• Špikeris, ko darīt, lai pavasara vīrusi tevi neķer!

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    6. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bojan Dzodan/Shutterstock.com
    No rudens līdz ziemas vidum aktīvi tērējam rezerves, ko uzņēmām vasarā un rudenī, – ar sauli, pārtiku, būšanu svaigā gaisā un pozitīvāku skatu uz dzīvi. Taču pavasara pašā sākumā šo rezervju ir gaužām maz. Ko darīt?

    Lūk, ko vari darīt!

    • Atpūta un labs miegs

    Lai organisms būtu žirgts un vienmēr gatavs cīņai ar nelabvēļiem, nenovērtējami svarīgi ir kārtīgi izgulēties. Tas nozīmē 7–8 stundas kārtīga, nepārtraukta cieša miega.

    Un tieši tikpat svarīgi ir ne tikai strādāt daudzas stundas, bet arī izbrīvēt pietiekamu laiku atpūtai, darot to, kas relaksē prātu un ķermeni.

    Nav pat īsti svarīgi, kas tas ir, – vienam tā būs laba grāmata, citam izbrauciens ģimeni, vēl kādam tikšanās ar draugiem vai kultūras pasākumu apmeklēšana. Galvenais – lai ķermenis atpūšas no darba slodzes un stresa kā fiziski, tā garīgi.

    • Fiziskās aktivitātes

    Tas tiek skandināts atkal un atkal, taču tā nu tas ir – ikdienā ir jābūt pietiekamām kustībām. Lieliski, ja tas ir kāds sports, ar ko nodarbojies regulāri, – skriešana, velobraukšana, basketbols, arī joga.

    Varbūt regulāri apmeklē sporta zāli un spēka treniņus? Lieliski!

    Taču derēs arī kaut tas, ja katru dienu nostaigā savus 10 000 soļu (tiesa, jaunākā aktualitāte saka, ka pietiek ar 6000), turklāt kādā brīdī pat mazliet iesvīsti, soļojot raitāk, un dari to svaigā gaisā. Jebkas ir labāk nekā nekas.

    Tu esi tas, ko tu ēd. Jā, šis banālais teiciens joprojām ir aktuāls un patiess. Ēdīsi veselīgi – un pats būsi veselīgs. Daudz dārzeņu, zivis, augļi, graudaugi, pēc iespējas maz trekna, pārcukurota.

    Aizdaram izvēlies extra virgin olīveļļu vai lieso grieķu bezpiedevu jogurtu, nevis trekno krējumu.

    Labāk putnu gaļu bez ādas, cūkgaļu vai liellopu izvēloties vien reizēm, turklāt priekšroku dodot sautētai vai vārītai, nevis ceptai. Un neaizmirsti – dzer pietiekami daudz ūdens! Cik ir pietiekami? Izrēķini: 30 ml ūdens uz katru ķermeņa kilogramu.

    • D vitamīns

    Pierādīts, ka D vitamīna trūkums organismā saistāms ar dažādu kaišu rašanos. Tā kā mūsu platuma grādos skaidro, silto saules mēnešu ir gaužām maz, turklāt tos visbiežāk pavadām telpās darbā, šis tik svarīgais vitamīns jāuzņem papildus.

    Lai precīzi zinātu, kāds ir D vitamīna līmenis organismā, veic asinsanalīzi, un tad atbilstoši rādījumam jāpiemēro deva.

    Vislabākais palīgs šai jautājumā – ģimenes ārsts vai farmaceits. Diemžēl dati rāda, ka lielākoties cilvēkiem Latvijā šā vitamīna trūkst.

    • C vitamīns

    Šis vitamīns organismā neuzkrājas, tāpēc to ieteicams uzņemt katru dienu. Jā, protams, var izvēlēties C vitamīnu uztura bagātinātāja formā (lielais pluss – skaidra deva, uzņemsi tieši tik, cik vajag).

    Taču tikpat labi to var darīt, ēdot atbilstošus dārzeņus un augļus.

    Iekļauj ēdienkartē, piemēram, papriku, sīpolus, kivi, dzērvenes, citrusaugļus, brokoļus, lapu kāpostus, Briseles kāpostus, spinātus, ananasu – kaut katru dienu kādu vienu –, un būsi uzņēmis vajadzīgo devu C vitamīna. Tikai atceries, ka augļi un dārzeņi jāēd maksimāli svaigā veidā, jo, termiski apstrādājot, C vitamīns zūd.

    • Minerālvielas un vitamīni

    Patiesībā šis punkts ļoti sasaucas ar punktu par veselīgu uzturu, jo, ēdot veselīgi, pārdomāti un sabalansēti, organismam vajadzētu uzņemt tādas imūnsistēmai vērtīgas minerālvielas un vitamīnus kā cinks, magnijs, selēns, varš, dzelzs, arī E, A un B grupas vitamīni.

    Turklāt cinks palīdz labāk uzsūkties C vitamīnam, līdz ar to tas ir brīnišķīgs tandēms.

    Ja jūti, ka ar ēdienkarti sanāk grēkot, ir vērts parunāt ar ģimenes ārstu vai vismaz farmaceitu par to, vai un kādus uztura bagātinātājus palietot, lai atbalstītu savu imūnsistēmu.

    • Pirts

    Un te visi pirts un, jā, arī saunas mīļotāji var uzgavilēt. Pirts ir brīnišķīgs palīgs imunitātes stiprināšanā! Temperatūras svārstības ir stresa situācija organismam un liek imūnsistēmai sasparoties un neiesūnot. Turklāt pirts ir lieliska vieta, kur relaksēt prātu, mazinot stresu un nomierinot domas. Un stress, kā zināms, galīgi nav imūnsistēmas draugs.

    Vēl kāds pirts bonuss, kas arīdzan iet rokrokā ar imunitāti un tās stiprināšanu, – rūdīšanās.

    Ja ir vēlme sākt rūdīties, taču īsti nav zināms, kā, jo… auksts taču, – var sākt ar regulāriem pirts apmeklējumiem, kam tiek pievienota mērcēšanās aukstā ūdenī (labi, labi, sākumā varbūt tikai tāda apslacīšanās), vārtīšanās sniegā un tamlīdzīgi. Temperatūras svārstības ir labs stimuls ne tikai imūnsistēmai, bet organismam kopumā.

    Turklāt pirts procedūrā izmanto smaržīgas slotiņas, dažādus augus, kuru ēteriskās eļļas mitrajā un siltajā gaisā atveras, un mēs tās ieelpojam, tādējādi atkarībā no izmantotajiem augiem attīrot elpceļus, nomierinot prātu un ķermeni, stiprinot organismu kopumā.

    • Dzīvesveids

    Imunitāti lēnām nokauj smēķēšana. Pierādīts, ka smēķēšana spēcīgi ietekmē visas organisma sistēmas, pat ja ikdienā šķiet, ka viss kārtībā. Piesardzīgiem jābūt arī elektronisko cigarešu pīpētājiem, jo to iedarbība ilgtermiņā nav vēl konstatējama – pagājis pārāk īss laiks kopš to parādīšanās.

    Tāpat jāsamazina cukura patēriņš, jo, lietojot pārāk daudz pārāk salda, var iedzīvoties cukura diabētā, kas savukārt ne tikai imunitāti galē nost, bet bojā dzīvi visam organismam.

    Atbrīvojies no liekajiem kilogramiem. Jo sevišķi, ja to ir daudz, turklāt uz vēdera. Pārlieku daudz tauku šūnu organismā rada nepārtrauktu iekaisuma situāciju, kas savukārt nozīmē, ka aizstāvju šūnām norit nemitīgs darbs, bez apstājas, un tas novājina imūnsistēmu. Arī kopumā liekais svars rada draudus organismam – risku saslimt ar dažādām nopietnām kaitēm, kad pat spēcīga imunitāte nepalīdzēs. Piemēram, iedzīvojoties infarktā, insultā…

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē