• Ko darīt, ja sākušās blakusparādības pēc Covid-19 vakcīnas?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    29. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uz lasītājas jautājumu par blaknēm un nepatīkamām sajūtām pēc Covid-19 vakcīnas atbild DITA OKMANE, Zāļu valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

    Vakcinējos ar AstraZeneca vakcīnu, bet, atklāti sakot, diez vai iešu uz otro poti. Jutos drausmīgi, kopumā četrarpus dienas bija nekāda temperatūra 38,7–38,8 grādi. Ļoti stipras galvassāpes, nākamajā dienā parādījās izsitumi dekoltē zonā, temperatūra pazeminājās līdz 38,4–38,5 grādiem. Trešajā dienā temperatūra bija 37,5 grādi un saglabājās stipras galvas sāpes. Pa vidu vēl sākās viegls klepus. Padzēru šo to no medikamentiem, bet pārsvarā dzīvoju uz ūdens. Sajūta bēdīga. Tā kā kādreiz strādāju NMPD, diagnozes izdomāju nezin kādas. Pašlaik esmu izdienas pensijā un saskares ar medicīnu nav, izņemot manu iepriekšējo pieredzi.

    Atbild Dita Okmane:

    Ja esat bijusi saistīta ar medicīnu, tad jau zināt, ka visām zālēm un arī vakcīnām var būt blakusparādības. Vakcīnas pret Covid-19 stimulē imūnsistēmu, un rezultātā organisma īpatnību dēļ var rasties sagaidāmas reakcijas jeb paredzētas blaknes.

    Atgādināšu, ka Covid-19 vakcīnu biežākās blakusparādības ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (dažkārt virs 38 grādiem), drudzis, galvassāpes, reibonis, nogurums, miegainība, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī slikta dūša, caureja, vemšana. Visi šie simptomi parasti sākas 8–10 stundas pēc vakcīnas saņemšanas un izzūd paši no sevis 2–3 dienu laikā.

    Klīniskie pētījumi apliecina, ka izteiktas blakusparādības pēc AstraZeneca vakcīnas Vaxzevria parasti novērojamas tieši pēc pirmās devas saņemšanas. Taču, tā kā pilnīga un noturīga organisma aizsardzība pret koronavīrusu iestājas tikai pēc abu AstraZeneca vakcīnu devu saņemšanas, aicinu jūs pārvērtēt savu lēmumu nevakcinēties otrreiz, pārrunājot to ar savu ģimenes ārstu. Savukārt Pfizer-BioNTech un Moderna izstrādātajām vakcīnām gripai līdzīgie simptomi biežāk ir izteiktāki pēc vakcīnas otrās devas ievadīšanas. Blakusparādības mēdz stiprāk izpausties gados jaunākiem cilvēkiem.

    Ja pēc vakcinācijas novērojami gripai līdzīgi simptomi, piemēram, stipri paaugstināta temperatūra, ieteicams lietot ibuprofēnu vai paracetamolu. Tikai jāievēro, ka nedrīkst pārsniegt šo zāļu lietošanas instrukcijā ieteikto devu.

    Dažkārt gripai līdzīgo simptomu dēļ pēc vakcinācijas var rasties īslaicīga darbnespēja, un tad jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš lems par darbnespējas lapas piešķiršanu. Ja simptomi nemazinās un ilgst vairāk nekā 3 dienas, tie pastiprinās vai arī parādās citi veselības traucējumi, piemēram, elpas trūkums, nepārejošas sāpes krūtīs vai vēderā, kāju pietūkums, sāpes kājās, smagas un nepārejošas galvassāpes, redzes traucējumi, apjukums vai krampju lēkmes, neparasti asinsizplūdumi vai apaļi, punktveida izsitumi ārpus injekcijas vietas apvidus, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

    Gan ārstam, gan farmaceitam ir pienākums ziņot par vakcīnu izraisītām blakusparādībām Zāļu valsts aģentūrai. Bet to varat darīt arī jūs pati elektroniski tīmekļvietnē www.zva.gov.lv. Tur iespējams iepazīties arī ar aktuālo informāciju par saņemtajiem blakusparādību ziņojumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē