• Limfas dancināšana. Kas jāzina par limfodrenāžu?

    Veselība
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    17. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja vēlies attīrīt organismu un zaudēt liekos kilogramus, sāc ar limfodrenāžu! Konsultē Ramona Bergfelde, sejas un ķermeņa kopšanas speciāliste Anti-Aging Institute.

    Organisma sanitāre

    Tēlaini izsakoties, mūsu organismā ir divas maģistrāles, kas funkcionē līdzās viena otrai, – asinsrites sistēma un limfātiskā sistēma. Asinsrite, kuru uz priekšu dzen sirds muskuļa saraušanās, nepārtraukti ir kustībā – miljoniem asinsšūnu kā čakli strādnieciņi pārvietojas pa asinsvadiem un apgādā katru ķermeņa šūnu ar skābekli un citām organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai nepieciešamajām vielām. Limfātiskajā sistēmā plūst limfa – dzeltenīgi gaišs šķidrums, kura virsuzdevums ir izvadīt no organisma lieko šķidrumu, vielmaiņas galaproduktus un toksīnus. Limfātiskā sistēma apņem katru mūsu organisma šūnu, veidojot starpšūnu telpu. No tās šūnas gan barojas, gan atdod tai izvadīšanai lieko. Vienlaikus limfātiskā sistēma ir arī leikocītu jeb balto asinsķermenīšu rūpnīca – tur tiek ražoti leikocīti jeb imūnās šūnas, kas aizsargā organismu no infekcijām, iznīcina mikrobus, baktērijas un atmirušās šūnas.

    No tā izriet, ka limfātiskā sistēma vienlaikus ir gan organisma sanitārs, gan sargs.

    Ko tā ietekmē?

    Turpinot runāt tēlainās līdzībās – asinsrite ir čakla un kustīga, bet limfātiskā sistēma ir mazliet slinkāka, tādēļ ir labi laiku pa laikam to iekustināt. Iztēlosimies… Ja upes straume ir gausa, ātri vien veidojas sanesumi, kuros aizķeras pa kādam zariņam, lapu kaudzītei, jā, arī pa kādam gruzītim. Savukārt, ja ūdens plūst strauji un vienmērīgi, tas ātrāk atjaunojas un ir tīrs. Līdzīgi ar mūsu limfātisko sistēmu – jo lēnāk limfa plūst, jo vairāk īpašos šūnu kolektoros savācas limfai atdotie toksīni un vielmaiņas galaprodukti, kas ar laiku var būt par iemeslu ķermeņa tūskai un citām ķibelēm.

    Ir dažas pazīmes, kas var liecināt, ka limfa ir, tā teikt, piesārņota… Var būt nogurums, tūska, piemēram, uz sejas, nepatīkams mutes un ķermeņa aromāts, bieža elpceļu vīrusu saķeršana. Tas gan nav viennozīmīgi, taču speciālistu vidū valda uzskats, ka biežas deguna, kakla un bronhu kaites var signalizēt par piesārņotu limfu, jo šo orgānu starpšūnu telpā sakrājušies vielmaiņas galaprodukti, kas tiem traucē funkcionēt pilnvērtīgi. Tāpat limfas piesārņojuma sastrēgumi var izpausties ar ādas kaitēm – ja limfmezgli ir bloķēti, sēnīšu, baktēriju un toksīnu izvade notiek caur ādu, kas vizuāli var izpausties ar izsitumiem un citām ādas vainām.

    Būtisks stopkrāns limfas plūsmai ir fizisko aktivitāšu trūkums – jo mazāk kustamies, mazāk uzturamies svaigā gaisā un neveselīgāk ēdam, jo lielāka slodze tā ir limfātiskajai sistēmai.

    Tā kā starpšūnu telpā šūnas ne vien atdod lieko, bet arī saņem tām nepieciešamās barības vielas, traucēta limfas plūsma var kavēt šūnu atjaunošanos un paātrināt novecošanas procesus. Piemēram, bloķēti kakla un žokļa limfmezgli var izpausties ar plakstiņu tūsku, kas reizē ietekmē arī ādas elastību. Tāpat par palēninātu limfas kustību liecina apelsīna miziņa jeb celulīts.

    Kas ir limfo-drenāža?

    Kā jau vēsta nosaukums, tās ir procedūras, kas, iekustinot smalko limfas tīklu, drenē jeb izvada lieko šķidrumu no organisma. Līdz ar to no limfātiskās sistēmas tiek izvadīti arī uzkrātie toksīni un vielmaiņas galaprodukti. Procedūru mērķis ir aktivizēt jeb atvērt limfmezglus, lai paātrinātu limfas atteci virzienā no perifērijas uz ķermeņa centru, proti, uz sirdi. Dažkārt procedūru laikā lieto limfodrenāžas līdzekļus, kas pastiprina limfas atteci, piemēram, eļļas vai krēmus. Rezultātā limfas iekustināšana uzlabo vielmaiņu, palīdz izvadīt lieko šķidrumu, un, regulāri veicot limfu drenējošas aktivitātes, pa kādiem centimetriem var samazināties apkārtmēri. Nereti arī uzlabojas pašsajūta, ādas krāsa un mazinās nogurums.

    Ir vairāki veidi, kā iekustināt savu limfu. Limfodrenāžu iedala manuālajā, mehāniskajā limfodrenāžā un elektrolimfodrenāžā. Manuāli to veic ar rokām kā masāžu ar speciāliem paņēmieniem, savukārt mehāniskajā limfodrenāžā un elektrolimfodrenāžā izmanto dažādas ierīces un aparātus. Gan manuālo, proti, masāžu, gan mehānisko jeb ar aparātu veiktu limfodrenāžu vienas procedūras laikā var veikt visam ķermenim vai arī atsevišķi ķermeņa augšējām vai lejas daļām. Tāpat limfodrenāžas procedūras var kombinēt ar ietīšanas metodēm.

    Pirms limfodrenāžas konsultējies ar ārstu:

    • ja ir vai pagātnē ir bijusi onkoloģiska slimība;
    • ja ir dziļo vēnu tromboze;
    • ja vizuāli uz kājām redzamas paplašinātas vēnas jeb tā sauktie vīnogu ķekari;
    • ja ir kāda ginekoloģiska slimība, piemēram, mioma;
    • ja ir paaugstināts asinsspiediens;
    • ja ir kādas sirdskaites, piemēram, aritmija vai ievietots sirds stimulators;
    • ja ir cukura diabēts;
    • ja esi grūtniece vai nesen esi laidusi pasaulē bērniņu.

    Ko labu dara limfodrenāža?

    • Aktivizē vielmaiņu
    • Uzlabo asinsriti un limfas plūsmu
    • Palīdz izvadīt no organisma kaitīgos vielmaiņas galaproduktus un toksīnus
    • Mazina nogurumu, relaksē
    • Novērš liekā šķidruma uzkrāšanos
    • Mazina tūsku, celulītu, liekos tauciņus
    • Stiprina saistaudus un asinsvadu sieniņas
    • Stiprina imunitāti

    Kuru izvēlēties? Tas ir gaumes jautājums.

    Populārākie limfo-drenāžas veidi

    1. Manuālā

    Masāža. To, kā notiek masāža, tu jau zini – apgulies uz kušetītes, bet meistars, veicot dažādus roku veiklības paraugdemonstrējumus, mīca, spaida, glāsta un citādi darbojas pa ādas virsmu. Tad nu, lūk, limfodrenāža ir mazliet citāda masāža… Tā kā limfa pa limfvadiem virzās no lejas uz augšu, limfodrenāžas masāža tiek veikta virzienā no roku un kāju pirkstiem uz augšu un pa muguru no lejas uz augšu. Arī limfodrenāžas masāžas tehnika atšķiras no citām masāžas tehnikām – tā ir ne pārāk spēcīga, lēna, virzīta pa limfas plūsmas līnijām. Lai nenospiestu limfvadus, masāžas laikā muskuļi netiek mīcīti, bet drīzāk glaudīti.

    2. Mehāniskā

    Mūsdienu estētiskajā medicīnā mehāniskā limfodrenāža jau kļuvusi par neatņemamu sabiedroto, ja vēlas uzlabot ķermeņa siluetu un mazināt celulītu.

     Gaisa zābaki ar dozētu gaisa kompresiju. Zābaciņi ir mehāniskās limfodrenāžas aparāts, kas sastāv no atsevišķu ķermeņa daļu specifiskām manšetēm (rokām, plaukstām, vēderam, gurniem, kājām, pēdām). Manšetes ir veidotas no specifiskiem materiāliem, starp kuriem ir brīva telpa. Apliekot manšetītes ap konkrētajām ķermeņa daļām un ieslēdzot ierīci, brīvā telpa tiek aizpildīta ar gaisu, tādējādi stimulējot limfmezglu darbību un limfas plūsmu.

    Vakuummasāža. Tā sauc ķermeņa kopšanas metodi, kuras laikā izmanto tiešu negatīvā spiediena iedarbību uz ķermeņa mīkstajiem audiem. Speciālists to veic ar rokām, ņemot talkā īpašas dažādu diametru stikla kolbas, kuras it kā piesūcina ādai. Atkarībā no sūdzībām vakuummasāžu izpilda pēc īpašām shēmām, kurās tāpat kā manuālajā masāžā tiek ievērotas limfas atteces virzienu līnijas. Limfodrenāža un limfmezglu aktivizācija ir viena no būtiskākajām vakuummasāžas iedarbībām.

    Spiediena maiņas kapsula. Tā ir ārstnieciski kosmētiska limfodrenāžas metode ar netiešu (bez kontakta ar ādu) negatīvā spiediena iedarbību uz ķermeņa lejasdaļu. Tās laikā ķermenis līdz viduklim daļēji tiek hermētiski ievietots kapsulā, no kuras, atbilstoši spēcīgi iedarbojoties negatīvajam spiedienam, tiek izsūknēts gaiss. Tā rezultātā ķermeņa lejasdaļas asinsvadi paplašinās, un tajos nonāk vairāk asiņu ar nepieciešamajām barības vielām. Negatīvā spiediena iedarbībai beidzoties, asinsvadi sašaurinās, bet izplešas limfvadi, pa kuriem no starpšūnu telpas pastiprināti tiek aizvadīti vielmaiņas galaprodukti.

    3. Elektro-limfodrenāža

    Tā ir limfas plūsmas aktivizācijas metode, kuras laikā uz ķermeni iedarbojas ar elektriskās strāvas impulsiem, kas, izraisot muskulatūras kontrakcijas jeb saraušanos un atslābšanu, masē blakus esošos limfvadus. Tādējādi sāk aktīvāk darboties limfvados esošie vārstuļi un limfa plūst čaklāk.

    LPG. Tā ir ķermeņa modelēšanas procedūra, kuras laikā jāuzvelk tāds kā triko kostīms un speciālists ar īpašu aparātu, kam ir vakuuma efekts, pieskaras problēmzonām. Valda aplams uzskats, ka LPG procedūras paredzētas tauku slānīša mazināšanai, patiesībā tās veicina limfas atteci un liekā šķidruma izvadīšanu no starpšūnu telpas, un, jā, rezultātā uzlabojas vielmaiņa audos un samazinās apkārtmērs un celulīts.

    Endosfēra jeb EOS. Audus drenējoša procedūra, kuras laikā ar speciālu eļļu un aparātu, kas klāts ar silikona lodītēm, masē ķermeni. Pateicoties mikrovibrācijai un kompresijai, notiek audu stimulācija problēmzonās. Rezultātā samazinās tūska, celulīts un no starpšūnu telpas tiek izvadīts liekais šķidrums.

    Pēc limfo-drenāžas

    Pēc limfu iekustinošām procedūrām visbiežāk jūt vieglumu, kā mēdz sacīt – vieglas kājas. Nebrīnies, ja zābaki pēkšņi kļuvuši par platu, – arī tā ir limfodrenāžas pozitīvā blakne, jo, izvadoties liekajam šķidrumam, mazinās tūska. Savukārt, ja limfa iekustināta ķermeņa augšdaļā, piemēram, veicot kakla vai sejas masāžu, var rasties sajūta, ka galva ir viegla kā baloniņš.

    Normāli ir arī, ja pēc limfodrenāžas procedūrām gribas biežāk aizskriet pačurāt. Starp citu, reizēm klientes jau procedūru laikā lūdz atļauju aizskriet uz tualeti. Jā, tā ir absolūti normāla ķermeņa reakcija, un tas nozīmē, ka process ir iekustējies un viss nevajadzīgais vadās ārā.

    Ko var darīt mājās?

    Lai ik pa laikam iekustinātu limfu un arī piestrādātu pie celulīta atvairīšanas, mājās var veikt pašmasāžu. To dara tā. Uzklāj uz ķermeņa eļļu vai krēmu un veic taisnas vai vieglas spirālveida kustības, ievērojot limfas plūsmas ceļu. Tātad no kāju apakšstilbiem virzienā uz augšu, bet rokas – virzienā no plaukstu locītavas uz padusēm. Limfai straujāk liks plūst arī kontrastduša.

    Praktiski padomi

    • Ja ikdienā strādā darbu, kur visu dienu esi uz kājām, labāk procedūru veikt vakarpusē – tā būs iespēja uzreiz novērtēt procedūras ieguvumu.
    • Pilnvērtīgu efektu no limfodrenāžas procedūrām var iegūt, veicot 10 reižu kursu aptuveni divas reizes nedēļā. Pēc tam profilaktiski un efekta uzturēšanai var turpināt vienu vai divas reizes mēnesī.
    • Limfu drenējošu procedūru laikā var parādīties spiedoša sajūta sirds apvidū un kļūt dulla galva – noteikti saki par to speciālistam, jo, iespējams, tavam organismam šāda slodze ir par lielu, tāpēc procedūru labāk pārtraukt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē