• Pamazām, soli pa solim. 9 ieteikumi, kā iemīlēt sporta nodarbības

    Veselīgs dzīvesveids
    Agnese Ģērmane
    1. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Reizēm ir grūti saņemties. Tik grūti, ka asaras sprāgst acīs, krāmējot sporta somu, un gribi, kaut viss labais, ko dod fiziskās aktivitātes, nāktu vieglāk. Vai – vēl labāk – pats iekristu klēpī. Bet tā nav. Diemžēl. Tāpēc vienīgais, kas atliek, – saņemties un atrast veidu, kā piespiest sevi izturēt tik ilgi, līdz sports kļūst par neatņemamu un dabisku dzīves sastāvdaļu.

    Daži padomi, kā vieglāk pārkāpt pāri negribēšanai un nepatikai.

    1. Pa vienam solim uz priekšu, ne atpakaļ.
      Mums katram ir kādi mazie mērķi, kurus gribam piepildīt, lai beidzot sev varonīgi atzītu, ka nu tas ir paveikts. Ja iespējams šis, nekas nav neiespējams! Noskriet piecus kilometrus, piepumpēties 15 reižu, salocīties bakāsanā jogas nodarbībā, dienā izdzert pusotra litra ūdens, doties ar riteni divu dienu izbraucienā, ņemot palīgā karti, nevis telefona navigāciju… Iespēju ir neizmērojami daudz, un tās visas ir piepildāmas. Kad paveikts mazais sasniegums, priekšā gaida lielāks. Tāpēc – ej pretī vēlamajam, sākot ar mazāko!
    2. Iemācies mānīt sevi.
      Ja no domas vien par stundu ilgo treniņu metas slikta dūša, sāc kaulēties ar sevi un iestāsti, ka sāksi ar iesildīšanos. Ja arī pēc tās negribēsi sportot, varēsi doties mājās. Ja adrenalīns būs noķerts, treniņu pabeigsi.
    3. Atgādini sev.
      Kad nepietiek spēka turpināt iesākto, atceries, kāpēc to sāki darīt. Tas reizēm nostrādā labāk nekā akla sevis piespiešana.
    4. Apbalvo sevi!
      Gribas kaut ko nopirkt, taču iekšējā balstiņa atgādina, ka nevajag? Pamēģini divus zaķus ar vienu šāvienu – ja mērķis ir noskriet 10 kilometru, trenējies tik ilgi, kamēr izdari to, un tad apbalvo sevi par paveikto, iegādājoties, ko sirds sen jau kāro. Nav 10 kilometru – nav Xbox vai Dabas muzeja apmeklējuma.
    5. Domā par nākotni.
      Lai virzītos uz priekšu, varbūt pietiks ar iedrošinošām domām? Laiku pa laikam atgādini sev, ka ar katru treniņu kļūsti stiprāks, ātrāks, veiklāks, lokanāks un labāks, nekā biji vakar.
    6. Guli sporta tērpā!
      Ja vakarā ir liela apņemšanās no rīta doties uz sporta zāli, taču pēc modinātāja zvana tā sarukusi zem nulles, pidžamu nomaini pret sporta tērpu! Paspēlējies ar savu sirdsapziņu, kam vajadzētu iedarboties, kad izdomāsi vilkt nost treniņbikses, lai kavētu treniņu.
    7. Atver pavārgrāmatu.
      Mēs esam tas, ko ēdam. Pavisam vienkārši. Laikam reti kurš atzīs, ka grauzt selerijas kātu ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi, tāpēc jāpieiet šai lietai vieglāk, bez mokām. Nevajag krist galējībās un veselīgu ēšanu tulkot kā – ēst tikai svaigus dārzeņus. Pašķirsti pavārgrāmatas vai blogus, lai iedvesmotos izmēģināt jaunu recepti vai pamainītu jau zināmo. Varbūt makaronu vietā šajās vakariņās izvēlēties pākšu pupiņas?
    8. Kurš putniņš agri ceļas…
      Jo ātrāk piecelsies, jo vairāk spēsi izdarīt. Turklāt bez apkārtējiem kairinātājiem un uzmanības novērsējiem. Pie jauna ritma pierast ir grūti, bet, kad tas izdarīts, ai, kāds kaifs! Būt pirmajam sporta zālē, kad vēl pat treneri mazliet samiegojušies, vai sešos rītā skriet pa tukšo pilsētu – tas piepilda ar enerģiju un apziņu: es to izdarīju! Un, kamēr citi guļ, es kļūstu labāks!
    9. Lietotnēs ir spēks!
      Lietotnes padara dzīvi aizraujošāku un kaut uz neilgu laiku pārņem tik ļoti, ka piespiežam sevi pārvarēt slinkumu, lai ar interesi sekotu līdzi savām gaitām un rezultātu attīstībai. Kas zina, varbūt ziņkārība pāraugs nopietnā hobijā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē