• Sasodīts, baigi sāp kakls!

    Padomi
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    4. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apklusinu modinātāju, atveru acis, un līdz ar apjausmu, ka ir pirmdiena, man atnāk sajūta – baigi sāp kakls! Skaidro Dr. ELZA RĀTE. otorinolaringoloģe LOR klīnikā, Specializētajā medicīnas centrā, Salaspils veselības centrā un Dubultu poliklīnikā, LOR speciāliste galvas un kakla onkoloģijā, veic sarežģītas operācijas Latvijas Onkoloģijas centrā.

    Jo vairāk pamostos, jo skaidrāk saprotu, ka – tiešām sāp! Man pat kafiju negribas. Un to man gribas vienmēr… Ja godīgi, man pat ir diezgan droša versija, kur un kā es saaukstējos. Savu sestdienas rīta krosiņu noskrēju plānajā jakā, jo tik ļoti gribējās sajust pavasari. Pēc tam pie mājas satiku kaimiņieni un pāri ielai pilnā balsī sarunājāmies (distance taču jāievēro!), runājām minūtes desmit – gana daudz, lai pēc skrējiena atdzistu, pat ja stāvi pavasara saulītē. Johaidī, vai man patiešām tagad jāiet pie daktera?! Nu, lūdzu, sakiet, ka es drīkstu neiet uz poliklīniku, ka varu vienkārši kaut ko nopirkt aptiekā vai sameklēt mājas krājumos un turpināt dzīvot ierasto dzīvi. Bet zinu arī, ka viena no kovida pazīmēm ir sāpošs kakls.

    – Dakter, drīkst neiet uz poliklīniku? Jo tāpat viss skaidrs – pati kā muļķe izskrēju plika un saaukstējos!

    – Tiesa, neviens nav atcēlis arī citus vīrusus, un kakla sāpes ir viens no biežākajiem jautājumiem, ar kuru pie maniem kolēģiem, ģimenes ārstiem, vēršas pacienti. Tomēr šajos pandēmijas apstākļos es teiktu tā: tu drīksti neiet pie ģimenes ārsta, bet sazinies ar viņu gan un palūdz, lai E-veselībā uzraksta nosūtījumu uz Covid-19 testu.

    Pēc tam tu piezvanīsi uz laboratoriju, pieteiksies uz analīzi, noteiktā laikā, kad tur nebūs rindas, aiziesi, dažu minūšu laikā parauga materiāls tiks paņemts, un nākamajā dienā būs atbilde. Ja tā ir negatīva – jo labāk! Bet, jebkurā gadījumā, ja tev sāp kakls, nevajag staigāt apkārt, pat ja jūties absolūti pārliecināta, ka tā ir «tikai saaukstēšanās». Pat ja tev nav kovida, tu esi slims cilvēks, sēdi mājās. Neaplipini citus, un tev pašai arī, ja šajā brīdī ir vājāka imunitāte, var gadīties kaut ko pieķert klāt.

    – Kāpēc vajag kovidtestu? Kā jau teicu, es pilnīgi droši zinu, kāpēc man sāp kakls.

    – Tā pilnīgi droši mēs neviens neko nezinām. Turklāt jaunais Covid-19 vīrusa veids bieži norit bez augstas temperatūras, un neparādās arī tipiskie garšas un ožas traucējumi. Tāpēc, lai ierobežotu kovidu un mēs beidzot atgrieztos normālā dzīvē, ja ir kakla sāpes, es tomēr ieteiktu veikt testu. Pārbaudīsies, zināsi, un miers.

    – Tests ir negatīvs. Urrā! Kad es drīkstu ārstēties mājās, bet kad tomēr man jāiet pie ārsta?

    – Galvenais, šajā situācijā jānoskaidro, kas tev ir izraisījis kakla sāpes – vīruss vai baktērija. Vīrusa gadījumā es teiktu, ka vari ārstēties pati un, visticamāk, kakla sāpes pāries nedēļas, maksimums, divu nedēļu laikā. Ja kakls sāp baktērijas dēļ, ar ārstu būs jāsazinās.

    Kas tavā kaklā uzdarbojas?  

    Ja sliktiņais ir vīruss

    Šis ir biežākais scenārijs – aptuveni 80 procentos gadījumu kakla sāpes izraisa vīruss. Ārsti saka – sācies faringīts.

    Kā tas izskatās?

    • Ieskatoties rīklē, redzams, ka tās gļotāda ir apsārtusi, var būt izteikts asinsvadu tīklojums, jo sīkie asinsvadiņi ir paplašinājušies, lai aizsargšūnas varētu nonākt infekcijas vietā, kur lielā ātrumā vairojas vīruss.
    • Rīšana nav apgrūtināta. Reizēm ir pat sajūta, ka rīšanas kustība sāpes atvieglo, tāpēc gribas ik pa laikam norīt siekalas vai malku ūdens.
    • Parasti šajā gadījumā ir pilns komplekts – kakla sāpēm nāk līdzi arī iesnas, puņķi un klepus.
    • Visticamāk, ķermeņa temperatūra nav paaugstināta. Vai tikai mazliet.
    • Uz mandelēm nav balta aplikuma, un kakls nešķiet pietūcis.

    Ko tev darīt?

    • Atpūties! Kā ārsti saka, šie vīrusi ir pašlimitējoši, tas ir, septiņu, četrpadsmit dienu laikā tie pāriet, ja nespītējies un nepretdarbojies. Pa šo laiku, ja kāds jautā, droši saki, ka dakteris tev atļauj būt egoistei un drusku paslinkot. Piebremzē, padzīvojies pa māju lēnākā, saudzīgākā tempā un atgūsti veselību.
    • Dzer ūdeni vai nesaldinātas zāļu tējas. Tas ir labākais, kā tu palīdzēsi savam organismam atgūties. Ja nav problēmu ar sirdi, divus litrus dienā – mierīgi!
    • Tu droši vari ieņemt to pašu tableti, ko dzer, kad sāp galva vai vēders pirmajā mēnešreižu dienā. Piemēram, ibumetīnu vai paracetamolu, kas nu tev mājās aptieciņā ir un palīdz. Šie līdzekļi labi der arī pret kakla sāpēm, jo vairumam nesteroīdo pretsāpju zāļu piemīt arī pretiekaisuma iedarbība. Tā rīkojos arī es: ja man sāp kakls, iedzeru pretsāpju zāles.
    • Lai uzlabotu pašsajūtu, var kaklā iepūst kādu aptiekā bez receptes nopērkamo līdzekli vai pasūkāt pretklepus tableti. Islandes ķērpja pastilas, Hexoral, Faringospray, Septabene plus, propolisa preparātus… Aptiekā klāsts ir ļoti plašs, atklāti sakot, var pat apjukt. Bet arī man nav konkrēta viena ieteikuma, jo neviens no šiem preparātiem neārstē, tie noņem nepatīkamās sajūtas. Un tas jau ir individuāli, jo, kas vienam patīk, citam šķiet neizturami. Piemēra, kādam Islandes ķērpja rūgtumiņš garšo, citam liekas – fui. Kādam patīk sajūta, ko rada kaklā pūšamie spreji ar eļļu, jo tie nosedz sakairināto gļotādu un mitrina to, citam eļļa, nonākot uz rīkles gala, izsauc vemšanas refleksu.

    Es negribētu, ka tu tā dari!

    • Nemoki sava kakla gļotādu vēl vairāk, to skalojot ar sālsūdeni. Vīrusu nevar no rīkles izskalot laukā, tas atrodas daudz dziļāk. Nav jēgas arī no citiem skalojamajiem.
    • Nav nekāda pamatojuma dzert ļoti karstu tēju. Tas nepalīdzēs atveseļoties ātrāk. Dzer to normālā, patīkamā temperatūrā.
    • Ja mājās palikušas antibiotikas no iepriekšējām slimošanas reizēm, kam tā nevajadzētu būt… Nekādā, nekādā gadījumā es negribētu, ka tu sāc tās lietot. Ja vainīgs ir vīruss, antibiotikas NAV vajadzīgas un NEPALĪDZ.

    Tomēr piezvani ģimenes ārstam…

    Ja kakls sāp divas nedēļas, sazinies ar ģimenes ārstu, lai tevi nosūta veikt asins analīzes – lai pārliecinātos, vai vīrusam nav pievienojusies bakteriāla infekcija.

    Ja pie vainas ir baktērija

    Ārsti šo situāciju sauc par angīnu, tas ir baktēriju izraisīts aukslēju mandeļu iekaisums.

    Kā tas izskatās?

    • Sākas strauji, reizēm var pat pateikt gandrīz precīzu pulksteņa laiku, cikos iesāpējās kakls un viss aizgāja uz slikto pusi.
    • Strauji kāpj ķermeņa temperatūra – parasti 38 grādi un vairāk.
    • Visbiežāk otrajā, trešajā dienā, kad sāp kakls, ieskatoties rīklē, ir skaidri redzams balts aplikums.
    • Citu simptomu – ne iesnu, ne klepus – nav, vienkārši drausmīgi sāp kakls.
    • Sāpes mēdz būt tik izteiktas, ka reizēm pat siekalas grūti norīt.
    • Pietūkstot mandelēm, var būt grūti runāt. Reizēm ir sajūta, it kā rīklē būtu iestrēdzis dedzinoši karsts kumoss.

    Ko tev darīt?

    • Te bez ārsta konsultācijas neiztikt, jo, pēc vadlīnijām, angīnu ārstē ar antibiotikām.
    • Ja tavs ģimenes ārsts piekrīt, iespējams, ka vari saņemt attālinātu konsultāciju. Tev būs jāuztaisa skaists un precīzs sava kakla iekšpuses portrets – jā, fotogrāfija. Muti plati vaļā, ar karotīti nospied mēles sakni uz leju, lai var redzēt mandeles un rīkles mugurējo sienu, un ar zibspuldzi nobildē. Ikviens ģimenes ārsts pēc šīs fotogrāfijas (ja tā būs skaidra, un tur redzēs vairāk nekā zobus un lūpas!) sapratīs, ja būs angīna.
    • Ja dakteris izrakstīs antibiotikas, tad lieto tās, kā un cik ilgi norādīts. Nepārtrauc agrāk, ja šķiet, ka kļuvis labāk.
    • Lai atvieglotu sāpes, vari iedzert kādu no bezrecepšu nesteroīdajiem pretsāpju līdzekļiem.
    • Ielej pudelē divus litrus ūdens un izdzer tos dienas laikā.

    Tā nedari gan!

    • Daudzi grib tikt vaļā no aplikuma, kas uz rīkles gļotādas veidojas angīnas laikā. Tās nav strutas, kā bieži uzskata, bet gan krevele. Un tu taču zini, kas notiek, kad kreveli noplēš no brūces. Rēta padziļinās, dzīšana jāsāk no jauna, un krevele izveidosies tik un tā, jo tā ir vajadzīga. Tāpēc – ja ir angīna, izturies pret savu rīkles aplikumu saudzīgi, lai tas tur ir, nekasi un nerauj to nost.
    • Aukslēju mandeles ir iekaisušas, un tās nevajadzētu mehāniski traumēt, tāpēc izvēlies mīkstus, blendētus ēdienus, piemēram, biezzupas, smūtijus un putras, kas nav intensīvi jākošļā. Steiku ēdīsi, kad atveseļosies.
    • Visticamāk, tu jutīsies tik švaki, ka nemaz negribēsi darīt citādi, bet, ja nu tu esi supersieviete, kura uzskata, ka angīna ir īstais brīdis iztīrīt visus virtuves plauktiņus, – nedari tā. Atpūties!

    Zvans dakterim!

    Kā jau sarunājām, ja tev ir aizdomas, ka kakla sāpes izraisījusi baktērija, ārstam piezvanīsi tik un tā. Bet es gribētu, lai tu paseko līdzi vēl kam: ja angīnas epizodes tev turpinās kā slikts seriāls – gadu no gada, ziema vai vasara, vairākas reizes sezonā, prasi ģimenes ārstam nosūtījumu pie lora. Paskatīsimies, kas notiek ar tavām mandelēm – iespējams, pienācis laiks no tām atvadīties.

    Bilde ir, skaņas nav! Ko darīt?

    Ja pazūd balss, gandrīz droši, ka vainīgs ir vīruss. Rīcības plāns nemainīgs: atpūta mājās, šķidrums (divi litri dienā), ja vēlies, sūkājamās tabletītes, kas paredzētas tieši balss piesmakumam, piemēram, GeloRevoice. Bet pats galvenais – pietūkušās balss saites ir jāsaudzē. Tātad – kuš, nerunā! Ja kaut kas tomēr jāpasaka, tad pilnā balsī, jo čukstot balss saites tiek noslogotas vēl vairāk.

    Pret kakla sāpēm ar dabas aptieku

    Iesaka Dr. Artūrs Tereško – fitoterapeits

    • Sildošās garšvielas – krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, ingvers, kurkuma, anīss – satur brīnišķīgas ēteriskās eļļas, kas dezinficē, palīdz atjaunoties gļotādai un arī mazliet noņem sāpes, veicina atklepošanu. Gatavo siltus dzērienus ar šīm garšvielām (bet ne ar pienu!), pievieno citronu un medu un baudi sev tīkamā temperatūrā.
    • Rutka pretklepus sīrups – nogriez rutkam cepurīti, izdob bedrīti, lai paliek vismaz centimetru bieza dārzeņa sieniņa, ieliec tajā medu un uzliec cepurīti atpakaļ. Pēc stundas, divām medus būs sajaucies ar dārzeņa sulu, to var – pa ēdamkarotei pieaugušajiem un pa tējkarotei bērniem – ik pēc stundas lietot kā atklepošanas līdzekli.

    Lai sīrupa avots neizsīkst, tev ik pa laikam nāksies to papildināt ar medu.

    • Propoliss – var ņem propolisu ūdens šķīdumā (spirtā šoreiz ne) vai vienkārši propolisa gabaliņu. To košļā, līdz mutē paliek tikai vasks, kuru izspļauj. Tas palīdzēs noņemt kakla sāpes un iedarbosies antibakteriāli. Parasti garšo arī bērniem.
    • Kārkla mizas novārījums – ļoti efektīvi, un tieši piemērots līdzeklis pavasarim. Kārkla mizu – nelielu saujiņu, ja svaigu, ēdamkaroti, ja kaltētu, – aplej ar puslitru ūdens, pavāra 10 minūtes. Šķidrums kļūs melns. Nebaidies! Ar to reizi dienā skalo kaklu. Tas radīs savelkošu sajūtu, jo kārkla mizai piemīt spēcīga miecējoša iedarbība. Tā dezinficē un palīdz rīkles gļotādai atveseļoties.
    • Mežrozīšu zaru un pumpuru tēja – garšīga, spēcinoša, satur daudz vitamīnu. Droši var dot arī bērniem. To gatavo vienkārši – salauž pa zariņam un pavāra kā tēju. Ja sīki sasmalcina, var pat tikai apliet ar karstu ūdeni, nevis vārīt, jo, protams, ar katru karsēšanas minūti vērtīgās vielas no augiem gaist.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē