• Vai uz savu galvu drīkst lietot naktssveces eļļu?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Botamochy/Shutterstock.com
    Naktssveces eļļa nav zāles, un ļoti nopietnas problēmas tā nevarēs atrisināt, bet, ja kaut ko vajag piekoriģēt tikai nedaudz, tad vispirms var pamēģināt to izdarīt ar naktssveces eļļu. Ja palīdz – lieliski! Ja nepalīdz, nekāds ļaunums no tā nebūs.
    • Naktssveces eļļā jau 1919. gadā tika atklāta viena no nepiesātinātajām taukskābēm – omega 6. Būtībā omega 6 jau dabiski atrodas praktiski visās mūsu organisma šūnu membrānās jeb ārējos apvalciņos, taču smēķēšana, stress, miega trūkums un citi kaitīgie faktori taukskābju dabiskās rezerves samazina. Tā kā organisms pats nespēj tās dabiski nodrošināt, naktssveces eļļa var palīdzēt atgūt taukskābju līdzsvaru.
    • Tā ir vērtīga arī ādas slimību, iekaisumu ārstēšanai, imunitātei un pat asins sašķidrināšanai situācijās, kad ir risks palielināties asinsrecei un veidoties trombiem asinsvados. Omega 6 ir nepieciešama katras šūniņas vielmaiņai, jo īpaši ādas šūnām – kad mums pietiek omega 6 taukskābju, āda izskatās tvirtāka, elastīgāka un veselāka… Tāpat šai taukskābei piemīt antioksidanta iedarbība.
    • Labumu hormonālajai sistēmai naktssveces eļļa dod, pateicoties īpašam taukskābju sintēzes mehānismam. Proti, mūsu asinīs dabiski ir specifiska taukskābe, ko sauc par dihomo-gamma-linolēnskābi jeb dHGls, un parasti tieši dHGls deficīts izraisa visas ar hormonu disbalansu saistītās parādības – sāpīgas mēnešreizes, sāpīgas krūtis, aizkaitināmību… Taču, lietojot naktssveces eļļu, organisms eļļā esošo gamma-linonēnskābi jeb omega 6 pārveido par dHGls, un tādā veidā organisms pats sakārto savu bioķīmiju un hormonālo fonu.

    Cik daudz lietot?

    Ja lieto naktssveces eļļu profilaksei, ieteicams vadīties pēc ražotāja noteiktajām devām. Standartā 1000 miligramu kapsula satur 100 miligramus (nevis 1000!) gamma-linolēnskābes jeb omega 6, un ar to pieaugušam cilvēkam vajadzētu pietikt, ja taukskābju trūkums organismā nav ļoti izteikts un netrūkst vēl kādu vitamīnu vai uzturvielu. Lai eļļa labāk uzsūktos, vēlams to lietot ēšanas laikā. Pēc divu trīs mēnešu lietošanas kursa vajadzētu būt uzlabojumam, piemēram, āda vairs nav tik sausa, sakārtojas mēnešreižu cikls utt. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē