas griež zobus, ir arī miega apnoja – miega traucējumi, kad miegā uz dažām sekundēm apstājas elpošana. Sakarā ar to, ka, cilvēkam neelpojot, asinīs pieaug ogļskābās gāzes saturs, apnoja var draudēt ar dažādām sirds un asinsvadu patoloģijām.

    Jāmēģina atrast emocionālo fonu, kas izraisījis zobu griešanu, un jāstrādā ar to.

    Viens virziens ir psihoterapija. Tāpat ārsta kompetencē ir noskaidrot, vai nav nepieciešams lietot kādus medikamentus. Ja cilvēks zobus griež periodiski, piemēram, tikai tad, kad ir lielāka slodze, kādēļ gan viņam nepalietot, piemēram, Nervostrong vai asinszāli? Ja situācija ir nopietnāka, iespējams, derētu nozīmēt arī kādu spēcīgāku nervus nomierinošu līdzekli.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē