• Nodod analīzes pareizi! Pirmā sērija: asiņu izmeklējums

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    2. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Laboratoriskie izmeklējumi palīdz informēt ārstu par tavu veselības stāvokli, izvēlēties vispareizāko ārstēšanas taktiku, kontrolēt slimības attīstības un ārstēšanas gaitu. Bet neatbilstoši sagatavojoties analīzēm un nepareizi paņemot paraugu, iegūtie rezultāti var nebūt pietiekami precīzi vai pat būt maldinoši? Esam sagatavojuši ieteikumus, kā visu paveikt pareizi. Šoreiz – par asins analīzēm!

    Asins analīzes: tukšā dūšā un mierīgi

    Parasti asins analīzes iesaka veikt no pulksten 7 līdz 9 no rīta tukšā dūšā, kas nozīmē, ka pagājušas 12 stundas pēc pēdējās ēdienreizes. Piemēram, ja analīzes nodod pulksten 8 no rīta, vieglas vakariņas vari ieturēt ne vēlāk kā astoņos vakarā.

    Kāpēc tas ir tik svarīgi? Tāpēc, ka var mainīties noteiktu rādītāju koncentrācija asinīs, kā arī asinīs nokļuvušās bioloģiski aktīvās vielas var ietekmēt ķīmisko reakciju norisi.

    Tukšā dūšā vislabāk iespējams novērtēt tavu normālo fizioloģisko stāvokli.

    Gadās, pacienti šo noteikumu ignorē un noklusē, ka apēduši sviestmaizi vai izdzēruši tasi kafijas, taču tad var paaugstināties glikozes līmenis, radot aizdomas par pirmsdiabēta stāvokli vai diabētu. Ja vēlies, drīksti izdzert tikai glāzi ūdens.

    Ja tev pastāvīgi jālieto kādi medikamenti un ārsts nav noteicis pirms laboratoriskajiem izmeklējumiem tos nedzert, tad turpini to darīt.

    Vismaz pusstundu pirms analīžu nodošanas ieteicams pasēdēt pacientu uzgaidāmajā telpā, relaksēties.

    Asins analīzes jānodod, kad esi pilnīgi mierīgs, jo stresa ietekmē asinīs var mainīties dažādi nosakāmie rādītāji un izmainīt patieso ainu. Lai būtu mazāk stresa, mēģini pierakstīties uz laboratoriju sev vēlamā laikā.

    Pārbaudot hormonus asinīs, gatavojies tāpat kā standarta asins analīzēm, taču tad ir ļoti būtiski nodot analīzes ārsta norādītajā diennakts laikā un sievietēm noteiktā menstruālā cikla dienā. Turklāt vairākus rādītājus nepieciešams noteikt atkārtoti, piemēram, hormona kortizola vienreizējai pārbaudei būs maza jēga, jo tas izdalās pēc noteikta diennakts ritma.

    Ko tu nedrīksti?

    1. Trīs dienas pirms asins analīzēm nodarboties ar lielām sporta vai fiziskām aktivitātēm, jo tās var ietekmēt analīžu rezultātus – elektrolītu, proteīnu, asins formelementu un hormonu rādītājus.
    2. Smēķēt vismaz stundu pirms asins analīžu nodošanas – jo tad var mainīties aldosterona, kortizola, leikocītu, onkomarķieru un asins recēšanas faktoru koncentrācija asins plazmā.
    3. Lietot alkoholu vismaz diennakti pirms asins analīžu veikšanas. Tas var ietekmēt glikozi, urīnskābi, laktātu, hormonus, aknu rādītājus – ASAT, ALAT, GGT –, lipīdus un asins recēšanas faktorus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē