• Tev vajadzīgs kalcijs? Izvēlies gudri!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    20. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tev ir trausli mati un nagi? Baiļojies par osteoporozi? Prāto, ka varbūt vajadzētu nopirkt un padzert kalciju? Kādu? Un – vai tiešām vajag? Skaidro Dr. INGRĪDA KAŽE, interniste, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas Gaiļezers Osteoporozes kabineta vadītāja.

    Varbūt nemaz nevajag…

    Ideālajā pasaulē veselam cilvēkam pietiktu ar kalciju, ko viņš apēd ar uzturu. Turklāt kalcijs nav nekāds retums – tas ir gandrīz visos pārtikas produktos, bet visbagātākie ar kalciju ir piena produkti, it īpaši siers. Ievērojamā daudzumā kalciju satur arī brokoļi un citi zaļie dārzeņi. Tomēr esi uzmanīga – dažādās tabulās norādītais kalcija daudzums ir relatīvs, jo tas atkarīgs no dārzeņu augšanas apstākļiem un glabāšanas laika.

    Nu, nav iespējams pateikt: «Apēd tik un tik gramus brokoļu un tev kalcija pietiks!» Tas pirmkārt. Otrkārt, mēs nedzīvojam ideālā pasaulē un pašas ne vienmēr uzvedamies perfekti. Bieži vien mūsu uzturs nav tik sabalansēts, kā vajadzētu. Reizēm gremošanas trakts strādā ne tā, kā vajadzētu, arī nieres vai aknas nedarbojas pietiekami labi, lai kalcijs, ko apēdam ar pārtiku, tiktu perfekti uzņemts. Nevar arī precīzi izrēķināt, cik no uzņemtā kalcija organisms ir uzsūcis un cik vēl vajag papildus.

    Kalcija vielmaiņa organismā ir ļoti sarežģīta, tāpēc daudz kas nav viennozīmīgs un kā akmenī iecirsts. To, kā kalcija vielmaiņa notiek tieši tavā organismā, lielā mērā nosaka ģenētika, – un visu šo sistēmu regulē vairāk nekā 900 (!) gēnu.

    Vajag gan!

    Kaut gan kalcija vielmaiņa mums katrai atšķiras, tev būtu vērts iegaumēt, ka trīs dzīves periodos sievietes organismam pēc kalcija ir pastiprināta vajadzība. Pirmais, kad esam mazas un lielākas meitenes, tātad – bērnībā un pusaudžu gados, kad attīstās kauli. Otrais –grūtniecības laikā, jo tad kalciju vajag gan mums pašām, gan mazuļa kauliņiem. Un trešais periods ir novecošana.

    Īpaši vēlos uzsvērt trešo posmu – pēc 65 gadu vecuma mums visām mainās (vai mainīsies) vielmaiņa, un, lai cik dīvaini tas izklausītos, organismā tad norit lēns hroniska iekaisuma process. Tā ietekmē notiek daudz atrofisku izmaiņu, un visvairāk tie skar gremošanas traktu. Vājāk sāk strādāt arī endokrīnā sistēma, aknas un nieres. Tāpat šajā dzīves posmā kuņģis sāk mazāk izdalīt sālsskābi, bet tā ir absolūti nepieciešama, lai kalcijs varētu labi uzsūkties.

    Tātad – lai visos trijos šajos sievietes dzīves periodos kalcija būtu gana, visdrīzāk tas jāuzņem papildus. 

    Kā zināt, vai trūkst?

    Kalcija aprites galvenais diriģents organismā ir hormons, kas veidojas epitēlijķermenīšos (zirnīšu lieluma dziedzeros pie vairogdziedzera), un to sauc par parathormonu (PTH). Ja kāda iemesla dēļ parathormons izdalās par daudz, tas paaugstina kalcija līmeni asinīs. Savukārt, ja organismā pietrūkst kalcija, parathormons izdalās vairāk, un tas veicina kalcija uzsūkšanos no zarnām. Šis hormons sekmē arī D vitamīna veidošanos tavā organismā un iepako kalcija jonu speciālā transporta olbaltumā, lai tas izkļūtu cauri zarnu sieniņai.  

    Kalcija līmeni asinīs var noteikt analīzēs. Tiesa, šis rādītājs ne vienmēr atspoguļo patieso situāciju – proti, vai organismā kalcija reāli pietiek un it īpaši kaulos. Tomēr, ja kalcija līmenis asins analīzēs ir augstāks vai zemāks par normu, kas ir 2,15–2,55 mmol/l, noteikti jāiet pie ārsta un jāmeklē iemesls. 

    Bērnam kalcija trūkuma pirmā pazīme ir sūdzības par kāju, visbiežāk ceļgalu, sāpēm, it sevišķi pēc fiziskām aktivitātēm. Manuprāt, bērniem, īpaši šobrīd, kovida pandēmijas laikā, obligāti papildus jālieto gan kalcijs, gan D vitamīns. 

    Gan mazajiem, gan pieaugušajiem par kalcija deficītu var liecināt sausa āda, lūstoši un rievaini nagi, trausli mati un to izkrišana.

    Kalcijs nepieciešams arī normālai muskuļu darbībai. Katrā dzīvā šūnā darbojas tā sauktais kalcija sūknis – šūnas apvalkā ir speciālas poras, kurās attiecīgā secībā izkārtojušās aminoskābes, lai uzsūktu un izvadītu kalciju. Ja šis process nenorit, kā nākas, var rasties muskuļu vājums, sāpes. Tas pats notiek, ja trūkst D vitamīna. Tad neuzsūcas kalcijs un cilvēki mēdz sacīt, ka sāp visas maliņas. Šajā gadījumā var būt arī krampji muskuļos un nestabila gaita, jo kalcijs nosaka neiromuskulāro pārvadi. 

    Kuru kalciju izvēlēties? 

    Lai gan parasti mēs sakām vienkārši – kalcijs, patiesībā aptiekā nopērkami dažādi kalcija savienojumi. Ja tev nav nopietnu veselības traucējumu, tu varētu arī neiedziļināties, kurš kalcija savienojums ir tabletē, jo, to apēdot, kalciju uzņemsi tik un tā. Taču, ja tu ilgstoši lieto kādus medikamentus, ja tev ir hroniskas kaites, par kalcija preparāta izvēli derētu konsultēties vismaz ar ģimenes ārstu. Pirms uzsākt uzņemt kalciju papildus, būtu vēlams arī veikt analīzes (nosaki parathormonu!), jo, piemēram, ja kalcija līmenis asinīs ir paaugstināts, to nedrīkst uzņemt papildus. 

    Tātad, ja esi tik tālu tikusi, ka dakteris saka: «Jā, lieto kalciju!», paskaties uz iepakojuma, kāds kalcija savienojuma veids tev tiek piedāvāts.

    Vairumā aptiekā nopērkamo preparātu būs kalcija karbonāts, kas samērā labi uzsūcas. Ja hronisku veselības problēmu nav, droši ņem šo.

    Savukārt senioriem, kam ir samazināta kuņģa skābes izdalīšanās, piemērotāks būs kalcija citrāts. Par šo tēmu man ir viens piebilde – cilvēki gados bieži mokās ar grēmām un sūdzas, ka viņiem regulāri ir skāba garša mutē. Tas gandrīz vienmēr saistīts ar barības vada vai kuņģa atvilni. Bet, tā kā garša mutē ir skābena, parasti aplami tiek uzskatīts, ka kuņģī ir paaugstināts skābes līmenis. Visbiežāk ir tieši pretēji – tas jau gadiem ir samazināts.

    Tātad vecmāmiņām un vectētiņiem, kam ir samazināts skābes daudzums kuņģī, drīzāk ieteiksim kalcija citrātu. Ja šādu problēmu nav, arī senioriem laba izvēle būs kalcija karbonāts. Lieta tāda, ka kalcija citrātu nedrīkst lietot gadiem ilgi, jo var rasties hemolīze, tas ir, eritrocītu sairšana. Tāpēc, ja kāda iemesla dēļ tomēr jālieto citrāts, to vajag ik pa laikam nomainīt ar karbonātu, vai arī lietot abus preparātus paralēli.

    Īpaša kalcija forma ir kalcija acetāts, ko izmanto, piemēram, ja cilvēkam ir smaga nieru mazspēja un nepieciešama dialīze. Tad ātri vien draud osteoporoze, jo dialīzes laikā izvadās laukā ne tikai nevēlamās, bet arī organismam nepieciešamās vielas, tostarp kalcijs. Bet neuztraucies – ja šis būs tavs gadījums, ārsts to noteikti pateiks.

    Nākamais jautājums, izvēloties kalcija preparātu aptiekā: pirkt kalcija sāli vienu pašu vai tomēr ripiņas, kurās tas ir kopā ar B grupas vitamīniem, cinku, selēnu vai citiem mikroelementiem un minerālvielām? Te varētu mēģināt nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu. Piemēram, ja ir nemierīgo kāju sindroms vai muskuļu krampji, vispiemērotākais būs preparāts, kam klāt ir magnijs.

    Gandrīz visiem kalcija preparātiem ir pievienots D vitamīns, jo bez tā kalcijs nespēj efektīvi iedarboties.

    Tomēr, zini, ka šī pievienotā deva nav tik liela, lai ar to tev pietiktu. Tāpēc nopērc papildus arī D vitamīnu un lieto to vienlaikus ar kalcija tableti. 

    Dabīgais uzsūksies labāk?

    Reklāmās mēdz izcelt, ka, lūk, šis kalcijs ir, piemēram, no austerēm, koraļļiem, gliemežvākiem, olu čaumalām, iežiem, tāpēc uzsūksies īpaši labi. Taču patiesībā tas ir tikai mārketinga triks, jo no dabīgām izejvielām iegūst visus kalcija preparātus.

    Vienīgais kalcija preparāts, kuram veikti klīniskie pētījumi, ir Calcigran.

    Savukārt, lietojot uztura bagātinātājus, atliek vienkārši ticēt anotācijā rakstītajam. Un tiem nav ne vainas – tie ir droši un pilnīgi noteikti satur kalciju. Taču, ja kāda firma reklamē, ka tās ražotais preparāts uzsūcas labāk nekā citi, tas nav īsti godīgi teikts, tāpēc neuzķeries, jo, lai sevi slavētu, tam jābūt pierādītam klīniskajos pētījumos.

    Cik daudz? 

    Kalcijs mūsu organismā uzsūcas no divpadsmitpirkstu zarnas un tievās zarnas, un tikai 40 procentus no apēstā daudzuma.
    Papildus uzņemamā kalcija dienas deva ir atkarīga no taviem ieradumiem, uztura un – jo īpaši – vecuma un veselības stāvokļa.

    Savulaik senioriem mēdza ieteikt 1000–1200 mg kalcija dienā. Taču tagad ilgstošai lietošanai ārsti visiem pieaugušajiem pacientiem nozīmē ne vairāk par 500 mg kalcija dienā, jo tā ir lielākā deva, ko organisms vispār spēj uzņemt vienā reizē. Lai kalcijs uzsūktos vēl labāk, šo daudzumu vari sadalīt un ieņemt divās reizēs – pa 250 mg. Tāpēc vienmēr izpēti, cik kalcija sāls satur viena tablete.

    Bez D vitamīna – nekur!

    Lai kalcijs normāli uzsūktos, D vitamīnam asinīs jābūt vismaz 50 nanogramiem mililitrā. Pētījumos atklāts, ka 86 procentiem Latvijas iedzīvotāju  D vitamīna līmenis ir par zemu un pusei tas ir kritiski zem normas. Tāpēc gandrīz pilnīgi droši arī tev D vitamīns jālieto papildus. 

    Starp citu, priekšstats, ka D vitamīnu papildus nevajag uzņemt vasarā, ir aplams. Esmu redzējusi tūkstošiem analīžu rezultātu, kas liecina, ka, saulainajā sezonā katru dienu ejot laukā, labākajā gadījumā var samazināt papildus uzņemtā D vitamīna devu. Nav arī pareizi domāt, ka – jo ilgāk tu cepināsies saulē, jo vairāk D vitamīna dabūsi. Veselībai pietiks, ja ārā uzturēsies pusstundu. Savukārt iedegums rada tieši pretēju efektu – barjeru D vitamīna sintēzei.

    Vai var kaitēt?

    Katru dienu pacienti man jautā, vai, lietojot kalciju, neaizkaļķosies asinsvadi. Nē, aterosklerozes attīstību nosaka iekaisīgi procesi organismā, arī asinsvados, nevis kalcija lietošana. Šāds scenārijs var realizēties tikai pie endokrīnas slimības – hiperparatireozes, un tāpēc pirms kalcija preparātu lietošanas es ieteiktu asinīs noteikt parathormonu, lai saprastu, vai kalcija daudzums asinīs jau nav pārāk augsts.

    Vēl daudzi baidās, ka papildus uzņemtais kalcijs varētu veicināt nierakmeņu veidošanos. Lai no šīs problēmas izvairītos, pirms kalcija preparātu lietošanas atkal pārbaudi to pašu parathormona līmeni asinīs. Ja tas ir normāls, lietojot kalcija preparātus un dzerot pietiekami daudz šķidruma, nierakmeņu veidošanās netiks veicināta. Vai tev nav jādzer ūdens vēl vairāk, vari noteikt pēc urīna krāsas – tam jābūt gaiši dzeltenam. Tumši dzeltens norāda, ka tavam organismam trūkst ūdens, un tas gan var provocēt nierakmeņu veidošanos. 

    Īpašais jautājums

    Vai, lietojot kalciju, drīkstu dzert kafiju?

    Neviens pārtikas produkts, ja tiek lietots kalcijs, nav kategoriski aizliegts. Jā, kafija nedaudz veicina kalcija izvadīšanu no organisma, taču jautājums ir par mērenību. Līdz trim vidēja izmēra kafijas tasītēm dienas laikā tu vari baudīt droši.

    Kā vispareizāk lietot kalciju? 

    • Pirms sāc, pārbaudi kalcija un D vitamīna līmeni asinīs, lai zinātu, kā sasniegt nepieciešamo mērķi. 
    • Lieto kalciju kopā ar ēdienu! Agrāk uzskatīja, ka tas labāk uzsūcas tukšā dūšā, taču jaunākie pētījumi liecina, ka kalcija jonam vajag savienoties ar citām vielām.  Kalcijs var traucēt vairāku medikamentu uzsūkšanos, tāpēc daudzas zāles nav ieteicams lietot ar to kopā, bet dažas pat nedrīkst, piemēram, digoksīnu, sirds glikozīdus, glikokortikoīdus, kalcija antagonistus, L tiroksīnu. Ar sirds glikozīdiem jāievēro vismaz 4 stundu starpība, bet ar L tiroksīnu – vismaz 2 stundas. 
    • Vienā reizē nelieto vairāk par 500 mg kalcija, jo lielāks daudzums vienkārši neuzsūksies. Ja, piemēram, ārsts noteicis, ka diennaktī vajag uzņemt 1000 mg kalcija, tad ieņem divas 500 mg tabletes – katru savā laikā. 
    • Atceries, ka kalcijs pēc bioloģiskajiem vielmaiņas ritmiem labāk uzsūcas vakarpusē. 
    • Ja tev neizdalās pietiekami daudz kuņģa sālsskābes, uzdzer kalcijam skābu sulu.
    • Arī tad, ja tev ir diagnosticēta osteoporoze, sāc ar kalcija preparātiem un D vitamīnu, un, ja ārsts atzinis, ka nepieciešama specifiskā bisfosfonātu terapija, paralēli turpini lietot arī tos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē