• Miežagrauds vai krusas grauds – kā tos atšķirt?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    3. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Kā aklai vistai grauds – mēdz sacīt par negaidītu ieguvumu. Taču par miežagraudu vai krusas graudu gan tu noteikti nepriecājies. Kas tie tādi, ar ko atšķiras un ko darīt, ja piemetušies, stāsta acu ārste Madara Andersone.

    Nelaimes sakne – miežagrauds

    Jā, parasti tieši miežagrauds ir visu nepatikšanu iemesls, jo, neārstēts vai arī pārāk vēlu ārstēts, tas mēdz pārvērsties krusas graudā. Ja plakstiņš pēkšņi kādā vietā kļūst jutīgāks nekā parasti un niez, tā varētu būt pirmā miežagrauda pazīme.

    Miežagraudi visbiežāk veidojas aukstā, vējainā laikā.

    Dažiem tie parādās komplektā ar saaukstēšanos, tāpat kā aukstumpumpas. Vēl miežagraudu bumu esmu novērojusi karstās vasarās, kad pilnā sparā darbojas gaisa kondicionētāji. Visbiežāk sākotnējais iemesls ir plakstiņā esošo dziedzeru darbības un sekrēta izvades traucējumi, kā rezultātā rodas infekcijas attīstībai labvēlīgi apstākļi.

    Ja tev bieži metas miežagraudi, turklāt vairāki uzreiz, tas liecina par novājinātu imunitāti un to, ka organisms nespēj cīnīties ar tajā esošiem vai nokļuvušajiem mikroorganismiem.

    Lielākoties šos veidojumus izraisa stafilokoku infekcija.

    Tiesa, krusas grauds var parādīties arī pats no sevis, bet tad pie vainas ir mehāniski iemesli – plakstiņos esošo dziedzeru nepareiza sekrēcija un nosprostojums, kura dēļ rodas iekaisums, nevis infekcija, kā tas ir miežagrauda gadījumā.

    Kā atšķirt?

    Abi graudiņi uz plaksta izskatās kā bumbulīši, vienīgā atšķirība – krusas grauds nav sāpīgs, bet miežagrauds, ja tam pieskaras, jau sāp, pirms vēl lāgā parādījies. Krusas grauds traucē tikai fiziski un estētiski.

    Miežagrauds izpaužas ar plakstiņu apsārtumu, tūsku un nereti arī ar strutainiem izdalījumiem.

    Ja esi saaukstējies, smagos gadījumos miežagraudu var pavadīt galvassāpes, paaugstināta temperatūra, pieauss un zemžokļa limfmezglu pietūkums.

    Miežagrauds
    Miežagrauds

    Savukārt krusas grauds mēdz atgādināt stingru bumbiņu, kuru var saņemt starp diviem pirkstiem.

    Krusas grauds plakstiņa ārpusē
    Krusas grauds plakstiņa ārpusē

    Abi graudi var būt gan uz augšējā, gan uz apakšējā plakstiņa, gan to ārpusē, gan gļotādā. Gan miežagrauds, gan krusas grauds ar laiku var palielināties, piemēram, ja ik dienu tiks kairināts, krāsojot plakstiņus.

    Sāc ārstēt laikus!

    Nereti miežagrauds atveras pats no sevis, un strutas izplūst, radot atvieglojumu, taču gaidot, kamēr tas notiks, vari iedzīvoties daudz lielākās nepatikšanās. Tāpēc prātīgāk būtu, tiklīdz plakstiņš pietūcis, sāp un niez, iespējami drīzāk doties pie acu ārsta.

    Vēl kas – miežagrauds dažkārt pazūd pats no sevis, bet ar krusas graudu tā notiek reti, jo tas ietverts kapsuliņā, kura tik vienkārši nespēj uzsūkties.

    Mana pieredze liecina, ka parasti pacienti ierodas pie ārsta, kad jau pāris mēnešu ir visu ko izmēģinājuši, – ar cerību, ka dakteris tagad palīdzēs uzreiz, taču diemžēl nekādu brīnumlīdzekļu nav. Tāpēc – labāk būs, ja nekavēsies ar daktera apmeklējumu!

    Kā notiks ārstēšana?

    Ja ir miežagrauds

    • Ārsts tev izrakstīs kombinētu antibiotikas un kortikosteroīdus saturošu līdzekli – pilienus vai ziedi –, ar kuriem iekaisuma procesu iespējams apturēt.

    Taču to ir vērts darīt tikai tad, ja veidojums parādījies nesen.

    Visbiežāk izmanto ziedi, kura satur antibiotikas un kortikosteroīdu deksametazonu, kas palīdz pret iekaisumu, tūsku un veicina veidojuma uzsūkšanos. Var gadīties, ka ārsts izrakstīs aptiekā pagatavojamu ziedi.

    • Ja tūska jau būs tik liela, ka pat aci nevarēsi atvērt, lokālas zāles vairs nepalīdzēs un antibiotikas būs jālieto iekšķīgi.
    • Ja miežagrauds neatveras pats, ārsts var to piesardzīgi atdarīt un izlaist strutainos izdalījumus.

    Taču mājās to nedrīkst spaidīt un durstīt vai kā citādi censties tikt no tā vaļā. Uztici to ārstam!

    Var arī gadīties, ka pašdarbības rezultātā iekaisums daļēji saglabāsies un šajā vietā izveidosies krusas grauds, bet, kad pēc pāris mēnešiem gribēsi atbrīvoties no nīstā veidojuma, ar lokālu ārstēšanu vairs nepietiks.

    Ja ir krusas grauds

    • Jāteic, ka tas ārstēšanai padodas grūtāk nekā miežagrauds, it īpaši, ja gribi, lai tas pazustu pavisam. Tad plakstiņā var izdarīt vienu vai vairākas kortikosteroīda deksometazona injekcijas, kas iedarbosies ilgstošāk nekā ziede. Ja krusas grauds izveidojies nesen un nav liels, iespēja, ka injekcijas palīdzēs, ir lielāka.
    • Visbiežāk krusas graudu operē. Uzreiz gan jāteic, ka, ja krusas grauds tev īpaši netraucē, nepalielinās vai nemaina savu izskatu un ja nevēlies veikt operāciju, vari ar to arī sadzīvot, jo nav medicīnisku iemeslu, kuru dēļ to būtu nepieciešams operēt.
    • Ja tomēr nolemsi graudu operēt… Operācijas laikā ārsts veiks nelielu griezienu, izņems kapsulu un iztīrīs konkrēto vietu plakstiņā.

    Lai gan to dēvē par operāciju, būtībā tā vairāk ir dienas stacionāra procedūra.

    Ja veidojums izskatās pēc krusas grauda, taču pastāv aizdomas, ka tas varētu būt arī audzējs, piemēram, bazalioma, ārsts operācijas laikā paņems materiālu histoloģiskai analīzei. Ja krusas grauds bijis liels un no plakstiņa ādas puses, pēc tā izņemšanas uzliek dažas šuvītes. Pēc desmit dienām būs jāizņem diegi, taču nebaidies – rētas parasti nepaliek.

    • Pēc operācijas ārsta noteikto laiku acīs būs jāpilina antibiotiku pilieni vai uz plakstiņa jāsmērē ziede.
    • Protams, pēc operācijas acs būs jutīga un sāpīga. Ja vēlēsies, varēsi iet uz darbu kaut vai tajā pašā dienā, taču iespējams arī izmantot slimības lapu. Dažas dienas saglabāsies zilums, it īpaši, ja esi jau cienījamos gados un lieto asinis šķidrinošus medikamentus. Pirmajās dienās vēlams atturēties no fiziskas piepūles, lai nelielā brūcīte neatvērtos un nesāktu asiņot.

    Plāniņš, lai graudi acīs nerastos

    1. Ja mēdz veidoties aplikums pie skropstām, lai tauku dziedzerīši neaizsprostotos, ļoti rūpīgi jāievēro plakstiņu higiēna un sievietēm vakaros kārtīgi jānotīra dekoratīvā kosmētika.  
    2. No rīta un vakarā jānomazgā plakstiņi ar melnajā tējā samitrinātu vates plāksnīti. Šim nolūkam derēs arī vienkārši novārīts ūdens, taču kumelīšu tēja gan nebūs labākais līdzeklis, jo var izraisīt alerģisku reakciju.
    3. Jārūpējas, lai organismam netrūktu acu veselībai īpaši svarīgie A, B un E vitamīni, it sevišķi vēsā laikā.
    4. Jāizvairās no acu berzēšanas ar netīrām rokām!
    5. Jāgādā par stipru imunitāti – tad miežagraudi un krusas graudi nemetīsies.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē